Tento článok je PRestige. Čo to znamená?
30. novembra 2020

V čase, keď väčšina firiem utlmuje svoje podnikanie na nevyhnutné minimum, sa dvaja mladí podnikatelia rozhodnú rozbehnúť nepoznaný biznis. Koronakrízu využili ako novú príležitosť a uspeli. Vymysleli SANOstation – zariadenie, ktoré s veľkou presnosťou bezkontaktne meria teplotu, kontroluje nasadenie rúška a dezinfikuje ruky všade tam, kde je to potrebné.  Príbeh úspechu rozprávajú Andrej Krajči a Andrej Šturc, zakladatelia projektu SANOstation.

Už polroka počúvame prevažne negatívne informácie o tom, čo sa v čase koronakrízy nesmie, čo sa musí, ako sa mení svet a aký vplyv to má na podnikateľské prostredie. Vy ste zareagovali úplne opačne, ako by sa dalo očakávať a rozbehli ste nový biznis. Vymysleli ste a vyrobili prístroj, ktorý je práve v tomto čase potrebný a na trhu nebol. Čo rozhodlo?

Andrej Šturc: Videli sme, čo sa deje v Ázii a vedeli sme, že je iba otázka času, kedy to príde do Európy. Zobrali sme to ako výzvu a že to bolo správne rozhodnutie, sa nám potvrdilo veľmi rýchlo. 

Andrej Krajči: Veľmi nám pomohlo to, že sme spoločnosť, ktorá v segmente IT a hardvéru pôsobí už dlhé roky. Máme bohaté skúsenosti s cloudovými riešeniami, s riešeniami pre bankové domy či s projektami pre developerov, pri ktorých sme používali umelú inteligenciu a počítačové videnie. Pracujeme s 3D tlačou a s rôznymi materiálmi. Toto všetko dávalo predpoklad, že sme schopní pri vývoji a výrobe nášho zariadenia poskytovať kompletné riešenia od návrhu až po výrobu, hardvéru aj softvéru. 

Andrej Šturc, zakladateľ projektu SANOstation. Zdroj foto: Archív klienta

Vaše zaradenie je jediné, ktoré je celé vymyslené a vyrobené na Slovensku. Ako vyzeral jeho vývoj ? 

Andrej Krajči: Videli sme, akým smerom išli ostatní výrobcovia, ktorí zobrali už existujúci produkt a iba sa ho snažili nejakým spôsobom upraviť. My sme si zvolili inú cestu. Začali sme zadefinovaním nárokov ako napríklad presné merania teploty či slovenský dizajn.  Nakoľko sme vedeli, že termokamery sú nepresné, zamerali sme sa na bezkontaktné meranie teploty na čele, ktoré je z dostupných metód najpresnejšie. Vyrobili sme niekoľko prototypov a v spolupráci s našimi dlhoročnými klientmi sme zariadenie testovali v ostrej prevádzke. Výsledkom je zariadenie nastavené na teplotné limity podľa požiadaviek Úradu verejného zdravotníctva. Jednoducho povedané, je to ušité na mieru slovenským podnikateľom a slovenskej legislatíve, na ktorú museli rýchlo zareagovať. Spolupracovali sme aj s medicínskymi firmami.  

Andrej Šturc: Na začiatku bol nápad, nasledoval prieskum trhu s podobnými zariadeniami až sme sa dostali do fázy hľadania výrobcov jednotlivých segmentov podľa nášho návrhu. V Európe nebolo vôbec nič a v Ázii to boli v prevažnej väčšine produktov také „mačko-psy“. Teda zariadenia, ktoré boli pôvodne určené na úplne iný účel a boli iba doplnené o doslova priskrutkované termokamery. Tie boli ale nepresné. Takže toto riešenie nebolo pre nás vhodné. Preto sme sa rozhodli ísť úplne od základu, aby sme splnili všetky kritériá vrátane legislatívnych požiadaviek Európskej únie. Chceli sme byť kvalitatívne na najvyššej úrovni.

SANOstation – zariadenie, ktoré bezkontaktne meria teplotu a kontroluje nasadenie rúška. Zdroj foto: Archív klienta

Takže pri vývoji SANOstation ste mali už skúsenosti, ale predsa, nemali ste obavy? Tušili ste, že môže mať taký úspech? 

Andrej Krajči: Pôvodne sme si naozaj mysleli, že budeme iba importovať nejaký existujúci čínsky produkt. Vzhľadom na dramatický vývoj situácie s pandémiou, sme sa rozhodli ísť cestou výroby vlastného produktu, aby sme mali úplnú kontrolu nad celým návrhom, vývojom a výrobou. Tým pádom sme sa vedeli rýchlo adaptovať na požiadavky trhu. Verili sme si.

Andrej Šturc: Nemali sme obavy z nepredvídateľnosti vývoja situácie, pretože je to vždy aj o improvizácii. Veľa vecí sme sa naučili. Dúfali sme v úspech, ale sme milo prekvapení, že sa to takto podarilo. 

Aký je záujem o SANOstation? Stíhate ho dodávať vo vlastnej réžii, alebo máte aj väčší distribučný plán?

