Vyše tri dekády bol pilierom jeho podnikania, dnes Pavol Jakubec predáva výrobcu cukroviniek I.D.C. Holding. Jedného z najväčších stredoeurópskych hráčov v brandži, ktorý v závode v Seredi vyrába oblátky Horalky, Mila či Kávenky, preberá írska skupina Valeo Foods patriaca americkému koncernu Bain Capital. Ide o obchod roka na Slovensku a jeden z najbohatších Slovákov približuje, ako sa rodil.
I.D.C. Holding ste neplánovali predávať, čo zmenilo vaše rozhodnutie?
Vždy som cítil, že I.D.C. Holding má ďaleko väčší potenciál oproti tomu, aké výsledky sme dosahovali povedzme v rokoch 2010 až 2020. Niežeby firma nefungovala dobre, ale použil by som prirovnanie, že vy utekáte a niečo vás drží zozadu za traky.
To ste kedy začali takto vnímať?
Moje tušenia sa naplno ukázali, keď som (v roku 2021) prevzal pod kontrolu celú firmu. Musel som si vziať obrovský úver na nákup päťdesiatich percent akcií od môjho bývalého dlhoročného partnera pána profesora (Štefana) Kassaya – a to bolelo riadne.
Ale čuduj sa svete, napriek tomuto bremenu firma akoby dostala krídla. Samozrejme to nebolo len tak, samé od seba. Najbolestivejšie a najodvážnejšie boli personálne výmeny. A to banky nemajú rady. Za dva roky sme vymenili celú dozornú radu aj predstavenstvo, ďalej sedemnásť vysokých vedúcich pozícií a omladili celý manažment.
Čo ma teší najviac je skutočnosť, že do vysokých funkcií sa dostali ženy, skutočné odborníčky a odvážne bojovníčky. Tím si navzájom sadol, kolieska začali do seba zapadať a raketa vystrelila nahor. Za tri roky sme sa dostali do čísel, o ktorých sa nám predtým ani nesnívalo (tržby firmy vlani stúpli o viac než pätinu na 163 miliónov eur).
Záujem veľkých jastrabov
Pritiahlo to záujem investorov?
Vtedy zbystrili pozornosť aj veľkí jastrabi a pozvania k rokovaciemu stolu sa objavovali každý mesiac. A bolo z čoho vyberať! To by už nenechalo chladným vskutku nikoho.
Prečo práve írska skupina Valeo Foods?
Povedal som si, že sa radšej sústredím na finančného než odborného partnera. Odborní partneri, teda tiež výrobcovia cukroviniek, hľadajú pri kúpe nejaký synergicky efekt a vyberajú hrozienka z koláča. Čo sa im nehodí do portfólia, o to záujem nemajú a odpočítavajú to z ceny.
Finančný partner sa na to pozerá z iného uhlu, synergický efekt hľadá skôr v obrovskom portfóliu a širokom, často až globálnom zábere. Môj záujem bol, aby I.D.C. Holding naďalej pokračoval ako celok, aby sa cez nového partnera dostal aj na nám neprístupné trhy. A toto všetko Valeo Food spĺňalo. Navyše za nimi stojí jeden z najväčších investičných fondov na svete, gigantický Bain Capital, čo je veľmi silné eso v rukáve!
Kedy sa začali rokovania? Nakoľko boli náročné?
Rokovania a cely proces potrvá celý jeden rok. Ešte nie sme na konci. Momentálne je agenda na Európskom protimonopolnom úrade. Napodiv doteraz všetko šlo ako na drôtiku. Tím z Valea a Bainu sú neskutoční profíci. Akvizície robia veľmi často, všetko majú zosúladené a zohrané, navyše aj naša poradenská spoločnosť ProRate odviedla úžasný a obetavý výkon. Nový manažment nášho holdingu tiež pochopil celú situáciu a všetko fungovalo načas.
Bude celá transakcia dokončená do konca tohto roku?
Určite. Teda aspoň tak to máme naplánovane.
Výška obchodu? Nekomentujem
Tuším odpoveď, ale beztak skúsim. Môžete prezradiť výšku transakcie?
(Smeje sa) Vy ste dobrý! Nekomentujem. Nech je to koľko chce, v každom prípade ide o veľké peniaze.
Ako vidíte budúcnosť I.D.C. Holdingu v rukách nového írskeho majiteľa?
Ako som spomínal vyššie, veľmi mi záležalo, aby firma bežala ďalej, mala istú autonómiu, aby nový majiteľ pokračoval v diele, ktoré sme my začali v roku 1992. A Valeo Foods tieto predpoklady má. Ak by tak neurobili, šli by sami proti sebe.
Do vedenia svojich podnikov ste zavolali aj mladšiu dcéru Paulínu, bude sa naďalej podieľať na vašich ostatných biznisoch?
Samozrejme.
Budúcnosť v podnikaní
Ako sa bude vyvíjať váš ostatný biznis? Plánujete aj predaj gumární Vegum či komplexu Damian Jasná Hotel Resort & Residences?
Teraz budem mat viac času na Vegum, aby firma bežala v komfortnom móde. Damian je dievča v rozpuku, ktoré ešte musí dozrieť do krásy.
Viackrát ste spomínali, že pracovať chcete do sedemdesiatky. Platí to stále?
No, sedemdesiatku budem mať o štyri roky. Podľa toho, ako sa veci vyvíjajú, tak môj produktívny vek musím posunúť vyššie. Čo už.
Máte už predstavu, čomu sa teraz budete venovať?
O tom vám poviem nabudúce, dobre?