24. júla 2019

Keď sa spoja vedomosti a skúsenosti z oblasti marketingu a farmácie, môžu vzniknúť sypané čaje, ktoré pod značkou Wilfred vyrábajú dvaja mladí Slováci. Tí si dávajú záležať na tom, aby ich zmesi boli v čo najväčšej miere vyrobené zo slovenských byliniek. Okrem toho musia dobre chutiť a mať pre ľudský organizmus aj blahodarné účinky. 

Príbeh čajov Wilfred sa začal na známych bratislavských internátoch – Lenka Horňáčková študovala farmáciu a jej priateľ Dávid Kondé marketingovú komunikáciu. Lásku k bylinkám a čajom vybudoval v Lenke jej starý otec a ona neskôr rozdúchala plameň záujmu v Dávidovi. „Pomaly som zisťoval, že čaje, ktoré sa v obchodoch predávajú ako kvalitné výrobky, takými nie sú. No najviac ma zaujala farebnosť a rozmanitosť čajov. Skutočnosť, že zelený čaj nie je len jeden, ale má stovky variácií,“ hovorí Dávid.

Lenka mala pocit, že ponuka čajov na Slovensku nie je taká pestrá, ako by si predstavovala a výber zároveň nespĺňal jej nároky na tento nápoj. Preto poprosila rodinu i kamarátov, aby jej priniesli rôzne čaje z Ameriky či Anglicka. To však nebola udržateľná cesta, ako naplniť svoje potreby. „Začali sa sťažovať, že majú plné kufre čajov,“ s úsmevom hovorí Lenka.

Z letectva prešla k čajovému biznisu.
Teraz zarába státisíce a radí, čo nerobiť

„To pre nás znamenalo výzvu priniesť kvalitné čaje na Slovensko,“ dopĺňa Dávid. Prvá zmes, ktorú spoločnými silami vytvorili, nesie meno Moonlight, a v ponuke ju majú pre jej obľúbenosť dodnes. Ide o spojenie rooibosu, harmančeka, mäty a nevädze. S výsledkom boli spokojní, preto sa rozhodli Moonlight predstaviť kamarátom. Test bol úspešný.

Aj preto sa v roku 2014 rozhodli založiť vlastnú značku sypaných čajov. „Nasledoval rok a pol príprav a nakoniec sme e-shop spustili 8. septembra 2015,“ hovoria. Zaujímavosťou je, že na začiatku boli traja: Lenka, Dávid a ich dobrý kamarát a spolužiak Juraj Králik. Ten však odišiel do Španielska, kde rozbehol vlastný projekt.

Bylinkový balík pozostáva z kombinácie 7 balíkov bylinkových čajov, ktoré si zvolí zákazník. Foto: Wilfred čaje sypané čaje čaje zo slovenska dávid kondé lenka horňáčková
Bylinkový balík pozostáva z kombinácie 7 balíkov bylinkových čajov, ktoré si zvolí zákazník. Foto: Wilfred

Proces príprav zahŕňal vybudovanie e-shopu, výber aj nákup surovín a následne tvorbu jednotlivých zmesí. Dôležitý bol aj výber obalov a baliarne. Tá sa nachádza v Sľažanoch, malej obci neďaleko Zlatých Moraviec. A keďže Lenka s Dávidom si uvedomujú negatívny vplyv obalov na životné prostredie, postupne pracujú na tom, aby mohli zasielať čaje v obaloch, ktoré by prírodu ničili čo najmenej.

Chystáte sa do Londýna? V tomto bare si dával čaj Oscar Wilde

Ako hovoria, prvotné náklady na vytvorenie e-shopu sa vyšplhali na sumu 10 000 eur. Zo začiatku predávali len niekoľko zmesí, dnes sa ich ponuka rozšírila na 35 čajov a čajových zmesí. Tie ponúkajú nielen vo vlastnom e-shope, ale dodávajú ich aj do približne 40 predajní s kvalitnými slovenskými produktami. „Nájsť nás možno aj vo viacerých bezobalových obchodoch, pretože si myslíme, že ide o skvelý koncept predajní. Sú to Živana v Dubnici nad Váhom, Bezobalis v Trenčíne, U Dobrožrútov v Bratislave, Nebalené v Banskej Bystrici, Neobaluy v Poprade, Pytlík v Leviciach a Nasypanô v Nových Zámkoch,“ vymenúva Dávid.

