19. júna 2021

Ak patríte medzi tých, ktorí často premýšľajú, do akej reštaurácie sa ísť najesť, máme pre vás dobrú správu. Najskôr si však odpovedzte na túto otázku: Vyskúšate olomoucký gastropunk, pravú neapolskú pizzu alebo si radšej dáte domácu kuchyňu v rozprávkovom mlyne? Jozef Masarovič, šéfkuchár roka 2020 podľa bedekra Gurmán na Slovensku, totiž pre Forbes zostavil výber reštaurácií, ktoré sa (nielen) v lete oplatí navštíviť a vy tak môžete vyskúšať niečo nové a dobré.

Jozef Masarovič po škole viac ako osem rokov pracoval pre švajčiarsku firmu na luxusných výletných lodiach, kde začínal ako pomocný kuchár, umýval riad a vyšvihol sa až na šéfkuchára. Pred návratom domov ešte tri roky varil v Dubline, v Bratislave bol najskôr šéfkuchárom reštaurácie Paparazzi a odtiaľ sa presunul na rovnakú pozíciu do Ufo watch.taste.groove, kde pôsobí dodnes.

Vlani bedeker Gurmán na Slovensku ocenil Ufo ako najlepšiu prémiovú reštauráciu a zároveň získali 3 Zlaté vidličky, čo je najvyššie možné ocenenie pre reštauráciu na Slovensku.

Nech sa páči, tu sú jeho odporúčania na reštaurácie, ktorými vás prevedie viacerými mestami aj štýlmi jedál.

Iasai food bar, Bratislava

Ak mám chuť na ázijskú kuchyňu, tak je to pre mňa jasná voľba číslo jeden. Stotožňujem sa a uznávam prácu tamojšieho šéfkuchára Tomáša Lysého. Sesterský food bar známej reštaurácie Fou Zoo vytvára v centre mesta akýsi kreatívny gastropriestor, okrem kvality jedál je pre hostí zážitkom aj otvorená kuchyňa, v ktorej všetko pripravujú pred ich očami.

Reklama

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Iasai Food Bar (@iasai_foodbar)

Ristorante Pizzeria Da Mario e Nicola, Stupava

Dvaja bratia z Talianska ponúkajú gastronómiu, na akú sú naučení z domu. Takže poctivá domáca chuť, precítená, tu nájdete pravú neapolskú pizzu aj ďalšie jedlá typické pre južné Taliansko – a všetky zo surovín odtiaľ dovezených.

Potrpím si na taliansku kuchyňu, keďže som pred rokmi bol šéfkuchár na ňu zameranej reštaurácie Paparazzi a tomuto stupavskému podniku nemám čo vytknúť. Navyše majú aj príjemnú letnú terasu.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Da Mario E Nicola (@damarioenicola)

Gašperov mlyn, Batizovce

Tento rodinný podnik vo Vysokých Tatrách patrí medzi najzaujímavejšie na slovenskej gastronomickej scéne. Je zameraný na fine dining, ako my v Ufe, a ponúka chuťovo aj vizuálne exkluzívne degustačné menu, ktorého tvorcom je talentovaný a kreatívny šéfkuchár Jožko Breza. Jednoducho unikátny päťhviezdičkový podtatranský koncept.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Gašperov mlyn (@gasperov_mlyn)

Kaviareň Slávia, Košice

Legendárna kaviareň v centre mesta, ktorá funguje od začiatku minulého storočia a dýcha históriou. Má jedinečnú nielen atmosféru, ale aj ponuku jedál, čo je zásluha šéfkuchára Juraja Hrušku. Tamojšie à la carte menu je inšpirované starými receptúrami, ktoré sú však podané v modernom štýle. Vyčnievajúci podnik, z môjho pohľadu najlepší v Košiciach.

 

Reklama
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Slávia (@slavia.kosice)

Mlyn 108, Modra

Vitajte v prvotriednej domácej kuchyni a doprajte si únik od mestskej reality. Mne tam zakaždým naskakujú spomienky na starú mamu. Reštaurácia vo vinohradníckom mestečku sa nachádza v budove zrekonštruovaného vodného mlyna zo 16. storočia a je to priam rozprávkový priestor. Maličký, rodinný, osobný. Veľmi sa mi páčia podniky, ktoré majú myšlienku aj genius loci.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mlyn 108 (@mlyn_108)

Bistro Baroza, Bratislava

Pri výbere podniku v štýle bistra sa ešte raz musím vrátiť do Bratislavy. Konkrétne do Petržalky a k šéfkuchárovi Peťovi Slačkovi – jeho Baroza je totiž pre mňa symbolom, ako si moderné bistro predstavujem. Bežné, dostupné suroviny dokáže premeniť na gastronomický zážitok a povýšiť ich na nový level.

Entrée Restaurant, Olomouc

Na záver jedna cesta za hranice do susedného Česka. V tejto olomouckej reštaurácii nájdete dokonalý punk na tanieri aj krásny interiér plný prírodných prvkov. Pred rokmi som v Entrée stážoval a šéfkuchár Přemek Forejt je úkaz, skvelý týpek, jeho nápady sú akoby z iného sveta. Strašne ma baví, on aj jeho tím doslova žijú pre gastronómiu a jedlá sú jednoducho zážitok.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?