Hovorí sa, že keď sa jedny dvere zatvoria, druhé sa otvoria. Môže to potvrdiť aj Bryant Williams z Atlanty, známy pod prezývkou Chef Baul. Je kuchár samouk a pôsobí v gastronómii viac ako desať rokov. V živote sa mu prihodilo množstvo vecí, o ktorých by mohol ľuďom porozprávať.
V roku 2013 založil cateringovú spoločnosť Chef Baul Catering, ktorá sa zameriava na južanskú, karibskú a ázijskú kuchyňu. Vďaka svojim chutným receptom a výraznej povahe si ho rýchlo všimol hudobný priemysel.
Varil pre svetoznámych umelcov, ako sú Cardi B, Offset, Lil Baby, Kendrick Lamar a Gucci Mane, a potom sa stal osobným kuchárom skupiny Migos, ktorú sprevádzal aj na svetovom turné.
Od úspechu až na dno
V roku 2019 žil svoj sen ako osobný kuchár, ale rozhodol sa, že je čas otvoriť si reštauráciu. Chcel podávať svoje originálne recepty v luxusnom, intímnom prostredí s myšlienkou, že sa konečne bude môcť usadiť na jednom mieste.
Obchodná dohoda nevyšla a šéfkuchár Baul si rýchlo uvedomil, že prišiel o zmluvu na reštauráciu, ktorá mu mala zmeniť život. Stratil nádej, úspory a sebadôveru a upadol do hlbokej depresie, ktorá ho nakoniec priviedla k strate strechy nad hlavou.
Našťastie sa mu po stretnutí s Daniellou „Ivy“ Emillien podaril veľký návrat. Daniella je bývalá kaderníčka celebrít a zakladateľka The Ivy League Academy, programu finančnej gramotnosti, ktorý pomohol stovkám černošských podnikov získať viac ako milión dolárov na financovanie podnikania vďaka sile dobrého úveru a kurátorským zdrojom.
Vďaka nej šéfkuchár Baul opäť našiel sebadôveru. So svojím vzdelaním v oblasti financií ho Daniella sprevádzala procesom obnovy jeho veľkého sna. Šéfkuchár Baul hovorí, že v tejto žene, s ktorou má teraz rodinu a niekoľko úspešných podnikov, našiel chýbajúci kúsok.
Ako znovu vybudovať svoj sen
V apríli otvoril prvú reštauráciu, Binky’s Eatery. Luxusná reštaurácia, ktorá ponúka „soul food“ so sebou, sa nachádza v historickej štvrti Five Points Plaza v centre Atlanty. Čoskoro ju bude nasledovať Betty Sue, ktorá bude ponúkať „brunch“ počas celého dňa.
Povedzte nám niečo o svojej minulosti. Ako ste začali pracovať v kulinárskom svete a kedy ste si uvedomili, že v ňom chcete pôsobiť?
Mal som asi osem rokov, keď som začal variť. Mám veľa súrodencov, takže som mal čas s nimi experimentovať v kuchyni s rôznymi ingredienciami.
Keď som mal osemnásť, dostal som prvú prácu ako umývač riadu a asi po troch alebo štyroch mesiacoch som sa šéfkuchára spýtal, či by som mohol robiť niečo v kuchyni, a on mi to dovolil. Tak som sa stal kuchárom. Začala som tým, že som celý deň krájal cibuľu, ale zamiloval som si to.
Práca s jedlom bola pre mňa únikom a vážil som si ju. Bol to čas, ktorý som mohol stráviť osamote a zamyslieť sa nad životom. Vtedy som si povedal: „Človeče, jedlo pre ľudí by som mohol variť každý deň.“ Premýšľal som o tom čoraz viac a rozhodol som sa, že si skúsim založiť súkromnú cateringovú spoločnosť.
Takmer desať rokov som robil súkromný catering pre celebrity. Nedávno som sa rozhodol zmeniť pôsobisko a v posledných dvoch alebo troch rokoch sme si s manželkou otvorili reštaurácie.
Máme rodinu, takže v tejto etape môjho života je dôležité mať čas na deti a vidieť ich dospievať. Nechcem cestovať ani sa rozdávať ostatným. Chcem, aby to fungovalo pre moju rodinu a pre mňa. Našej luxusnej reštaurácií so „soul foodom“, Binky’s Eatery, sa darí od prvého dňa. Viem, že moje rozhodnutie bolo správne.
Rada do života
Čo by ste poradili sebe pred piatimi alebo aj desaitimi rokmi?
Keby som sa mohol vrátiť v čase, povedal by som sebe, aby som začal skôr. Prial by som si, aby som si veril skôr, aj keď som bola mladý. Povedal by som si, aby som do toho išiel a nestrácal čas. Poradil by som si, aby som sa naučil rôzne techniky, viac cestoval po svete a ešte viac si rozvíjal chuťové vnímanie pre rôzne jedlá. Prial by som si, aby som toľko nemrhal časom.
Napríklad na strednej škole sme mali hodiny varenia, ale nechodil som tam. Vtedy som to nepovažoval za zábavné ani terapeutické. Určite by som si poradil, aby som tie kulinárske kurzy absolvoval a začal svoju kariéru skôr. Ale všetko sa deje z nejakého dôvodu, hlavné je nadobúdať skúsenosti
Kedy ste si uvedomili, že to je „ono“? Čo bolo zlomovým bodom, keď ste sa rozhodli vrátiť do kuchyne?
Povedal by som, že zlomovým bodom bolo to, keď vypukla pandémia. Vtedy sa všetci izolovali a ľudia si povedali, že sa musia naučiť variť doma. Pochopiteľne, všetci mali chorobný strach z bacilov a ak mám byť úprimný, vtedy som sa pomaly začal odkláňať od súkromného cateringu.
Mám rád svojich klientov a práca súkromného kuchára pre celebrity bola úžasná, ale počas pandémie som sa určite ocitol v prechodnom období. Cítil som čoraz väčšiu motiváciu pracovať tak, aby som mohol tráviť čas s rodinou. Napríklad, ak vám celebritný klient zavolá o druhej v noci a chce jedlo, je typické vyhovieť jeho požiadavke. Neskoro v noc idete do obchodu a navaríte mu jedlo.
Počas pandémie som si uvedomil, že sa zmenili moje túžby. Začal som premýšľať o tom, ako obslúžiť svojich klientov bez hektického cestovania a bez toho, aby som musel ako súkromný kuchár plniť požiadavky na zavolanie. Začal som premýšľať o budúcnosti. Som rodinný typ.
Keď som začínal, myslel som si, že nebudem mať deti a budem cestovať po svete, pracovať do noci a pripravovať jedlo v neskorých nočných hodinách. Ale keď som stretol svoju ženu a založili sme si rodinu, táto predstava sa zmenila. Myšlienka variť pre všetkých a sprístupniť svoje jedlo všetkým sa stala mojím novým snom. Tak sa zrodila Binky’s Eatery. Myšlienka sprístupniť môj „soul food“ nielen slávnym klientom, ale všetkým, je pre mňa dôležitá.
Zohratí partneri
Vaša manželka Daniella je pre vás jednoznačne inšpiráciou. Stretli ste ju v ťažkom období svojho života. Bol niekedy moment, ktorý vás uistil, že všetko bude v poriadku?
Daniellu som prvýkrát stretol na sociálnych sieťach. Nemali sme v úmysle sa stretnúť. Jednoducho sa to stalo. Obaja sme boli podnikatelia. Ale stretnutie s ňou bolo iné. Bola to žena, ktorá odo mňa nič nechcela ani nepotrebovala. Bolo to osviežujúce.
