23. apríla 2019

Do sveta vína a somelierstva sa dostala prakticky úplnou náhodou. Ale ako sama hovorí, dobré veci sa dejú tým, ktorí sú na ne pripravení. Beáta Vlnková len nedávno začala svoje druhé funkčné obdobie ako prezidentka Asociácie somelierov Slovenska, no popri tejto funkcii toho stíha oveľa viac.

“Vyštudovala som hotelierstvo a tento svet bol vždy tým, v čom som sa chcela pohybovať,” hovorí o svojich začiatkoch Beáta. S príchodom detí však musela na istý čas svoje plány pozmeniť a zamestnala sa v štátnej správe.

“Neskôr som sa do sveta hotelierstva vrátila, začala som pracovať ako prevádzková riaditeľka v hoteli Devín,” spomína. V tom čase bol hotel sídlom novozaloženej Asociácie somelierov Slovenska, kde v roku 2001 začala pracovať ako generálna sekretárka.

Víno za 500-tisíc dolárov či obraz za 90 miliónov. Toto sú rekordy v dražbách 2018

Aby sa medzi novými kolegami nestratila, začala sa vínu venovať. Intenzívne sa vzdelávala a jej vedomostný základ rástol. Absolvovala niekoľko prestížnych zahraničných somelierskych kurzov ako Certified Sommelier od svetoznámej inštitúcie Court of Master Sommeliers v Salzburgu či Advanced Certificate in Wines and Spirits WSET London a zo ženy, pre ktorú bol svet vína niečím nepoznaným, sa stala jedna z najvýznamnejších odborníčok nielen na Slovensku.

Beáta Vlnková bola aj členkou finálových komisií na niekoľkých Majstrovstvách sveta somelierov (naposledy v Antverpách v marci tohto roku). V roku 2015 kandidovala na funkciu prezidentky Asociácie somelierov Slovenska, kam ju valné zhromaždenie aj zvolilo.

Nedávno sa Beáta Vlnková stala na druhé funkčné obdobie hlavou someliérov na Slovensku. Foto: archív B.V.

Po štyroch rokoch, v marci 2019, bola zvolená do funkcie opäť a čaká ju ďalšie obdobie, počas ktorého bude jej úlohou vychovať aj novú generáciu špičkových someliérov, ktorí nás budú reprezentovať na medzinárodnej úrovni.

Biznis s vínom

Funkcia prezidentky je honorárnou funkciou, preto sa musela Beáta obhliadať aj po spôsobe, ako sa uživiť. V časoch, kedy sa už do sveta vína ponorila naplno, pre ňu snáď ani neexistovala iná možnosť, ako venovať sa práve tejto oblasti. Otvorila si Školu vína, kde vychováva budúcich someliérov, ale vzdeláva napríklad aj príležitostných záujemcov, ktorí sa túžia o víne dozvedieť viac.

Robota s hroznom ho nebavila, dnes vyrába divoké oranžové víno

“V poslednom čase zaznamenávame zvýšený záujem, ten vínny boom konečne dorazil aj sem,” pochvaľuje si Vlanková, ktorá vo svojej škole ponúka dva typy someliérskych kurzov – jeden juniorský a jeden profesionálny. Organizuje ale aj tématické degustácie či trojhodinové lekcie.

Veľkú novinku v rámci portfólia služieb však Beáta Vlnková predstavila nedávno. Založila cestovnú kanceláriu a ponúka zájazdy do vinárskych oblastí. Realizovala už zájazd do Južnej Afriky, do Piemontu v Taliansku či do Wachau v Rakúsku.

Vínne tripy sú súčasťou jej biznisu, zájazdy organizuje do celého sveta. Foto: archív B.V.

“V ponuke je bicyklový výlet po vinárstvach Wachau, gourmet výlet do belgického mesta Bruggy a zájazd do Napa Valley a Sonoma Valley v Kalifornii. Tento rok však pripravujem aj prvý zájazd Belgičanov na Slovensko. Verím, že budú z našej krajiny a našich vín unesení!“ hovorí.

Žena vo svete mužov

Svet vína bol pritom vždy niečím, čo mnohí dlho považovali za doménu mužov. “Áno, vinárstvo a someliérstvo bol v podstate mužský svet, keď som začínala. Na kurzoch či súťažiach boli dve-tri dámy, zvyšok boli muži. Nikdy mi však nikto nedal pocítiť, že by som bola v tom svete niečo menej len preto, že by som bola žena. Práve naopak, vinári a someliéri sú vždy veľmi galantní a vedia, ako sa majú správať k dáme. Vždy sa z našej prítomnosti tešia, pretože prinášame inú energiu,” pochvaľuje si.

