19. januára 2021

Na konci februára sa vo francúzskom Bordeaux zídu najväčší znalci vína na jedinečnú ochutnávku. Nalievať sa bude víno, o ktorom ani tí najväčší experti netušia, ako bude chutiť. Viac ako rok totiž strávilo na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Dvanásť fliaš francúzskeho červeného tam odletelo v novembri 2019 spolu s ďalšími tonami zásob. Boli tam vďaka francúzskemu startupu Space Cargo Unlimited, ktorý sa venuje výskumom budúcnosti poľnohospodárstva.

Ochutnávka a dôkladné chemické testovanie

V stredu v noci sa fľaše majú vrátiť v kapsule SpaceX Dragon, ktorej pristátie očakávajú v Mexickom zálive. Uzavreté budú v bezpečnostnej oceľovej nádobe, aby transport z vesmíru prečkali. A vrátia sa tam, odkiaľ vzišli: do Bordeaux, kde sa na konci februára bude konať ich slávnostná ochutnávka.

Z fliaš, čo zostanú, sa potom stanú vzácne zberateľské kusy. Nejde však len o rozmar. Degustácia vína z vesmíru ani nie je primárnym cieľom misie. Okrem fliaš putoval na obežnú dráhu aj vinič a Space Cargo Unlimited chce oboje po návrate podrobiť dôkladnému chemickému testovaniu.

Cieľ misie

„Naším cieľom je nájsť riešenie pre poľnohospodárstvo budúcnosti, ktoré bude organické, zdravé a dokáže uživiť ľudstvo. A myslíme si, že kľúč leží práve vo vesmíre,“ vyhlásil pre Guardian Nicolas Gaume, šéf spoločnosti. Ochutnávka je tak podľa neho len bonusom navyše.

Reklama

Poznatky o tom, ako na rastliny pôsobí stav beztiaže alebo vesmírna radiácia, môžu podľa Gaumeho pomôcť pestovať odolnejšie rastliny na Zemi. A také zistenia sa v časoch klimatických zmien môžu hodiť čím ďalej tým viac – dá sa totiž čakať, že sa poľnohospodárske produkty budú musieť prispôsobiť náročnejším podmienkam.

Výskum francúzskeho startupu má ale aj rýdzo praktický rozmer pre ďalšie vesmírne expedície. Hodí sa predsa vedieť, ako chutí víno, ktoré si vezmete na cestu do kozmu, však? „Ako Francúz viem, že dobré jedlo a dobré víno je súčasťou života,“ povedal Gaume agentúre AP.

Prvé víno vo vesmíre (1985)

Nejde pritom o prvé víno, ktoré kedy putovalo mimo našu planétu. Už v roku 1985 sa ocitla fľaša Château Lynch Bages 1975, takisto z Bordeaux, na palube raketoplánu Discovery na misiu STS-51-G. Vtedy sa však vrátila na Zem a potom putovala do pivnice pôvodného majiteľa bez podrobnejšieho skúmania.

To teraz nehrozí. Víno má byť navyše len prvým z mnohých tovarov, ktoré chce spoločnosť v rámci misie zvanej WISE poslať do vesmíru. Do budúcnosti chystá aj experimenty s baktériami, kvasinkami a fermentáciou.

Autor článku Tom Procházka, ktorý publikuje na Forbes.cz.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?