1. novembra 2021

„Zo začiatku naše podnikanie nebolo ziskové. Keďže sme si nechceli požičiavať, popri pečení sme si hľadali aj iné príjmy. Upratovali sme vchody, odhŕňali sme sneh,“ spomína spoluzakladateľka Víkendového mlsania Mariana Bilačičová.

S nápadom, že budú vyrábať sladké dobroty pre Bratislavčanov aj ľudí z okolitých miest a dedín, sa Mariana a jej priateľ pohrávali už dlhšie. Najdôležitejší impulz ale prišiel zvonka.

„Priateľova mamina začala na Vianoce piecť pre kolegyne. Nabrala si toho na seba trochu priveľa. Tak nás poprosila, či by sme jej s tým pomohli,“ hovorí. „Súhlasili sme, veď Vianoce sú veľmi nákladné obdobie v roku, každý cent sa zíde. A každý chce koláčiky.“

Pečenie ich bavilo a uvedomili si, že aj ostatným ich koláčiky naozaj chutia. „Potom prišla Veľká noc a kolegyne sa zasa začali pýtať, či budeme piecť,“ vysvetľuje spoluzakladateľka Víkendového mlsania.

„Ľudia sa k nám vracali, pýtali sa. Ak by sme povedali, že piecť nebudeme, boli by veľmi sklamaní. Svojím spôsobom nás donútili, keď vyhlasovali, že koláčiky od nikoho iného nechcú.“

Reklama

Z kuchyne do výroby

Partneri spoločnú firmu založili pred štyrmi rokmi. Najprv piekli len doma, no s narastajúcim dopytom sa museli premiestniť do vlastnej výroby v Podunajských Biskupiciach. Mariana však priznáva, že začiatky boli veľmi náročné.

„Spočiatku naše podnikanie nebolo ziskové. Keďže sme si nechceli požičiavať, popri pečení sme si hľadali aj iné príjmy. Upratovali sme vchody, odhŕňali sme sneh,“ spomína.

„Raz sme s koláčikmi išli na svadobnú výstavu, ale v to ráno napadol sneh, tak sme ho ešte rýchlo odhŕňali. Vstávali sme ráno pred piatou, aby sme to stihli. O siedmej sme už prezentovali našu prácu.“

Vlastný rukopis

Čím sa odlišujú od konkurencie, ktorá v hlavnom meste nie je malá? Víkendové mlsanie prinieslo nový koncept koláčových bonboniér. Koláčiky sú menšie a predávajú ich v priehľadných škatuľkách, ktoré im vyrábajú na mieru.

„Je v nich 10, 20 alebo 30 kusov koláčikov,“ hovorí Marianna Bilačičová. „Jasné, že všetko už bolo vymyslené, ale snažili sme sa prísť s niečím vlastným. Všimli sme si, že sme inšpirovali aj iné cukrárky. Snažíme sa do každého koláčika či torty vložiť náš rukopis.“

Tradičné aj moderné

Dnes už majú osem zamestnancov. Koláčové bonboniéry robia na objednávku aj na voľný predaj každý týždeň od štvrtka do nedele.

V ponuke majú tradičné zákusky ako punčové a medové rezy či laskonky, ale aj modernejšie tartaletky či brownies. Chcú, aby si v bonboniére každý našiel niečo svoje.

Koláčová bonboniéra je vyskladaná tak, aby si v nej našiel každý, čo má rád. Zdroj foto: archív Vikendového mlasania

„Recepty nevymýšľame, prispôsobujeme si ich podľa seba. Snažíme sa ich zdokonaliť a urobiť naše koláčiky jedinečné,“ hovorí cukrárka.

„Pečieme z kvalitných a lokálnych surovín. Používame slovenské maslo aj med. Napríklad arašidové maslo si robíme vlastné. Kvalita použitých surovín je v koláčoch veľmi cítiť.“

Súčasť rodiny

Kvalita je podľa spoluzakladateľky cukrárne dôležitejšia ako kvantita. „Snažíme sa nepiecť úplne masovo. Chceme, aby si aj noví zákazníci povedali, že sú naše koláčiky výborné a radi sa k nám vrátili. Veľakrát sa preto oberáme aj o časť zisku, len aby sme mohli ponúknuť kvalitu. Neuvažujeme len krátkozrako,“ hovorí Marianna Bilačičová.

„Niekedy si neuvedomujeme, aká je to zodpovednosť. Napríklad na svadbe na tortu čakajú všetci hostia. Vďaka oslavám sme cez naše produkty súčasťou mnohých rodín.“

Dodáva, že pri zdobení uprednostňujú ovocie a jedlé kvety, majú zásadu, že všetko, za čo si na koláči či torte zákazník zaplatil, by malo byť jedlé. Nepoužívajú ani fondán či marcipán.

Pandémia im pomohla

Spoločné podnikanie je podľa spoluzakladateľky cukrárne veľkou skúškou vzťahu. „Je to veľakrát veľmi ťažké. Často nevieme úplne oddeliť súkromie a partnerský život. Občas sa to prelieva tak veľmi, že neriešime nič iné, iba firmu. A zabúdame na nás ako na pár,“ priznáva.

„Na druhej strane nás podnikanie baví a svojím spôsobom spája, aj keď je to ťažké. Firma je ako naše dieťa, ktoré s nami postupne rastie. Už má štyri roky.“

Víkendové mlsanie dnes zamestnáva 8 ľudí. Zdroj foto: archív Víkendového mlsania

So zviditeľnením im pomohla aj pandémia. „Myslím si, že veľa ľudí mohlo na pandémii aj získať. V gastrobiznise to podľa mňa veľmi záviselo od toho, ako firmy zareagovali,“ hovorí.

„Či dokázali zabezpečiť rozvoz, ako pristúpili k marketingu. Tým, že ľudia teraz viac žijú v online svete, online marketing je oveľa silnejší.“

Bližšie k ľuďom

Aktuálne fungujú formou rozvozu až priamo k zákazníkom, no chceli by otvoriť aj viac výdajných miest. Prvé funguje od polovice októbra v Senci.

Reklama

„Keď koláčiky rozvážame, telefonujeme zákazníkom, že sme na ceste. Keď zdvihnú, často sú bez nálady,“ hovorí Marianna Bilačičová. „Ale keď zistia, že im vezieme koláčiky, rozveselia sa. Je to počuť už na hlase. Je pekné, že ľuďom rozdávame radosť.“

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?