Okrem čajových zmesí ponúkajú i zelený japonský čaj matcha, ktorý ľudia u nich kupujú čoraz častejšie. „Matcha však stále nie je taká populárna, ako by si zaslúžila. Jeden z dôvodov je vyššia cena, ale tá je nevyhnutná vzhľadom na kvalitu a proces výroby tohto čaju. Na Slovensku sa často predávajú lacné verzie čaju matcha, ktorých chuť a benefity sa však s tou kvalitnou nedajú porovnávať,“ vysvetľuje Dávid.

Namiešanie čaju aj na tridsiaty pokus

Väčšina zmesí, ktoré ponúkajú, vzniká doslova pod ich rukami. Aby bolo všetko perfektné, čaje a bylinky testujú všetkými zmyslami. Okrem poctivého testovania a miešania dbajú na lokálnosť, čo znamená, že jednotlivé suroviny sa snažia dovážať od slovenských, prípadne českých certifikovaných dodávateľov. Logicky, citrónová tráva a podobné ingrediencie pochádzajú z celého sveta.

Wilfred čaje sypané čaje čaje zo slovenska dávid kondé lenka horňáčková
Čaj Rose je určený najmä pre ženy a vznikol v spolupráci s foodblogerkou Tinkou Karmažín. Foto: Wilfred

Pri tvorení zmení od začiatku vychádzali z Lenkiných farmaceutických vedomostí. Zároveň prečítali veľa kníh a ochutnali množstvo čajov a byliniek. „Základom je vedieť, na čo ktorá bylinka slúži, aký je jej hlavný benefit a aké účinné látky obsahuje. Potom už len treba nájsť správnu kombináciu s inými bylinkami alebo čajmi. Je to zábavný a voňavý proces,“ hovorí Dávid.

A dodáva: „Napríklad pri čaji Relax sme si povedali, že chceme vytvoriť ľahkú bylinkovú zmes, ktorá ľuďom pomôže trochu zrelaxovať. Vopred sme určili, že použijeme konkrétne bylinky – harmanček, medovku, levanduľu, o ktorých sme vedeli, že majú relaxačné účinky. K tomu sme pridali chrumkavé kúsky jabĺk. Následne sme hľadali správne množstvo jednotlivých byliniek, ich pomer a vyváženie.“

O tom, či čaj alebo zmes zaradia do ponuky, však rozhodne až namiešaná chuť. A o nej musia byť obaja stopercentne presvedčení, pretože zákazníkom nechcú ponúkať niečo, čo by im samým nechutilo. „Pri miešaní bylinkovej zmesi SOS sme vytvorili asi 30 rôznych kombinácií, pokým sme našli tú pravú. Naopak už spomínanú zmes Moonlight som trafil snáď na prvýkrát.“

Wilfred čaje sypané čaje čaje zo slovenska dávid kondé lenka horňáčková
Bylinky, ktoré používajú vo svojich zmesiach, sa snažia získavať od slovenských, prípadne českých certifikovaných dodávateľov. Foto: Wilfred

Pozitívom a ďalším znamením poctivej práce je aj skutočnosť, že na sklade nedržia veľké množstvo čajov a jednotlivých surovín. Tým chcú zabezpečiť čo najväčšiu čerstvosť produktov.

V súčasnosti táto dvojica pracuje na svojom dlhoročnom sne – vytvoriť zo svojich čajov kvalitný remeselný fľaškový ľadový čaj. Keďže práve v letnom období majú viac času, naplno sa pustili do príprav tohto produktu. „Čo sa týka sypaných čajov, tak by sme sa chceli viac venovať segmentu Horeca (skratka, ktorá pochádza z anglických slov HOtel – REstaurant – CAffe, pozn. red), keďže neustále pribúda počet kaviarní či reštaurácií, ktoré odoberajú náš čaj. A zároveň vylepšiť podporu predaja, prípade servis,“ uzatvára Dávid.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk