Nečakane vás prekvapia hostia alebo sami máte chuť na niečo dobré, no nechce sa vám dlho postávať v kuchyni? Možno vás inšpiruje malý letný seriál, v ktorom špičkoví šéfkuchári ponúknu svoje recepty na rýchle, ale výborné jedlá. Na ich prípravu vám postačia bežne dostupné suroviny a približne 15 až 20 minút vášho času.
Prvé tri recepty vybral Peter Duranský, ktorý pôsobí vo viedenskej reštaurácii Das Loft a ako prvý šéfkuchár zo Slovenska v roku 2019 získal michelinskú hviezdu.
Chuťovky s cviklou a kozím syrom
Na knäckebrot poukladáte varenú, dusenú alebo pečenú červenú cviklu a k nej pridáte kúsky kozieho syra, ktoré predtým môžete zapiecť alebo ugrilovať. Na vrch pridáte za lyžičku medu a posypete píniovými orieškami (ideálne, ak si ich aj opražíte) a trochou pažítky.
Ilustračné foto: greatbritishchefs.com
Údený losos s feniklom a kaparami
Marinovaný fenikel si pripravíte tak, že si ho nakrájate nadrobno, preložíte ho do misky a v pomere jedna k jednej pridáte za lyžicu (alebo podľa chuti) medu a octu (napríklad jablčného alebo akýkoľvek doma máte). Necháte 10 min vylúhovať a položíte na plátky údeného lososa (pokojne to však môže byť aj údený pstruh).
Ďalej pridáte na kocky či plátky nakrájanú hrušku a napokon na vrch položíte kapary. Tie si pre dokonalosť a chrumkavosť môžete predtým osmažiť.
Kuracie jednohubky
Vykostené kuracie prsia nakrájate na hrubšie kocky a naukladáte do misky. Pridáte 3-4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice čínskej barbecue omáčky Hoisin, trochu sezamového oleja a solamylu, aby sa vytvorila glazúra.
Celé to zamiešate, 10 minút necháte odležať v chladničke a osmažíte na panvici. Pripravíme si k tomu aj dresing – jeho základ bude tvoriť majonéza, do ktorej pridáte za lyžicu horčice a lyžicu medu a dochutíte štipkou soli a korenia. Do kúskov mäsa môžete zapichnúť špajle a namáčate si ich ako jednohubky v nachystanom dipe.
Text je súčasťou série článkov, ktorá prináša praktické tipy a rady, ako si čo najviac užiť leto.
Našli ste chybu? Napíšte na [email protected]