Tento článek je brandvoice. Čo to znamená?
17. septembra 2018

Žijeme v dobe, keď sa na nás z chladničky doslova valia kilogramy potravín. Slovenské mlieko, francúzsky syr či talianska šunka. To všetko sa stalo akýmsi štandardom, bez ktorého si už jedálniček dokážeme predstaviť len ťažko. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, či vám vaše jedlo skutočne dáva energiu nielen na prežitie, ale aj na skutočné využitie potenciálu vášho mozgu a produktivity?

Medzi modernými pohľadmi na stravovanie sa najvýraznejšie presadzujú dva: ten, ktorý hovorí o budúcnosti BIO potravín a udržateľnosti produkcie v zmysle „menej je viac“. A potom je tu ešte druhý pohľad modernej vedy, ktorý sa zasa opiera o takzvaný biohacking. Nejde ale len o stravovanie vo všeobecnosti. Ide o uvedomenie si najlepšej možnej verzie samého seba pomocou komplexnej optimalizácie vlastného života, a to od spánku cez cvičenia až po schopnosť kontroly emócií a stresu. „Je skvelé, že niekto dokáže denne pracovať 12 či 14 hodín a jesť len jedno alebo dve jedlá. To všetko pri šesťhodinovom spánku a s dávkou radosti. Vďaka biohackingu sa to dá,“ hovorí Dušan Plichta, zakladateľ inovatívnej slovenskej spoločnosti Powerlogy.

FOTO: Powerlogy

Čo je biohacking?

Definovať biohacking možno pomerne rôznorodo. Vo všeobecnosti ale platí, že môžeme hovoriť o vedomom a aktívnom prístupe k vlastnému životu. Biohackeri sa často snažia dosiahnuť najlepšiu možnú verziu seba. Hovoria pritom o optimalizácii vstupov pre energiu tela a mysle, respektíve o posúvaní hraníc, ktoré má väčšina spoločnosti definované len na základe konvenčných presvedčení a prostredia, v ktorom funguje.

Ráno s kávou nemusí byť len prežitok

Predstavte si ráno bez pečiva, cukrov či mäsa. Jednoducho deň, do ktorého sa dokážete nakopnúť a koncentrovať hneď, nie po hodine či dvoch hľadania sa. Podľa biohackerov na to paradoxne slúži reštrikcia kalórií a záťaže žalúdka, kde klasické raňajky a kávu s mliekom či cukrom nahrádzate len kávou s maslom a špeciálnym MCT olejom. „Slovensko je stále pomerne konzervatívnou krajinou. Nemôžem sa preto čudovať, že ma niekto považuje za blázna, ak im poviem, čo v skutočnosti raňajkujem,“ zamýšľa sa zakladateľ spoločnosti zaoberajúcej sa vývojom funkčných potravín. Ten si totiž lepšiu kombináciu, ako je Power Coffee s maslom alebo MCT olejom predstaviť ani nedokáže. Cukor by ste ale v jeho káve hľadali márne. Rozhodnutie nahradiť nezdravé cukry zdravými tukmi je totiž podľa názoru biohackerov najlepšie možné riešenie pre dlhodobú až trvalú zmenu flexibility a kondície vášho metabolizmu. A práve to môže byť cesta, ako sa správne naštartovať do dňa. Samozrejme, nie jediná, avšak kľúčové fyziologické princípy pre výživu mozgu neoklameme. Správne tuky vraj budú vždy prospešnejšie ako bežné cukry vo forme pečiva či cereálií, ktoré raňajkuje väčšina Slovenska. „Záujemcovia, ktorí naše produkty vyskúšajú, následne sami kriticky vyhodnotia, aký vplyv majú na ich telo, mozog, energiu a celkové zdravie,“ hovorí Dušan Plichta.

Podľa jeho názoru to však pri káve ani zďaleka nekončí. „Jednoducho si vyskúšajte ten rozdiel, ako sa budete cítiť, keď si na obed dáte kvalitný steak či rybu so zeleninou a olivovým olejom, a ako vtedy, keď zjete zahustenú polievku a rezník so zemiakmi. Nehovoriac o dnešných moderných fastfoodových jedlách.“ Slovenský podnikateľ preto nabáda svojich klientov k tomu, aby sa zamýšľali čo jedia a prečo to robia. Všetko by malo fungovať v zmysle hesla: „jedz radšej menej, ale kvalitnejšie.“ Dušan Plichta tiež hovorí o progresívnom nastavení mysle v princípe „Power up your day – Power up your life.“

Slováci sa radi stravujú kvalitne

FOTO: Powerlogy

Zakladateľ inovatívnej spoločnosti Powerlogy si zároveň myslí, že ani na Slovensku nie je problém nájsť dosť ľudí na to, aby tu cesta biohackingu mohla naplno preraziť. „Slovensko sa nemá na čo pripravovať, zmena tu už je. Pozrite sa len na ponuku kvalitnejších potravín v hlavnom meste, ale i mestách krajských a okresných. Ľudia majú záujem stravovať sa kvalitne.“ Počet záujemcov o kvalitnejšie a zdravšie potraviny pritom neustále narastá. „Viete prečo? Jednoducho preto, že stále viac ľudí sa stretáva s bolesťou, chorobami či depresiami. Bohužiaľ, niektorí z nich to začínajú riešiť príliš neskoro,“ pokračuje úspešný slovenský podnikateľ.

Ten hľadá inšpiráciu predovšetkým v zahraničí. „Inšpirácia prúdi najmä z USA, kde sú v oblasti vedy a progresu najďalej, ale aj z tradície Toskánska či východných kultúr. Navštevujem rôzne školenia, konferencie a vzdelávacie programy, na ktorých sa učím o nových trendoch v oblasti životosprávy 21. storočia  a progresívnych prístupoch k životu pre nadpriemerný výkon. Veľa myšlienok získavam aj pri svojich cestách po regiónoch s dlhovekou tradíciou gastronómie a umnej práce s čerstvými a poctivými ingredienciami, ktoré nám ponúka príroda.“

Vlastná kaviareň i zahraničné trhy

Nadobudnuté poznatky sa následne snaží Dušan Plichta pretaviť aj do praxe. Neustále preto vymýšľa nové recepty a vylepšuje produkty Powerlogy tak, aby dokázali záujemcom poskytnúť požadovanú kvalitu. Inovatívny slovenský podnikateľ má navyše jasno aj v tom, kam by svoju firmu rád posunul. „Na Slovensku a v Česku chceme byť lídrom v oblasti funkčných potravín výberovej kvality. Cez edukatívny marketing sa budeme ľuďom snažiť vysvetliť význam biohackingu a objavovania vlastného potenciálu. Pri lokálnom trhu sa zasa orientujeme na e-commerce s tým, že už v októbri chceme otvoriť vlastný priestor so showroomom a kaviarňou v Bratislave.“

FOTO: Powerlogy

„Rozbiehame aj prvé spolupráce v zahraničí. Komunikujeme so záujemcami na prémiových trhoch v Dubaji či Škandinávii, taktiež sa javia ako zaujímavé možné spolupráce s Beneluxom a Južnou Kóreou. Verím, že sa čoskoro pridáme k slovenským firmám, ktoré dokazujú, že sa v našej krajine dá produkovať svetová kvalita bez kompromisov,“ vyslovil svoje želanie Dušan Plichta.