30. novembra 2018

Stavila na maškrtu, ktorej ľudia všetkých vekových kategórií jednoducho nedokážu odolať. Eva Wolfová (29) si ešte v roku 2015 otvorila palacinkáreň Pán Cakes. Cez prah tohto bratislavského podniku dnes prejde aj dvesto ľudí denne.

Pokiaľ sa domnievate, že Eva svoj biznis len v pozadí riadi, tak sa poriadne mýlite. Okrem administratívy, nakupovania tovaru a tvorby menu lístka tu totiž pracuje tiež ako čašníčka. Neustále tak môže byť v priamom kontakte so zákazníkmi.

Mala chuť vzdať sa biznisu

Slovenská palacinkáreň Pán Cakes oslávila túto jeseň tretie výročie otvorenia prevádzky v Bratislave. Nápad založiť ju dostala Eva Wolfová, keď sedela v kancelárii a spomínala na brigádu počas vysokej školy. Vtedy pracovala ako čašníčka. „Zamestnala som sa v úplne inom odvetví, ako je gastronómia, a žila som bežný život,“ konštatuje pre Forbes.sk. Čašníčkou vraj už viac byť nechcela, no začala sa pohrávať s myšlienkou, že by sa pustila do vlastného biznisu.

Mladá Slovenka postavila svoj biznis na sladkých a slaných palacinkách. Foto: archív E. Wolfovej

Zamýšľala sa nad tým, čím by do slovenskej gastronómie vedela prispieť. Urputne hľadala dieru na trhu a zároveň aj niečo, čo by ju bavilo. Chcela spojiť príjemné s užitočným. „Jednoznačne mi z toho vyšli palacinky,“ hovorí Eva s úsmevom. Vraj sama nepozná nikoho, kto by mal niečo proti tejto sladkej dobrote. Pán Cakes bol na svete. A o koho vlastne ide? Majiteľka palacinkárne drží jeho identitu v tajnosti, no vraj ju možno raz odhalí.

Francúzsky recept doniesli manželia z Grécka. Ich palacinky sú na východe hit

Prekážky v biznise

Eva si pre svoj biznis našla v Bratislave holopriestor. Investovať tak musela úplne do všetkého – od novej podlahy, cez elektrické rozvody, až po šálky na kávu. „Kapitál bol preto vyšší a pomohla mi s ním banka,“ upresňuje pre Forbes.sk.

Eva sa pravidelne stretáva so zákazníkmi. Foto: archív E. Wolfovej

Na začiatky v biznise si veľmi dobre pamätá. Myslela pozitívne a bola plná nádejí a síl. No nie vždy to bolo jednoduché. „Na kolená ma postupne zrážala zbytočná byrokracia, nečakané výdavky či množstvo problémov s otvorením,“ priznáva. Prežila mnoho momentov, počas ktorých to so svojou palacinkárňou chcela vzdať. Nedostatok peňazí, lojálnych zamestnancov ale i absenciu osobného života. Výzvou však pre ňu bolo nevzdať sa, nech sa jej do cesty postaví čokoľvek.

V predaji vedú sladké palacinky

O chod palacinkárne sa okrem Evy starajú jej zamestnanci, brigádnici a prevádzkarka. Dokopy ide asi o 20 ľudí. Majiteľka značky Pán Cakes tu pracuje tiež ako čašníčka, takže má prehľad o tom, ako jej gastro biznis reálne funguje. Nebojí sa vyhrnúť si rukávy a pustiť sa do práce.

Ľudia obľubujú hlavne sladké palacinky. Tým odolať nedokážu. Foto: archív E. Wolfovej

Dnes si po vstupe do priestorov Pán Cakes môžu zákazníci pochutnať na sladkých, slaných ale aj bezlepkovo-bezlaktózových palacinkách. Kombinácií tu nájdu neúrekom. Od klasických džemových, čokoládových, vanilkových až po neobyčajnejšie kombinácie ako gaštanové pyré so šľahačkou, biela čokoláda s ríbezľami, francúzska citrónová, sladko slaný karamel alebo slané palacinky s bryndzou, tuniakom, slaninou a čedarom. A ešte by sa dalo pokračovať. Eva sa postarala o to, aby si prišli na svoje skutočne všetci. Najpredávanejšie sú však stále sladké varianty palaciniek a denne do podniku vkročí približne 100 až 200 ľudí.

Biznis popri škole. Ako študentka filmovej produkcie rozbehla úspešnú pouličnú palacinkáreň

Mesačné tržby palacinkárne sú vždy rozdielne. V roku 2017 to ale podľa majiteľky bolo štandardne okolo 15 až 20-tisíc eur. Tento rok ide už o vyššie čísla. A čo je na vedení tohto biznisu finančne najnáročnejšie? „Povedala by som, že všetko dokopy. Mzdy pre zamestnancov, nájom za priestor, účty za elektrinu a vodu a dane. Hlavne tie dane. Takže svoju odpoveď mením na dane,“ upresňuje so smiechom Eva.

Ďalšiu prevádzku už otvoriť nechce

V gastro biznise je pre Evu dôležité rozumieť tomu, čo robí a zároveň to robiť najlepšie, ako len sama dokáže. „Musíte mať cit pre to, čomu sa venujete,“ dodáva. Okrem toho je tiež podľa nej potrebné mať svoj podnik stále v láske aj napriek všetkým problémom, ktoré sa môžu kedykoľvek objaviť. Eva je preto svojej značke k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni.

Takto to v podniku Pán Cakes vyzerá. Holostavbu premenila majiteľka palacinkárne na útulný priestor. Foto: archív E. Wolfovej

Majiteľka palacinkárne v budúcnosti ale neplánuje otvoriť ďalšiu prevádzku slovenskej značky Pán Cakes. Maximum svojich síl a možností chce venovať tej, ktorá už v Bratislave existuje. Starať sa tak plánuje o to, aby jej sladký gastro biznis napredoval a mal čo najviac spokojných zákazníkov.

Hlavné foto: archív E. Wolfovej