Tento článok je PRestige. Čo to znamená?
11. decembra 2020

Bratia Perneckí začínali v stánku pri obchodnom dome. S nadšením pre kvalitnú gastronómiu vybudovali sedem ďalších prevádzok, eventový priestor a šesť závodných kantín pre 4 000 zákazníkov denne.

Od rýchleho občerstvenia ku kantínam

Adam a Adrián Perneckí sa vo svete gastronómie pohybovali od detstva, podnikajú v odbore už od  pätnástich. Obaja sú absolventmi Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici v Bratislave a do brandže ich uviedol aj ich otec, ktorý mal v Malackách obchodný dom s reštauráciou. Práve on im umožnil ich prvý job – predaj cigánskych pečienok pod prístreškom na nákupné košíky. Každú sobotu sem chodili ľudia z Malaciek a okolia, až sa z toho stala tradícia, ktorá trvá dodnes. Po čase sa rozhodli, že sa chcú osamostatniť a z ušetrených peňazí si ako 18-roční otvorili ich prvú prevádzku „drevenicu“ Papa Grill, kde dodnes ponúkajú najmä jedlá rýchleho občerstvenia. S rastúcim dopytom postupne pribúdali ďalšie podniky – Papa Grill & Coffee, modernejší koncept s kvalitnou kávou, záujemcovia o závodné stravovanie či najmodernejšia kuchyňa v Malackách a blízkom okolí s rozlohou 650 m², ktorá zvládne pripraviť catering a eventy na kľúč až pre 1 000 osôb kdekoľvek v Bratislavskom a Trnavskom kraji. „Každý, kto má skúsenosti s gastrobiznisom, vie, že dobré meno a spokojnosť zákazníkov sa šíria osobným podaním a recenziami. Naši zákazníci boli zvyknutí na to, že jedlo je vždy chutné, čerstvo a rýchlo pripravené, a práve to charakterizuje značku Papa Grill dodnes,“ dodáva Adrián Pernecký.

Zdroj foto: Archív klienta

Vstup do veľkej spoločnosti

Rozvíjanie spoločnosti Papa Grill si vyžadovalo personálne posily, a tak bratia prijali nového spoločníka Kristiána Kandarasa, ktorý bol dovtedy ich dodávateľom. Mal skúsenosti z vlastných firiem, bol s nimi na tej istej vlne. Jeho vstup do firmy priniesol systémové nastavenia procesov a tiež ďalší kapitál. V krátkom čase pribudli aj ďalšie dôležité pozície, akými sú obchodný zástupca, realizátor pre catering, šéfkuchár, oblastný manažér pre vysunuté pracoviská a iných zamestnancov. „Gastronómia si vyžaduje pracovné nasadenie takmer každý deň v týždni, no nemôžeme znižovať kvalitu. To by pokazilo všetko, na čom nám tak záleží,“ vysvetľuje Adam Pernecký. S novými impulzmi vznikla myšlienka vytvoriť dlho chýbajúci priestor pre kultúrno-spoločenské akcie v Malackách, a tak vznikla spoločenská sála Event Hall. Jej veľkorysá rozloha 550 m² a kompletné vybavenie ju predurčili ako ideálne miesto na usporiadanie firemných večierkov, banketov, svadieb, stužkových, ale aj rôznych školení, konferencií a súkromných osláv. V tom čase firma využila aj priľahlý priestor pri kuchyni a vybudovala modernú jedáleň Vaša Táckareň, kde sa podáva v pracovných dňoch obedové menu pre verejnosť. V súčasnosti ich biznis koronakríza výrazne obmedzila, hodenú rukavicu však prijali a využili toto obdobie pre ďalší rozvoj. „Vytvorili sme e-shop s potravinami a drogistickým tovarom i-Potraviny.sk, rekonštruujeme prevádzky, vzdelávame zamestnancov za pomoci odborníkov zo šéfkuchárskeho poradenstva a pripravili sme aj nový projekt na vyššej úrovni Royal catering,“ hovorí Kristián Kandaras.  

Špeciálne projekty na kľúč

Od svojho vzniku v roku 2010 sa Papa Grill neuveriteľne rozrástol a od konkurencie sa líši najmä širokým záberom vo viacerých segmentoch gastronómie. Silným tromfom Papa Grillu sú skúsenosti s budovaním závodného stravovania na mieru. Mnohí veľkí slovenskí zamestnávatelia sa dnes riadia mottom „dobre najedený zamestnanec rovná sa spokojný a motivovaný pracovník“, a tak radi využívajú služby renomovanej spoločnosti, ktorá im dokáže navrhnúť kuchyňu, stavebný projekt, grafickú štúdiu, realizáciu aj samotné prevádzkovanie. Viaczmenné prevádzky si často vyžadujú teplú stravu 24 hodín denne, raňajkové menu alebo nákup v bufete. Veľkými klientmi sú hlavne automotive spoločnosti, Papa Grill dokáže promptne reagovať na všetky ich individuálne požiadavky. „Cieľom našej spoločnosti Papa Grill gastro park je stať sa jednotkou na slovenskom trhu v závodnom stravovaní a gastro starostlivosti o veľké firmy,“ zdôrazňuje Adam Pernecký. Z referencií firmy je jasne cítiť, že prijali myšlienku Kena Blancharda, ktorú prezentujú na svojej web stránke: „Je rozdiel medzi záujmom a oddanosťou. Ak máte záujem niečo robiť, robíte to iba vtedy, keď sa vám to hodí. Ak ste niečomu oddaný, neakceptujete žiadne výhovorky, iba výsledky.”