Je to jedna z najsledovanejších kuchárskych šou – najmä preto, že je okorenená nielen kuchárskymi prísadami, ale aj emóciami. Vďaka programu Hell’s Kitchen poznajú meno jeho ústredného protagonistu Gordona Ramsayho aj tí, ktorým jeho michelinskými hviezdami ovenčený úspech dovtedy nič nehovoril.
Česká televízia Nova sa teraz pokúsi na tento divácky hit nadviazať licencovaným formátom. A hlavnej úlohy kulinárskeho kata sa v jej podaní zhostí šéfkuchár Radek Kašpárek.
„Rozhodovali sme sa medzi ním a Zdeňkom Pohlreichom,“ hovorí otvorene showrunner Radovan Síbrt. Ten v minulosti s Pohlreichom pracoval na formáte Súboj reštaurácií. Nakoniec však padla voľba na Kašpárka.
„Domnievam sa, že Radek je v správny moment na správnom mieste. Chceli sme, aby pre ústrednú hviezdu bola samotná šou priorita, čo potvrdil,“ uvádza Síbrt.
Vyťažený šéfkuchár si vzal na pomoc kouča
Ako sa však môže vysoko zaneprázdnený šéfkuchár reštaurácií Field a novootvorenej reštaurácie 420 zaviazať, že prevádzky svojich podnikov dá do úzadia a uprednostní natáčanie?
„Keby ste to odo mňa chceli pred rokom, tak by som to nezvládol. Zhodil som pätnásť kíl, každý týždeň pracujem s koučom na kariére a vzťahoch,“ vysvetľuje Kašpárek.
V organizácii času sú pre neho kľúčové nielen osobnosti souschefov a šéfkuchára reštaurácie 420 Marka Komínka, ale aj manažéra Miroslava Noska.
„Všetko máme perfektne zorganizované, no v tom máme skúsenosti z nakrúcania MasterChefa,“ spomína Radek Kašpárek. Tento formát nechá Nova na chvíľu oddýchnuť a bude sa sústreďovať práve na Hell’s Kitchen, ktorá sa síce odvysiela až na jeseň, ale natáčať sa bude už počas jari.
Zúčastní sa jej šestnásť profesionálnych kuchárok a kuchárov, cukrárov či foodblogerov, ktorí budú súťažiť v dvoch tímoch. Po celú dobu natáčania bývajú súťažiaci na jednom mieste a sú snímaní kamerami. Mesiac teda nikto z nich nebude v kontakte s blízkymi.
Zo súboja vzíde osobnosť, ktorá nielen vyhrá dva a pol milióna korún (99-tisíc eur), ale tiež post kreatívneho šéfkuchára v Kašpárkovej reštaurácii 420.
Bude nasledovať vzor Gordona Ramseyho?
Ešte sa ukáže, ako sa na novú posilu v kuchyni bude pozerať tím, najmä šéfkuchár Marek Komínek. „Je to veľmi profesionálny a pracovitý človek, ktorý sa nenechá riadiť egom. Počítame s tým, že tá či ten, kto to vyhrá, bude s nami naozaj fungovať a spolupracovať. Ja nerobím nič naoko,“ sľubuje Radek Kašpárek.
Oproti pôvodnému formátu Pekelnej kuchyne, kde michelinský šéfkuchár Gordon Ramsay na súťažiacich kričal a vulgárne ich urážal, Radek Kašpárek podobné výlevy neplánuje. „Časy sa navyše zmenili. Súťaž sa prvýkrát odvysielala v roku 2005 a odvtedy sa spoločnosť dosť posunula,“ je presvedčený Radovan Síbrt.
„Chcem, aby zo mňa mali súťažiaci rešpekt, ale nebudem nikoho ponižovať. Sľubujem, že každý, kto tam mojou školou prejde, si odnesie dôležité know-how do života,“ deklaruje Radek Kašpárek.
Bol by však sám ochotný, aby ho aj potom, ako si teraz praje získať druhú michelinskú hviezdu, niekto profesijne poučoval? „Predtým som si hovoril, že vôbec, no zapracoval som na svojom egu a chápem, že aj ja sa mám stále čo učiť. Takže, prečo nie?“ uzatvára.
Článok vyšiel na Forbes.cz. Autorkou je Anna Nosková.