1. augusta 2021

Pivná horčica aj karamel, vínne želé a barbecue omáčka z kávy. Mirka Harantová sa okrem klasických džemov a sirupov rozhodla vyrábať aj netradičné chuťovky. Na takmer všetkých jej výrobkoch si môžu pochutiť aj ľudia s intoleranciami.

Mirka Harantová má ekonomické vzdelanie, no táto práca ju, podľa jej slov, nikdy nelákala. Od starej mamy zdedila vzťah k prírode, vareniu a tradíciám. Kým založila Mirkine dobroty, pracovala ako aranžérka v kvetinárstve. Dnes hovorí, že si už ani nevie predstaviť, že by sa živila niečím iným.

Pre rodinu a blízkych varila, pripravovala rôzne bylinky, džemy a sirupy odjakživa. Jej kamaráti a kamarátky si ich tak obľúbili, že ju jedna z nich povzbudila, aby sa tejto záľube venovala aj komerčne. Keď sa Mirke v 36 rokoch narodil druhorodený syn, materská bola podľa jej slov ideálnou príležitosťou na začiatok podnikania.

Najdôležitejšia je poctivosť

„Počas druhej materskej som začala viac uvažovať, čo chcem svojim deťom odovzdať. Nielen na tanieri a na účte, ale aj morálne. Viac som sa začala zaujímať o zdravé stravovanie, ekológiu, lokálnu produkciu,“ spomína Mirka Harantová. „Návrat k tradíciám a lokálna produkcia ľudí dnes veľmi zaujímajú. Už to aj vedia oceniť.“

Dnes je však v rôznych formách rozšírený aj predaj z dvorov a záhrad, ktorý zjednodušuje predaj prebytkov, avšak je veľmi často zneužívaný. „Extrémne dôležité pre mňa bolo, aby bola vízia môjho podnikania založená najmä na poctivosti. Nielen, čo sa týka výroby, ale aj predaja,“ hovorí. „Napriek tomu, že to so sebou nesie množstvo byrokracie a kontrol, nechcela som, aby sme sa za niečo skrývali.“

Reklama

Poctivosť sa odráža aj v spôsobe, akým Mirka svoje výrobky pripravuje. „V Mirkiných dobrotách všetko robíme ručne. Nemáme mašiny, ktoré by nám vytvorili hotový produkt. Ručne nalievame, pasírujeme, skrátka všetko.“

Zdravé, vegánske a bez konzervantov

Takmer všetky produkty z Mirkiných dobrôt sú vegánske, želírované agarom. Keďže Mirka nepoužíva zahusťovadlá ani konzervanty, sú tiež vhodné pre ľudí s potravinovými intoleranciami. Raritou je napríklad slaný karamel bez laktózy.

„Dnes je veľký trend označovať takéto veci rôznymi nálepkami a etiketami. Ja si na to nepotrpím. Skôr je pre mňa dôležité, aby boli moje produkty zdravé,“ hovorí Mirka.

„Intolerancie sú často utrpením. Chcem, aby si aj títo ľudia mohli dopriať to, čo za normálnych okolností jesť nemôžu. To, že sú moje výrobky aj vegánske, je len pridaná hodnota.“

Okrem tradičných remeselných postupov zákazníkov lákajú aj netradičné spojenia chutí. Foto: archív Mirky Harantovej

Sezóna je celý rok

Dnes sú ukážkovou rodinnou firmou. Mirka zamestnáva seba, svojho manžela, osemnásťročnú dcéru a aj svokru. Aj keď je jej značka v prvom rade o nej, sama by to podľa vlastných slov určite nezvládla.

Aj keď sa pri spracovávaní ovocia a zeleniny môže zdať, že ide o sezónny biznis, nie je to tak. „Máme toho stále veľa – celoročne. Ak by sme chceli hneď spracovať také veľké množstvo ovocia a zeleniny remeselným spôsobom, musela by som asi sezónne prijímať nových zamestnancov,“ hovorí podnikateľka.

„To by ale bolo investične dosť náročné. Navyše, keďže nepoužívame konzervanty ani nič chemické, majú naše produkty relatívne krátku trvanlivosť.“

Dopyt po Mirkiných dobrotách stále rastie. Už dnes vraj prijímajú nové objednávky na mikulášske a vianočné balíčky. Okrem remeselnej výroby a tradičných postupov zákazníkov lákajú aj netradičné spojenia chutí.

Tohtoročným hitom sú domáce horčice. Foto: archív Mirky Harantovej

Je to kreatívna práca

„Nové receptúry sa rodia náhodou. Spravím si šálku kávy, zavonia mi a poviem si, že by možno nebolo zlé skúsiť ju urobiť naslano,“ vysvetľuje.

„Mám svoje vlastné postupy, v ktorých potom obmieňam ingrediencie a experimentujem. Niekedy je to aj trochu laboratórna práca. Keď napríklad rátam každé zrnko, aby som presne vedela, koľko som tam toho dala a mohla som to zduplikovať a prepočítať na väčšie množstvo. Občas je to veľmi vtipné.“

Vymýšľanie nových netradičných spojení chutí je podľa Mirky najlepšou časťou jej práce. „Keď mi ten produkt rastie pod rukami. Musím vtedy zapojiť naozaj všetky mozgové bunky – logiku, vedomosti, načasovanie a, samozrejme, kreativitu,“ hovorí.

„Je to niečo, čo ma baví, napĺňa a dáva mi to obrovský priestor realizovať sa. A keď vytvorím niečo, čo je dokonca aj jedlé, je to super.“

Nielen džemy

Aktuálne má v ponuke približne 50 výrobkov. Najväčšie zastúpenie majú džemy a sirupy, tento rok pribudli aj horčice, ktoré sa tešia mimoriadnej obľube.

„Okrem pivných máme aj medovú, cesnakovú a plnotučnú. Môžem povedať, že tie sú tento rok jednoznačne najúspešnejším produktom,“ hovorí. „Už dlho som horčicu plánovala zaradiť do sortimentu. Receptúru sme vyvíjali tri mesiace. Bolo to náročné, ale s výsledkom som maximálne spokojná.“

„Zo zeleniny spracovávame najmä paradajky, papriku, čili a cibuľu. Vyrábame aj cibuľové džemy, obľúbené sú aj naše barbecue omáčky. Najmä brusnicová, višňová a dokonca aj kávová. Vyrábame ich z lokálnej kávy z jednej maličkej pražiarne v Rajci.“

Pre Mirku je najdôležitejšie, aby jej výrobky boli poctivé a zdravé. Foto: archív Mirky Harantovej

Európska rarita

Spolupráce s inými lokálnymi výrobcami sú podľa Mirky Harantovej budúcnosťou jej značky. Začiatkom minulého roka, krátko pred vypuknutím pandémie, rozbehla spoluprácu s lokálnym pivovarom Flámm. Vyrába pre nich pivné džemy, horčice, omáčky a pivný karamel.

„Pivné džemy sa robia. Ani na Slovensku nie sme jediní, kto ich robí. Ale ja sa neuspokojím s priemerom, takže som sa snažila posunúť prácu s pivom ešte ďalej,“ hovorí. „Podarilo sa nám vytvoriť špeciálnu receptúru na pivný karamel. Je to vlastne karamelová nátierka z piva, ideálna na palacinky alebo na zmrzlinu. A sme jediní, kto ho robí, minimálne v Európe.“

Reklama

Spolupráca s pivovarom Flámm Mirku inšpiruje aj k ďalším nápadom na lokálne spolupráce. „Do budúcna by sme chceli viac vytvárať ucelené kolekcie produktov pre konkrétne firmy,“ hovorí. „Máme v pláne osloviť vinárstva. Už teraz máme v ponuke vínne želé a džemy s vínom. Ale bolo by zaujímavé spojiť sa s konkrétnym vinárstvom a vytvoriť aj takúto kolekciu.“

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?