2. januára 2021

S hlavybôľom po silvestrovskej noci si mnohí dávame predsavzatie, že budeme žiť zdravšie a minimálne na mesiac obmedzíme alkohol. No čo poviete na to, že by ste „suchý január“ posunuli na vyššiu úroveň?

Predstavujeme vám suchú koronu. Nie, nie je to názov nového alkoholického drinku, ale výzva na to, aby ste obmedzili svoju spotrebu alkoholu po zvyšok trvania pandémie. Aspoň dovtedy, kým sa život opäť nevráti do normálu, alebo aspoň kým sa neskončí lockdown.

Prečo by ste to mali urobiť? Podľa českého psychológa Dalibora Špoka, ktorý napísal e-knihu Manuál pre našu dušu o tom, ako si zachovať psychickú pohodu aj v čase pandémie, je požívanie alkoholu počas krízy omnoho rizikovejšie než inokedy.

Neprospieva to psychickej pohode

Ľudia sú totiž pod vplyvom príkazov a zákazov v podobe protiepidemiologických opatrení omnoho viac frustrovaní, čo zvyšuje napätie v rodinách i na pracoviskách. Pod vplyvom alkoholu môže častejšie dochádzať ku skratovému konaniu a ku konfliktom.

A to nie je všetko. Alkohol zahmlieva úsudok a nad tým, čo triezvy vníma ako riziko, môže podgurážený len mávnuť rukou. „Riskujeme, že seba alebo druhých vystavíme infekcii,“ píše psychológ.

Reklama

Zároveň dodáva, že pitím alkoholu v čase pandémie riskujeme zhoršenie svojho psychického stavu. Napríklad v dôsledku toho, čo v opitosti vyvedieme, a za čo sa na druhý deň hanbíme. Tieto pocity ešte zhoršujú frustráciu a ďalšie negatívne emócie, ktoré pod vplyvom pandémie prežíva z času na čas každý z nás.

„Konzumácia alkoholu zásadne ovplyvňuje činnosť mozgu, a teda celý náš psychický aparát a našu kapacitu vyrovnať sa so všetkým, čo v živote prichádza. Obmedzí to našu schopnosť ovládnuť impulzy, pustiť sa do dôležitých aktivít, tlmiť nepríjemné emócie, alebo nájsť nádej – teda vydržať (obdobie pandémie) a nezrútiť sa,“ mieni psychológ.

Rovnako upozorňuje na to, že pokiaľ sme si kedysi zvykli vypiť viac, ako sa patrí a v opitosti sme niečo vyviedli, na druhý deň sme na to mohli zabudnúť – odísť do práce, ísť do mesta na večeru, alebo trebárs prísť na iné myšlienky v kine. Počas lockdownu máme tieto možnosti obmedzené a ak sa napríklad pohádame s manželkou, dusivej atmosfére v domácnosti nedokážeme uniknúť.

Pozor na mierne popíjanie

Psychológ upozorňuje najmä na miernu konzumáciu „stedných dávok alkoholu“, ako sú napríklad tri-štyri plechovky piva denne alebo fľaša vína.

„Mozog sa počas takejto konzumácie mení, môžeme si to predstaviť ako nekonečnú veľmi miernu opicu, ktorú si vlastne ani neuvedomujeme. Pociťujeme však všetky príznaky, hoci sú zo začiatku len slabé: drobné úzkosti, namrzenosť, u niekoho agresivita, nechuť do práce, demotivácia a podobne,“ píše Špok. Ak takéto užívanie alkoholu pokračuje dlhodobo, dotyčný prestane vnímať, že niečo nie je v poriadku a stav miernej opitosti sa pre neho stane bežným statusom quo.

A na to, aby tieto negatívne pocity potlačil, často siahne ešte po väčšej dávke alkoholu – a padá tak do pasce, z ktorej je pomerne náročné sa „vyhrabať“.

Koľko môžeme vypiť

Za primerané sa považujú jedna až dve dávky alkoholu denne (podľa pohlavia a hmotnosti), pričom pod jednou dávkou rozumieme jedno pivo, jedno poldeci alebo dve deci vína. Psychológ preto odporúča, aby si ľudia určili túto hranicu ako svoj strop a v žiadnom prípade ho neprekračovali. A pokiaľ sa zvyknú uchýliť k poháriku, aby zahnali úzkosť, strach, stres, alebo spracovali iné negatívne emócie, dôrazne odporúča, aby alkohol vynechali úplne.

„Urobte si namiesto suchého januára či februára suchý koronavírus. A keď bude epidémia za nami, môžete si v pokoji rozmyslieť, či sa chcete vrátiť k miernej konzumácii alkoholu, alebo nie,“ odporúča psychológ na záver.

Článok je súčasťou januárového seriálu Ako byť lepší v roku 2021. Každý deň v ňom prinesieme jednu jednoduchú radu, ktorá vám pomôže splniť niektoré z vašich novoročných predsavzatí.  

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?