Najviac ma dostalo, že mi chcela pomôcť, keď videla, v akej som bol situácií, keď som ju prvýkrát stretol. V tom čase som mal zlý vzťah s jednou reštauráciou, ktorá sa nevyvíjala podľa plánu. Daniella bola obchodnícky zdatnejšia ako ja a videla určité veci, ktoré ja nie, pretože som nemal obchodného ducha.
Šéfkuchár Baul a jeho manželka Daniella. Foto: Facebook Chef Baul
Skutočne ma podporila a niektoré situácie vyriešila lepšie, ako keby som sa spoliehal len na seba. Pomohla mi v mnohých veciach, v ktorých nemusela. Som vďačný, že mám po svojom boku takú manželku a obchodnú partnerku, ako je ona.
Od začiatku sa ponorila do práce, aby mi pomohla a dala do poriadku moje obchodné záležitosti. Vtedy som vedel, že je pre mňa tá pravá. Potom sme začali rozvíjať naše nápady a máme skvelý pracovný vzťah. Aj pri prevádzke Binky’s Eatery je Daniella v plnom prúde. Dopĺňa regály, pripravuje jedlo, pracuje na pokladni, vymýšľa marketingové nápady a realizuje ich. Robí všetko!
Ľudia sú kľúčoví
Sú nejaké varovné signály, o ktoré by ste sa chceli podeliť so začínajúcimi kuchármi, aby sa vyhli podvodom zo strany potenciálnych obchodných partnerov?
Určite by som im povedal, aby sa neponáhľali. Uistite sa, že máte tím a všetky správne informácie a zdroje. Sami to nezvládnete a nezáleží na tom, aký skvelý kuchár ste, ani na tom, aké dobré je vaše jedlo alebo koľko máte fanúšikov. Aby ste boli skvelí, musíte mať skvelý tím.
Potrebujete tím ľudí, ktorí pracujú v harmónii, myslia rovnako ako vy, sú na rovnakej vlne a majú rovnaký cieľ. To je najdôležitejšia rada, ktorú im môžem dať. Sami to nezvládnete. Spoločne vytvoríte dobre zorganizovaný systém.
Kľúčoví sú tí v zákulisí, ktorí majú zručnosti, a ľudia, ktorí vás reprezentujú ako súčasť tímu s cieľom spoločne zvíťaziť. Všetko je to o tímovej práci.
Južanský gritz, jedna z Baulových špecialít, ktorý bude podávať aj v reštaurácií Betty Sue. Foto: instagram chefbaul
Jedlo, ktoré vo vás vyvolá príjemné spomienky
Otvárate dve nové reštaurácie. Ako by ste ich opísali?
Binky’s Eatery by som opísal ako luxusnú reštauráciu so „soul food“ jedlom, ktoré si môžete vziať so sebou. Je ideálna pre bežných ľudí, ktorí sú stále na cestách a majú chuť na lahodné jedlo. V Binky’s ho dostanete rýchlo, so skvelou obsluhou. Môžete si ho vychutnať čerstvé v pohodlí svojho domova.
Nasleduje Betty Sue’s. Bude to moderný, súčasný a luxusný koncept celodenných raňajok z čerstvých, základných surovín. Budeme podávať rôzne druhy vaflí a kukuričnej kaše. Budete sa tu cítiť, akoby ste raňajkovali u babičky. Bude to príjemné miesto, kam môžete prísť a vychutnať si kvalitné raňajky za dobrú cenu.
Čo si varíte, keď sa cítite zle?
Ráno si dám dobrú kukuričnú kašu. Vyvoláva vo mne veľa pekných spomienok. Je to jedna z vecí, ktoré si ráno naozaj vychutnáte a môžete ju kombinovať s akýmkoľvek jedlom. Na večeru by som si pripravil ochutené morčacie krídla. Aj u Binky’s sú morčacie krídla s naším dresingom, s ryžou, omáčkou, makarónmi so syrom a zeleným šalátom jedným z našich bestsellerov.
Autorom tohto článku je Amber Love Bond z Forbes Česko.