Andrej Krajči: Neustále zväčšujeme výrobné kapacity. Už dnes sme nútení kombinovať našich subdodávateľov, keďže napĺňame aj ich kapacity. SANOstation vyrábame  prednostne z komponentov od slovenských dodávateľov. Jedine na teplomerový senzor máme belgického výrobcu, keďže na Slovensku nie je.

Andrej Šturc: Pri dodávateľoch sa snažíme orientovať na regióny s vysokou nezamestnanosťou, takže pomáhame vytvoriť nové pracovné miesta. Neustále zväčšujeme náš tím, hlavne so zameraním na výrobu a montáž. Každé zariadenie je ručne skladané a pred odovzdaním prejde kontrolou kvality. 

SANOstation – zariadenie, ktoré bezkontaktne meria teplotu a kontroluje nasadenie rúška. Zdroj foto: Archív klienta

V prípade zhromažďovania akýchkoľvek citlivých informácií, je veľmi dôležité zaručenie bezpečnosti získaných údajov. Ako je to v prípade SANOstation?

Andrej Krajči: Naše zariadenie bolo od začiatku navrhnuté s dôrazom na bezpečnosť. Využili sme naše skúsenosti s vývojom softvéru pre bankové spoločnosti. Navrhli sme systém, v ktorom ani my, ako prevádzkovateľ, nemáme prístup k získaným dátam klienta. S obsahom pracuje iba klient. Vyvíjali sme ho plne v súlade so smernicou GDPR, všetky údaje sú automaticky mazané, v zariadení sa nikde neukladajú, takže je eliminovaná akákoľvek možnosť úniku údajov v prípade jeho odcudzenia. 

Andrej Šturc: Videli sme rezervy čínskych produktov. Zväčša išlo o zariadenia, ktoré boli primárne určené na iný účel, majú nepresnú termokameru, odchýlka môže byť až na úrovni 1,5 stupňa, takže to už sa bavíme pri ľudskej teplote o náhodných výsledkoch. Každý už asi počul o prípadoch, keď sa čínske zariadenia pripájali niekam, kam nemali. Tiež nás odrádzalo to, že pracujú aj s biometrickými údajmi, ktoré je možné zneužiť. My s biometrickými údajmi vôbec nepracujeme. Celý vývoj a nastavenie SANOstation sme konzultovali s právnickými spoločnosťami, ktoré sa touto problematikou zaoberajú. Naše zariadenie je kompletne v súlade s legislatívou EÚ a je schválené Úradom verejného zdravotníctva SR na zabezpečenie hygienicko – protiepidemických opatrení v súvislosti s aktuálnou korona krízou.

Čo bolo najťažšie pri realizácii projektu SANOstation?

Andrej Šturc: Ťažké bolo napríklad už prvotné preskúmanie trhu. Ako vo vyhľadávači nazvete niečo, čo doteraz neexistuje? Keďže máme slovenských dodávateľov, ktorých si chceme aj do budúcna udržat, najťažšie je plánovanie časového harmonogramu samotnej výroby, lebo pri prijímaní pandemických opatrení sa vypínali fabriky a ich režim sa neustále mení.

Má SANOstation využitie aj po korone? Pracujete už dnes na využití jej potenciálu do budúcna?

Andrej Krajči: Áno, počítame s ďalším využitím, je to otázka preprogramovania podľa zadania klienta. Napríklad môže slúžiť ako informačný kiosk. Vzhľadom na to, že rovnaký dôraz, ako na funkčnosť, dávame aj na dizajn, môže byť atraktívnou súčasťou interiéru. Zariadenie je nadizajnované a z časti vyrobené z dreva, zdôrazňujem, že slovenského.

Andrej Krajči, zakladateľ projektu SANOstation. Zdroj foto: Archív klienta

Kto sú vaši odberatelia?

Andrej Šturc: Sú to firmy, hotely, reštaurácie, školy, medicínske zariadenia, nemocnice, polikliniky, pričom práve tie posledné menované považujem za veľmi dôležité potvrdenie kvality SANOstation.

Máte ambíciu  preraziť aj na zahraničné trhy? 

Andrej Krajči: Už sa to deje, naše aktivity sa orientujú aj na zahraničný trh. 

Andrej Šturc: Pre zaujímavosť, zariadenie sme vyrobili aj pre jednu michelinskú reštauráciu vo Viedni a pripravujeme dodávku pre americký trh.

Váš príbeh potvrdzuje, že ťažké časy, robia lídrov. Myslíte si, že koronakríza vám dala príležitosť potvrdiť to?

Andrej Krajči: Situácia si žiadala okamžité reakcie a riešenia. Verili sme našim zamestnancom. Zastavenie množstva rozbehnutých projektov mohlo znamenať útlm našej činnosti a prepúšťanie, ale to sme nechceli. Nikdy sa nevzdávame. Chceli sme sa stať lídrom na trhu v tomto segmente a to sa nám podarilo.

Andrej Šturc: Nebolo to jednoduché, museli sme byť schopní veľmi pružne reagovať a zvládnuť to v extrémne krátkom čase a pod tlakom neustálych zmien. Do budúcna bude aj toto veľká skúsenosť.