13. mája 2020

„Začiatok roka bol fantastický, nárast tržieb sme mali na úrovni 20 percent a sezóna ešte len mala prísť. Na žatvu čakali v sudoch desaťtisíce hektolitrov piva a my sme ako atléti čakali v blokoch pripravení na výstrel. No ten neprišiel,“ povedal o začiatkoch pandémie spolumajiteľ pivovaru Urpiner Branislav Cvik. Na prvom online podujatí zo série Forbes Reštart diskutoval spoločne s Luciou Huong Šimekovou, zakladateľkou Phočkárne a členkou tohtoročného výberu Forbes 30 POD 30. Hovorili o výzvach a o tom, čo im pomohlo pozviechať sa.

Gastro sektoru priniesla pandémia nového koronavírusu, podobne ako väčšine iných podnikateľských oblastí, obrovské problémy. A aj keď sa bude v najbližšom čase pomaly spamätávať, môže trvať minimálne rok, kým sa všetko vráti do „normálu“. Zhodli sa na tom obaja hostia diskusie Forbesu o výzvach a príležitostiach v čase koronakrízy. Aká bola ich stratégia a čo im pomohlo?

Záverečný panel prvej online diskusie série Forbes Reštart. Zľava šéfredaktor Forbes Juraj Porubský, zakladateľka siete bistier Phočkáreň Lucia Huong Šimeková a spolumajiteľ Urpineru Branislav Cvik. Foto: Forbes

1. Rýchla reakcia

Phočkáreň sa na možné problémy začala pripravovať už na začiatku februára, keď sa nový koronavírus rozširoval do sveta. „Naše krízové scenáre sa zameriavali na to, čo urobíme, keď nám tržby klesnú o 50, 70 alebo o 100 percent. Čo urobíme so zamestnancami, prevádzkami… čo urobíme, aby sme dokázali firmu udržať. Napriek tomu to, čo prišlo, bol šok,“ povedala Huong Šimeková. Jej Phočkárni poklesli tržby v porovnaní s minulým rokom pod 50 percent.

Keď po prvých prípadoch COVID-19 na Slovensku prevádzky zatvorili, vnímali, že ich zamestnanci chcú byť doma a boja sa. „Aj my sme sa prirodzene báli, čo bude ďalej. Museli sme však začať riešiť cashflow a pozerať sa na to, čo sa nám môže stať aj finančne. Napriek enormnému strachu zo začiatku sme museli veľmi rýchlo zareagovať a otvoriť, lebo inak by sme neprežili,“ povedala Huong Šimeková.

Pre Urpiner sa začal taktiež boj s časom. „Naše produkty končia zjedením alebo vypitím. Pozerali sme sa na to, ako nám kvasnice starnú a bolo to desivé. No povedali sme si, že sa nesmieme poddať, pretože keby sme sa zastavili, pivo sa nám behom pár dní pokazí,“ skonštatoval Cvik.

2. Otvorená komunikácia

Medzi prvé Cvikove kroky patrila otvorená komunikácia smerom k zamestnancom. „V správach sme každý deň videli, koľko ľudí je u nás pozitívne testovaných, koľko ich vo svete umiera. Naši zamestnanci sa báli, aj my sme chodili prvé týždne do firmy so strachom,“ povedal Cvik, ktorý poslal osobný list všetkým ľuďom vo firme. Snažil sa v ňom zachovať optimizmus a rozšíriť ho aj medzi nich. „Chcel som ich povzbudiť, povedať im, že za nimi budeme stáť a vybojujeme to spoločne. Som o tom stále presvedčený, no zároveň si uvedomujem, že svet po korone už zrejme nikdy nebude taký, ako predtým,“ dodal. Otvorenosť sa vyplatila, ich zamestnanci sa zomkli.

Ako môžete v čase koronavírusu zachrániť svoj biznis?
Tu je 5 oblastí, kde si viete pomôcť sami

Transparentnosť vo všetkom sa osvedčila aj Phočkárni. „Interná komunikácia sa nám odvtedy zlepšila. Keď sme videli, ako nás zamestnanci podržali a chceli zachrániť našu firmu, povzbudilo nás to,“ povedala Huong Šimeková.

