2. mája 2021

Hlavný vinársky prúd krajín ako Francúzsko, Španielsko či Taliansko, ho nezaujal natoľko, aby sa mu začal venovať v podnikaní. Martin Sanitra sa ako čerstvý absolvent kodanskej univerzity radšej rozhodol, že bude disruptorom, ktorý naruší zaužívané stereotypy. Vínne lístky gastronomických podnikov v Dánsku sa mu zdali byť monotónne, preto si povedal, že ľuďom predstaví prémiové vína z menej známych kútov sveta. A začal práve rodným Slovenskom. 

Someliérsky kurz si urobil ako stredoškolák

Túžbu okúsiť život v zahraničí pociťoval už ako stredoškolský študent. Dvoje letné prázdniny preto využil objavovaním nových kultúr a rozširovaním vlastných obzorov v Taliansku.  Ako sám poukazuje, cestu za životom v zahraničí začínal pomaly.

„Najskôr to bolo štúdium v Česku, potom som strávil rok v Rumunsku a následne som sa presťahoval do Dánska,“ spomína Martin, ktorý sa vydal do Kodane na Copenhagen Business Academy a neskôr Copenhagen Business School. V oboch prípadoch sa sústreďoval na reštauračný biznis. 

V centre značky Sanitra Wine boli pred pandémiou degustácie. Foto: archív Martina Sanitru

Keď v júni 2019 svoju cestu za vzdelaním úspešne zavŕšil, začal rozmýšľať, čo bude ďalej. „Pracoval som vo francúzskej reštaurácii l’Alsace, ktorá má viac ako 40-ročnú históriu, ale akosi ma to nenapĺňalo,“ konštatuje. Už roky sa však zaujímal o víno, s ktorým sa učil pracovať a študoval ho od strednej školy, počas ktorej si urobil someliérsky kurz. 

Popri práci pre gastronomickú prevádzku postrehol monotónnosť vínnej karty. A nebola ani zďaleka jediná, to isté si totiž všimol v ďalších dánskych reštauráciách aj ubytovacích zariadeniach. „Zhruba 80 percent celého trhu je rozdeleného medzi šesť krajín. Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Južná Afrika, Austrália a Čile,“ vraví. 

Reklama

Vína dostal do michelinských reštaurácií

V nadväznosti na toto zistenie sa Martin začal zaoberať myšlienkou, že vinárske veľmoci nie sú jedinými krajinami, ktoré dokážu vyprodukovať kvalitné produkty. A tak hneď po vysokej škole založil značku Sanitra Wine, v ktorej sa rozhodol dovážať prémiové vína z lokalít, ktoré sú na dánske pomery nezvyčajné. „Ako prvú som si zvolil svoju domovinu, teda Slovensko,“ dodáva. 

Veľká podnikateľská výzva na seba nenechala dlho čakať. Ako mal Martin presvedčiť Dánov, aby si kúpili fľašu slovenského vína a zaplatili za ňu sumu, za ktorú by si mohli dovoliť už aj to francúzske?

Preto sa rozhodol, že potrebuje nájsť niekoho, kto sa pod dovážané víno podpíše. Podarilo sa mu dostať na obchodné stretnutia s michelinskými reštauráciami Kokkeriet a Alchemist, ktoré ho napokon zaradili do ponuky. 

Momentálne sa Martin venuje dovozu prémiových vín značky Elesko. Foto: archív Martina Sanitru

„Keď o tom napíšem do e-mailu alebo na sociálne siete, tak mi to dvere otvára rýchlejšie a jednoduchšie,“ konštatuje Martin. Podľa neho začnú byť Dáni prirodzene zvedaví, aké vína sa dostali do ponuky vychýrených gastronomických podnikov v Kodani.

Momentálne sa v značke Sanitra Wine sústreďuje na výber vín z novošľachtencov, teda z lokálneho hrozna, ktoré bolo vytvorené na Slovensku či v Česku. 

Okrem dovozu vína usporadúva pod svojou značkou aj degustácie. Baví ho pozorovať, ako ľudia objavujú tento ušľachtilý mok, ako ich prekvapuje, čo dokážu ponúknuť dovtedy neznáme a nepoznané lokality.

„Víno je skrátka spojené s emóciami, je to o skúsenosti, o tom, s kým ho človek pije,“ dopĺňa. 

Pre pandémiu musel meniť svoje fungovanie

Pandémia vniesla do fungovania značky Sanitra Wine nečakané zmeny. Pre opatrenia sa zrušili degustácie, na ktorých svoje podnikanie budoval, a niekoľko jeho zákazníkov z oblasti gastronómie skrachovalo. „Neboli to náhodné bary uprostred ničoho,“ zamýšľa sa. Počas jarného obdobia sa preto chtiac-nechtiac musel odvrátiť od pôvodných plánov a vymyslieť niečo nové, čo by mu v kríze pomohlo. 

A tak sa Martin spojil s dánskym startupom TicketButler, ktorý má platformu na predaj lístkov v online prostredí. Spoločnými silami začali usporadúvať degustácie vína cez internet.

Ako to fungovalo?

„Záujemcom som poslal tri fľaše vína, v určený deň sa pripojili na Zoom, Skype alebo Teams a spolu sme ich ochutnávali,“ upresňuje. Počas koronakrízy sa mu podarilo zorganizovať doposiaľ najväčšiu degustáciu pre 35-člennú skupinu medicínskej firmy. 

Martina unavovalo, že vínne lístky podnikov boli plné produktov zo známych krajín. Aj Slovensko má podľa neho čo ponúknuť. Foto: archív Martina Sanitru

„Zároveň to bola dôležitá lekcia. Musel som zmeniť zaužívané cesty a prispôsobiť sa novej situácii,“ približuje. Postupne však ľudí kontakt v online priestore, v ktorom trávili veľa času počas lockdownov, omrzel.

A tak svoj čas dnes delí medzi značku Sanitra Wine a zamestnanie v reštaurácii Darling Bistro & Bar, v ktorej pôsobí ako čašník a zároveň someliér. „Snažím sa zostať v tomto odvetví,“ dodáva. 

O kvalite hrozna sa chce presvedčiť osobne

Hneď ako sa pandemická situácia vo svete zlepší, je pripravený rozširovať portfólio podnikania. V najbližších mesiacoch by sa chcel sústrediť na dovoz vín z Maďarska, Chorvátska, Macedónska, Izraela či Gruzínska.

Za každým producentom sa plánuje vybrať osobne, aby sa presvedčil o kvalite pestovania hrozna, vinárstva a produktov. Tým najväčším Martinovým snom je vybudovať vlastný bar, v ktorom by sa sústredil na vína z rôznych kútov sveta.  

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?