13. októbra 2017

Sú tridsiatničky, ale vravia o sebe, že sú staromódne a majú rady „offlinové stretnutia“. A čo je lepšie, ako stretnúť sa v príjemnom prostredí a pri dobrom jedle? Práve také miesto vybudovali tri kamarátky vo svojom sídliskovom podniku, raňajkárni, ktorej dali názov Žufaňa.

Eva Malevič vyštudovala architektúru, Jana Hoosová a Kristína Kissová kulturológiu, všetky sa narodili v Bratislave a s gastro biznisom nemali žiadne skúsenosti. V súkromí sa však vareniu a pečeniu nadšene venovali a snívali o vlastnom podniku. Sen si začali plniť pred vyše dva a pol rokom, keď si spolu sadli do obývačky a poskladali prvý koncept svojho budúceho bistra.

Ako sa mladý Slovák dostal od aplikovanej informatiky k burgerom

Pri jeho tvorbe sa snažili nájsť, čo im v bratislavskej ponuke najviac chýba. Jasne im vychádzala raňajkáreň. Povedali si, že ponúknu ľuďom rannú pohodu s dobrým jedlom, príjemný zážitok, ktorý sa potom môže premietnuť do celého dňa.

Reklama
Majiteľky bistra Žufaňa: Kristína Kissová, Eva Malevič a Jana Hoosová. Foto: Žufaňa

Pri otváraní bistra si však uvedomovali, že väčšina Bratislavčanov je zvyknutá raňajkovať doma. Ako ich dostať von? Stavili na predpoklad, že ak dobrá raňajkáreň chýba im, musí aj ostatným a že problém nie je dopyt, ale absentujúca ponuka. „Išli sme do toho so slepou dôverou a zakrátko sa ukázalo, že sme neuvažovali zle,“ dokresľuje Jana Hoosová.

Kaše sú stávka na istotu

Pri tvorbe jedálnička sa pozerali najmä na tradičné slovenské jedlá, ktorým by dali súčasný podpis, modernejší šmrnc. Snažia sa prinášať jednoduchú, výdatnú kuchyňu, ktorú netreba zvlášť predstavovať. Za ťahúňa ponuky zvolili kaše, každý deň pripravujú inú, ale vždy obsahujúcu kvalitné zrno a zdravé tuky vo forme orechov, semien či olejov. A dodnes, ako vravia, sú kaše najväčším hitom podniku. „Predávajú sa jasne najviac,“ vraví Jana Hoosová. Dodáva, že obľúbené sú aj ich praženice na tri spôsoby, domáci tvarohový Miláčik či dolky na sladko. Okrem raňajok pripravujú aj polievky, nátierky, koláče a v ponuke majú aj obedové jedlá. Otvárajú už o siedmej ráno a každé jedlo si môžete zobrať aj so sebou.

Hit bistra – kaše na iks spôsobov. Foto: Žufaňa

Pri hľadaní vhodných priestorov sa neupínali na centrum mesta, práve naopak, ich zámerom bolo vytvoriť sídliskový podnik. „Páčil sa mi príklad Prahy, kde sú jednotlivé mestské časti ako Karlín svojbytné, že dobré gastro nemusí človek hľadať len v centre,“ približuje Jana Hoosová. „Naša filozofia je vytvoriť akúsi verejnú obývačku, podnik postavený na pevných vzťahoch, do ktorého sa ľudia radi vracajú.“

Žufaňa sa nachádza na Dulovom námestí v bratislavskej mestskej časti Ružinov, blízko niekdajšej Cvernovky a trhu na Miletičke, čo sa podľa ich slov zvlášť hodí, lebo menu majú postavené na farmárskych a čerstvých surovinách. Interiér je navrhnutý v retro štýle a má dve miestnosti, rozľahlejší je vstupný priestor s barom aj dlhou lavicou a vzadu sa zase nachádza intímnejšia časť s kreslami a detským kútikom, aby prilákali aj mamičky s deťmi.

Mandlove sú zdravé sladkosti. Víťazka MasterChef buduje svoju značku

Ich tím má dnes až 18 ľudí vrátane dvoch kuchárov, ktorí fungujú v dvojzmennej prevádzke a vždy, každý deň je v kuchyni aj jedna spolumajiteľka. Najväčší nápor majú počas víkendov, 40 miest v bistre býva zaplnených, neraz musia vyberať aj záložné stoličky zo skladov a za deň vydajú okolo 160 až 200 raňajok.

Na pláne je výrobňa

Uplynulý, rozbehový rok prekročili tržby bistra 150-tisíc eur, tento rok budú podľa ich slov napevno vyššie. Počiatočná investícia 75-tisíc eur sa im ešte nevrátila, ale podnik je schopný na seba zarobiť. „Prekvapila nás realita, ako veľa skrytých nákladov je v gastro prevádzke,“ priznáva Jana Hoosová. „Vždy sa niečo pokazí alebo zničí, navyše ešte za pochodu vylepšujeme kuchyňu a pravidelne dokupujeme nejaké vybavenie.“

Na čele päťdesiatky najlepších barov na svete je rodák z Nitry

Usmeje sa, že ako začiatočníčky, s najmä romantickými predstavami, sa stále v podstate učia ako podnikať a zefektívňovať zisky. Obrat sa napríklad snažia zvýšiť aj cez raňajkové cateringy pre firmy, o ktoré sa zvyšuje záujem. Ako dopĺňajú, zatiaľ bez väčšieho marketingu majú 5 až 7 objednávok týždenne. Oproti vlaňajšku sa strojnásobil aj predaj ich piknikových košov.

Rozšírenej ponuke a rastúcemu záujmu však pomaly kapacitne nestačí ich menšia kuchyňa. Preto sa čoraz živšie rozprávajú o možnosti, že by v budúcnosti rady mali vlastnú výrobňu. „A zásobovali by sme nielen naše bistro, ale možno aj iné prevádzky,“ načrtáva plány Jana Hoosová.