3. Marketing

Kým ostatné firmy začali svoje výdavky na marketing škrtiť, Phočkáreň sa na začiatku pandémie rozhodla vydať opačným smerom. „Keďže spoločnosti z reklamy uberali, online reklama bola lacnejšia a my sme mohli robiť viac muziky za menej peňazí. Boli sme tak na očiach a podarilo sa nám rýchlo dostať späť do hry,“ povedala Huong Šimeková.

Rýchlo aktualizovali aj všetky svoje siete. Prestavili webstránku, nastavili automatické odpovede, ktoré odkazovali na súčasnú situáciu a začali sa pozerať na to, ako procesy zlepšovať. Aj v súčasnosti dávajú do marketingu viac peňazí ako pred koronou a vypláca sa im to.

4. E-shop a vlastná donáška

Urpiner už dávno pred krízou rozmýšľal nad vlastným e-shopom, jeho realizáciu však odkladal. „Vždy sme si povedali, že uvidíme, ešte to nedozrelo a podobne. Bolo to totiž veľmi náročné na logistiku,“ hovoril Cvik a vzápätí so smiechom dodal, že ho nakoniec spustili expresne rýchlo – už 1.apríla. Súčasná situácia im urýchlila aj budovanie siete „vzorkových predajní“, kde si ľudia môžu kúpiť ich pivo a iné produkty, ktoré nenájdu v klasických reťazcoch. Zatiaľ majú jeden takýto priestor. „Ozývajú sa nám z celého Slovenska, že by niečo také chceli a určite v tom budeme pokračovať,“ uviedol Cvik.

Spolumajiteľ pivovaru Urpiner: Snažím sa byť optimista,
ale akoby nám niekto uťal pravú ruku

Phočkáreň sa zase zamerala na vlastnú donášku, ktorú momentálne rozvíja softvérovo aj hardvérovo. „Rozvoz sme začali robiť iba v januári cez Wolt, takže sme v tom boli len veľmi krátko, kým sme začali aj s vlastnými šoférmi,“ povedala Huong Šimeková a dodala, že ešte hľadajú možnosti, ako rozvoz zefektívniť. Zatiaľ vyhodnocujú čísla za apríl, no potenciál v  ponechaní služby vidia.

5. Rezervy

Po uzatvorení svojich prevádzok sa Phočkáreň ocitla v zlej finančnej situácií. Vtedy jej pomohli rezervy, ktoré si vytvorila počas dvoch rokov fungovania. „Na začiatku krízy sme kontaktovali našu banku, chceli sme si vybaviť preklenovací úver, ale v tej dobe ešte neboli na stole vládne balíčky pomoci a v banke nám ho zamietli. Našťastie, mali sme finančný vankúš, aby sme toto obdobie zvládli,“ povedala Huong Šimeková.

Rozbehla úspešné bistrá s vietnamskou kuchyňou,
dnes firmu ratuje aj cez vlastný systém rozvozu jedál

Urpiner sa tiež obrátil na banku, no návrh úveru, ktorý je súčasťou balíčka vládnej pomoci, sa im nepozdáva. Sú tam podmienky, ktoré nedokážu splniť. „Napríklad neznížiť počet zamestnancov minimálne 12 mesiacov či nezmeniť pomer medzi dohodármi a zamestnancami, čo je pri našej sezónnej práci nereálne,“ uviedol Cvik. Škody rátajú v stovkách tisíc eur.

Čo očakávajú podnikatelia, že sa bude diať v najbližšom čase? Huong Šimeková čaká na otvorenie obchodných centier, keďže prevádzky Phočkárne sídlia v nich. „Je ťažké predpovedať, ako sa zachová zákazník, ale myslíme si, že návštevnosť nebude taká ako pred krízou, takže budeme musieť pokračovať v priamej donáške,“ hovorí a dúfa, že sa napokon dostanú na 70 až 80 percent ich tržieb z minulého roka.

Urpiner dúfa vo vyššie percentá ako Phočkáreň, keďže ich tržby oproti minulému roku „potiahol“ silný január a február. Gastro segment sa však  z koronakrízy bude podľa Cvika spamätávať dlhé mesiace. „Kedy a ako sa vráti do normálu závisí od náš všetkých. Dnes sa ukazuje, aké dôležité je nakupovať slovenské produkty a služby, a preto mám na ľudí takú malú výzvu. Prispejme svojou troškou do spoločného mlyna a kupujme slovenské potraviny, zdravé vlastenectvo nám môže pomôcť,“ povedal na záver diskusie Forbes Reštart.

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?