Vo svete vína vníma vzostupný záujem žien, sama sa nikdy necítila byť znevýhodnená. Foto: archív B.V.

Dnes sa pomer žien a mužov vo svete vína rýchlo mení, čo vníma sama aj na svojich kurzoch. “Dnes sú často na mojich kurzoch aj spolovice zastúpené ženy. Napokon, o ženách sa aj hovorí, že sú lepšie degustátorky. Rady ovoniavame kvetiny, parfémy, varíme a vnímame tie chute, čo nám pomáha cibriť naše vnemy. Dôkazom toto je aj fakt, že sa ženy stále viac úspešne presadzujú aj na medzinárodných súťažiach,” tvrdí. To podporuje fakt, že už druhýkrát sa do finále majstrovstiev sveta dostala dáma, naposledy na marcových MS v Antverpách, kde druhú priečku obsadila Nina Jensen z Dánska.

Globálne otepľovanie a slovenské víno

Beáta Vlnková strávila v zahraničí mnoho času, čo jej prinieslo mnohé zaujímavé poznatky a dostala príležitosť ochutnať naozaj veľa špičkových vín. Napriek tomu však kvalitatívny rozdiel medzi zahraničím a Slovenskom nevníma, práve naopak. “Na Slovensku robíme naozaj krásne vína, sú určite kvalitou porovnateľné s tými zahraničnými. Jediný rozdiel je ten, že máme len niečo vyše 8800 hektárov vinohradov, preto si väčšinu vína vypijeme sami,” hovorí.

Rozdiel medzi Slovenskom a zahraničím vníma skôr v kultúre pitia vína. “My na Slovensku sme zvyknutí dať si víno len tak, posedieť si a otvoriť si fľašu. Vo Francúzsku napríklad pijú víno len k jedlu. Pre nich jedlo bez vína alebo víno bez jedla jednoducho nefunguje. Keď som sa ich teda spýtala, či pijú víno niekedy len tak, pozerali na mňa a nechápali, čo sa vlastne pýtam,” smeje sa.

Cestovanie je jej veľkou vášňou, na snímke vo viniciach v Južnej Afrike. Foto: archív B.V.

Podľa Beáty má momentálne kvalita slovenského vína potenciál len a len stúpať, hoci tento pozitívny vývoj úzko súvisí s neželaným globálnym otepľovaním. “Slovensko sa nachádzalo na hornej hranici toho, kde je možné robiť víno, s globálnym otepľovaním sa však pomery vo svete vína menia. Vinári z južných oblastí Francúzska a Talianska majú pre vysoké teploty dnes už problém, naopak, oblasti, kde nebolo také teplo, majú vďaka tomu stále kvalitnejšie hrozno a táto hranica sa bude zrejme len posúvať,” vysvetľuje.

Ako si vybrať dobré víno? 

Vybrať si dobré víno v širokej ponuke supermarketov a vinoték sa javí pre neznalého ako takmer neriešiteľný rébus. “Povedzme si úprimne, vo svete je prebytok vína a zorientovať sa v tom nie je vždy jednoduché,” tvrdí.

Pre záujemcov o dobré víno má teda tip, ako si domov vždy priniesť niečo, čo stojí za to. “Choďte do vinotéky a povedzte someliérovi, aké sú vaše preferencie. On vám už vyberie niečo, čo by vám mohlo chutiť. A ak vám naozaj zachutí, príďte zase a povedzme mu to. Vyberie vám niečo podobné,” hovorí Beáta a odporúča sa pri výbere naozaj sústrediť len na to, čo máte v pohári, nie na to, čo je na etikete. Chuťové poháriky každého človeka sú úplne iné a čo chutí jednému, nemusí chutiť inému.

„Práve someliér je tu na to, aby vás pozval na cestu do sveta vína a stal sa vaším sprievodcom. Treba zabudnúť na staromódnu predstavu someliéra v smokingu len v tých najlepších reštauráciách. Someliér je vo vinotéke, vo vinárstve, v spoločnosti, ktorá vína dováža. Nemá to jednoduché, lebo dnešný klient je náročný, veľa cestuje, všetko si vie nájsť na internete, chce s vínom aj dobré jedlo. Avšak ten pravý someliér sa zobúdza s myšlienkou, čo dnes dobré ochutná, čo nové sa naučí a ako sa to bude snažiť preniesť na klienta,“ uzavrela.

Hlavné foto: Beáta Vlnková zasvätila vínu takmer celý svoj profesionálny život. Foto: archív B.V.