Do Prahy nemusíte cestovať dvakrát, aby ste ju dvakrát videli. Stačí si dať o pár drinkov viac. A v žiadnom inom meste planéty to nie je jednoduchšie. Česká metropola je totiž v celosvetovom merítku miestom s najväčším počtom barov a krčiem na hlavu. Na 100-tisíc ľudí tam pripadá 47,87 miest, kde to môžete roztočiť.
Plynie to z čerstvej štúdie serveru Money.co.uk, ktorý vychádzal z výpočtu podnikov uvedených na Tripadvisore, internetovej stránke venovanej turizmu a cestovaniu. Tripadvisor zaznamenal v Prahe 631 krčiem a barov. K výpočtu potom stačilo pridať celkový počet obyvateľov.
Viac ako v Las Vegas
Praha zvíťazila s pomerne jasným náskokom. Nestačila na ňu ani Mekka hazardu, americké Las Vegas, kde je 41,89 barov na 100-tisíc obyvateľov.
Nasleduje Orlando na Floride (40,06) a ďalej sa odstupy ešte viac prehlbujú. Štvrtý je Edinburgh (34,29), piate San Francisco (27,03), šiesty Amsterdam (22,56), siedmy Krakov (21,83), ôsmy Dublin (19,98), deviate Miami (18,41) a desiaty Tallinn (16,82).
Analýza konštatuje, že najhustejšia koncentrácia barov je v štvrtiach Malá Strana, Staré Mesto, Žižkov a Nusle. Status Prahy ako kráľovnej barov podporuje aj štatistika, podľa ktorej sa v meste vypije globálne najviac piva, konkrétne 144 litrov ročne na osobu. V tomto ohľade je druhý Krakov (127) a za ním nasleduje nemecké trio Berlín, Mníchov a Frankfurt (zhodne 107).
Lacná pivá turistika
Autori štúdie poukazujú na zjavný fakt, že na spotrebe piva sa okrem miestnych podieľajú aj turisti. S tým súhlasí aj Václav Vojíř, prevádzkovateľ Bugsy’s baru, Bistra Špejle, Potrefenej Husi Na Verandách a ďalších gastroprevádzok.
„Na jednej strane ma pražské prvenstvo prekvapuje, na druhej má svoju logiku, pretože spojenie atraktívnej destinácie so stále brutálne lacným pivom v porovnaní s okolím robí z Prahy tradičný cieľ pivnej turistiky, čo pochopiteľne ovplyvňuje množstvo s tým spojených podnikov,“ myslí si Vojíř.
Upozorňuje tiež, že sa pohybuje v prostredí prémiových barov, takže nedokáže zhodnotiť úroveň všetkých podnikov. Avšak v sektore, o ktorom má prehľad, sa podľa neho Praha teší vysokému kreditu. „V oblasti mixológie a koktejlových barov patrí Praha celkom určite medzi absolútnu svetovú špičku,“ tvrdí Vojíř.
Článok vyšiel na Forbes.cz. Autorom je Filip Saiver.