19. februára 2021

Pred 25 rokmi sa rozhodol, že využije vinársky boom a postaví sa na vlastné nohy. Karel Průša priniesol do našich končín známe čilské víno Tarapacá, ktoré do Česka a na Slovensko dováža dodnes. So synmi vedie vlastné vinárstvo a investuje do viníc v oboch krajinách.

Od roku 1997, keď zo zámoria doputoval prvý lodný kontajner naplnený 13 tisícmi fliaš, sa víno Tarapacá stalo synonymom cenovo dostupného červeného spoza hraníc. Už 24 rokov ho do Česka aj na Slovensko dováža rodina Karla Průšu a ročne sa ho len v Českej republike vypije 2,7 milióna fliaš.

Keď žijete na južnej Morave, je pravdepodobné, že vás víno bude sprevádzať celý život. U väčšiny ľudí sa to skončí tým, že ho iba pijú. No Karel Průša s ním spojil aj svoj profesný život a na rovnakú cestu priviedol aj svojich dvoch synov.

Dnes 73-ročný podnikateľ po revolúcii šéfoval firme Víno Mikulov, ale v roku 1996 sa rozhodol postaviť na vlastné nohy. Nenakúpil však vinohrady a nezačal vyrábať víno z Moravy ako ostatní.

Využil vinársky boom

„Začať od nuly produkovať moravské víno bolo už v 90. rokoch finančne náročné. Navyše, vtedy už rástla domáca konkurencia, ktorá sa neustále zlepšovala,“ vysvetľuje Přemysl Průša. Ten je spolu s otcom a bratom Karlom jedným z troch konateľov firmy Vinicola, ktorá má dcérsku firmu aj na Slovensku.

Reklama

Karel Průša starší preto začal dovážať vína z Čile, ktoré spoznal počas svojich obchodných ciest. „Videl, ako sa v 90. rokoch vyvíjali vinárstva a vinohradníctva v Južnej Amerike, v JAR či v Austrálii. A videl, že tamojšie vína ponúkajú výborný pomer medzi kvalitou a cenou,“ hovorí jeho syn Přemysl.

Čile vtedy zažívalo vinársky boom – do produkcie vína tam vkladali peniaze nielen miestni, ale aj investori zo zahraničia, vrátane Francúzov. Krajina má na pestovanie vínnej révy optimálne podmienky a nízku cenu práce. Chýbali však technológie, no aj tie si čilské vinárstva mohli vďaka investíciám kúpiť a začali produkovať víno konzistentnej kvality vo veľkom množstve a za zaujímavú cenu.

Karel Průša využil vinársky boom v Čile a začal na český a neskôr aj slovenský trh dovážať víno Tarapacá.. Foto: Michael Tomeš

V roku 1996 Průša faxom oslovil niekoľko čilských vinárstiev, ktoré počas svojich ciest navštívil. Najpružnejšie a najústretovejšie reagovalo vinárstvo Viña Tarapacá z údolia Maipo Valley, založené už v roku 1874, ktoré malo veľký záujem začať predávať v Európe.

Jeho vinice mali vtedy rozlohu 600 hektárov, čo je na pomery Čile malé až stredné vinárstvo. Dnes má Viña Tarapacá zhruba o 100 hektárov viac.

Prvých 13-tisíc fliaš sa predalo za rok

O rok neskôr z Chile vyplával prvý kontajner, ktorý do Česka doputoval o šesť týždňov. „Pretože sme víno ponúkali cez malé predajne a veľkoodberateľov, trvalo nám takmer rok, kým sme všetko predali. Ale tam, kde si ho ľudia kupovali, bol o víno záujem, takže sme objednávali ďalej,“ spomína Přemysl Průša.

Víno v číslach:

  • 310-tisíc hektolitrov vína sa na Slovensku vyrobilo v sezóne 2019/20,
  • 743-tisíc hektolitrov vína sme doviezli zo zahraničia,
  • 20,3 % tvorila z ponuky vína domáca produkcia,
  • v spotrebe produkcie vína sme boli sebestační na 48,0 %,
  • za posledných päť rokov klesla spotreba vína o 17,6 %,
  • v roku 2019 bola priemerná ročná spotreba vína na obyvateľa 12,2 litra.

Zdroj: Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, správa z 31. 7. 2020

Zásadný okamih prišiel v roku 1999, keď sa Průšovci dostali s Tarapacou do regálov prvých obchodných reťazcov – do Tesca a do Makra. Ako pribúdali ďalšie supermarkety, rástlo aj množstvo vína, ktoré priplávalo z Čile – v roku 2001 to bolo 100-tisíc fliaš, v súčasnosti len v Česku predajú 2,7 miliónov fliaš ročne.

Okrem konzistentnej úrovne si víno Tarapacá získava zákazníkov aj vďaka cene. Najlacnejšie z vín, ktoré Vinicole prinášajú aj najväčší objem predaja, kúpite za necelých 8 eur, v akcii aj za polovicu.

„Nepopieram, že to môže ničiť hodnotu značky, ale cenová politika reťazcov je taká a deje sa to prakticky pri všetkých druhoch tovaru,“ poznamenáva Průša. Stredná cenoví kategória vín Reserva sa pohybuje okolo 10 eur a najvyššia Gran Reserva sa predáva od 13 eur.

Investujú aj na Slovensku

Průšovci v posledných rokoch dosahujú obrat okolo 7,7 milióna eur a zisk presahuje 386-tisíc eur. Vďaka tomu sa oblúkom vracajú späť domov, na moravské a najnovšie aj na slovenské vinice.

V roku 2011 založili Vinařství Na Soutoku, ktoré pri výrobe vín kombinuje hrozno vykúpené od moravských vinárov, ale aj z vlastnej 30-hektárovej vinice na Slovácku, ktorú kúpili pred tromi rokmi spolu s 22-hektárovým slivkovým sadom.

Ročne vyprodukuje 50-tisíc fliaš, ktoré nekončia v reťazcoch, ale hlavne vo vinotékach a reštauráciách. Do supermarketov už sedem rokov posielajú ďalších 300-tisíc fliaš z Vinařství Břeclav, ktoré väčšinu svojej výroby vína pokrýva z hrozna od pestovateľov zo štyroch moravských vinohradníckych podoblastí.

Iba na Morave však nezostali, na Slovensku vlastnia väčšinový podiel vo firme, ktorá vo Vrábľoch obhospodaruje 12 hektárov viníc a stojí aj za úplne novým vinárstvom s reštauráciou a ubytovaním. Ak sa súčasná pandemická situácia upokojí, mali by prvých hostí privítať už tento rok.

Článok vyšiel na Forbes.cz, autorom je redaktor Ondřej Kinkor. S prispením redakcie Forbes Slovensko.

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk
Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?