25. júla 2019

Uplynulý víkend sa v New Orleans rozdávali prestížne barové ceny Spirited Awards a vo svetovej barovej špičke majú opäť zastúpenie aj Slováci. Najlepším novým kokteilovým barom sveta sa stal Maybe Sammy z austrálskeho Sydney, v ktorom pracuje aj barman Martin Hudák, najlepším hotelovým barom sa zase stal Manhattan v Singapure, kde pôsobí Zuzana Červeň. Porozprávali sme sa s ňou o najnovšom úspechu, ale aj o tom, čo podľa nej tvorí dobrý bar. 

Barový tím z Manhattan baru v Singapure. Zuzana Červeň je prvá hore vľavo.

Manhattan v Singapure je špičkovým barom už niekoľko rokov, v aktuálnom vydaní známeho rebríčku The World’s 50 Best Bars mu patrí tretia priečka (za londýnskymi Dandelyan a American Barom), na najlepší hotelový bar v rámci súťaže Spirit Awards bol nominovaný už piaty raz po sebe, tentokrát nomináciu konečne premenil na víťazstvo. „Samozrejme, že naša práca nie je o oceneniach, ale o tom, ako pre hostí pripraviť zážitok, aby odchádzali z baru s lepším pocitom, ako keď prišli. Ale ocenenie nás potešilo, je to vďaka a nové nakopnutie,” zareagovala bezprostredne po získaní ocenenia Zuzana Červeň, ktorá v Manhattane pôsobí ako Guest Relation Manager.

Spojenie kávy a koktejlov mu prinieslo titul majstra sveta. Slovenský barman dnes pôsobí po celom svete

Zuzana Červeň sa do Singapuru sťahovala po pôsobení v bratislavskom Sky Bare a londýnskych The Gibson a The Connaught, ktoré patria rovnako k najlepším na svete. Tam pracovala aj s manželom Rustym, slovenským barmanom, ktorý v súčasnosti v Singapure rezprezentuje „farby” SKAI baru.

Do Manhattan baru sa Zuzana zamilovala hneď pri svojej prvej návšteve a rozhodla sa, že musí pracovať práve tu, čo sa jej aj podarilo. „Manhattan je jedinečný v mnohých smeroch, je inšpirovaný zlatou érou kokteilov 19. storočia,” pokračuje Červeň. Porotcovia The World’s 50 Best Bars o bare napísali, že jeho čaro pramení z perfektného vyváženia obsluhy v klasickom štýle American hotel baru a vášne pre inováciu. 

Ocenenie Spirited Awards pre najlepší hotelový bar sveta za rok 2019. Foto: Manhattan bar

A čo tvorí perfektný bar? Podľa Zuzany Červeň najmä tieto tri veci:

1. Starostlivo vybraný tím  

„Môžete mať akokoľvek skvelú ponuku, vynikajúci dizajn, inovatívne kokteily, živý playlist, či sexy fotky na Instagrame, no ak nemáte dobrý tím, ste opäť iba jedným z mnohých tisícov barov na svete. Pri pohovoroch dbáme na to, aby sa kandidáti hodili do tímu. Niekedy ani nezáleží, že nemajú žiadne skúsenosti, tie možno natrénovať. Najdôležitejšie je, aby mali zanietenie a schopnosť pracovať v dynamickom prostredí. Veď napokon, hovorí sa – vyber si prácu, ktorú miluješ a už nikdy nebudeš musieť pracovať ani jediný deň.” 

2. Tréningový program

„V Manhattane dbáme na to, aby každý v tíme mal skvelé vedomosti o svete nápojov, ich zložení i histórii. Každý nový člen musí prejsť online kurzom BarSmarts ešte počas trojmesačnej skúšobnej lehoty, tým sa to však len začína. Každý deň máme pred šichtou brífing, počas ktorého musí vybraný člen tímu ostatným odprezentovať nejaký kokteil či konkrétny alkohol. Trénujeme si tým aj schopnosť verejne sa vyjadrovať, ale rastú aj naše vedomosti. Vedenie nám do baru nosí aj rôznych expertov, ktorí nám robia školenia navyše.”  

3. Kvalitný ľad 

Nie je ľad ako ľad, a to sa často podceňuje. Mnohokrát pritom záleží práve na ňom, ako bude drink vo finálnej podobe chutiť. Roztápa sa príliš rýchlo? Drtí sa? Ako z neho chutí Manhattan alebo Martini? Ja dobrý na šejkovanie alebo miešanie? Je mnoho aspektov, ktoré dokáže zmeniť práve ľad. Preto sa aj my v Manhattane snažíme vyberať ľad tak, aby zdôraznil domáce a remeselne vyrábané ingrediencie, ktoré dávame do kokteilov. Počas noci v priemere použijeme 5-6 veľkých blokov ľadu, z ktorého barmani ručne usekávajú kocky do drinkov.”  

Víťazov všetkých kategórií Spirited Awards 2019 môžete nájsť tu.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk