30. mája 2021

Zlepšujúca sa situácia v súvislosti s pandémiou sa odráža aj na oblasti gastronómie. Postupne sa otvárajú terasy aj interiéry podnikov. A tak sa možno každú chvíľu vyberiete do svojej obľúbenej reštaurácie v spoločnosti rodiny, priateľov, kolegov alebo potenciálnych klientov. Nech už si dobré jedlo a pitie vychutnávate s kýmkoľvek, mali by ste vedieť, ako sa v reštaurácii treba správať. 

Čo všetko by ste o etikete mali vedieť, aby ste sa nedostali do zahanbujúcej situácie? Lucia Sandrin Breznayová známa z instagramového účtu Madam Etiketa, ktorá žije v Paríži, vám nižšie v 11 bodoch vysvetľuje, ako by ste sa mali v podnikoch správať, aby ste urobili dobrý dojem. „Bez ohľadu na to, či sa stravujete doma alebo v reštaurácii, správne stolovanie a etiketa sú dôležité a sú prejavom dobrej výchovy,“  vraví. 

Lucia Sandrin Breznayová alias Madam Etiketa hovorí o tom, ako sa treba správať v gastro podnikoch. Foto: archív Lucie Sandrin Breznayovej

1. Pokiaľ si zarezervujete stôl, tak idete na istotu.

Ak plánujete ísť do reštaurácie, niekoľko dní vopred si zarezervujte stôl. Nielenže vám to ušetrí pocit neistoty, budete mať k dispozícii miesto, ale umožní vám to vybrať si miesto podľa vašich predstáv, stôl s výhľadom alebo v tichom zákulisí.

Pokiaľ do reštaurácie prichádzajú muž a žena spolu, ako prvý vchádza muž.  

Pri stole pán prenechá dáme komfortnejšie miesto či miesto s výhľadom do miestnosti alebo z okna. Dáma by nemala pozerať na stenu, ani na kuchynské alebo toaletné dvere. Ten istý princíp platí aj v prípade, ak sprevádzate staršiu osobu. 

Reklama

2. Do podnikov sa oblečte slušne, zabudnite na tepláky.

Tepláky by sa mali nosiť iba na šport, prípadne v domácnosti. Do reštaurácie choďte slušne oblečení. Správne sa obliecť na každú príležitosť je vecou dobrého správania a reštaurácie nie sú výnimkou.

Pre pánov platí, že v lepších podnikoch je nutné mať sako a večer tmavý oblek, a to hlavne vtedy, keď ide o obchodnú večeru.

Dámy by si mali dávať pozor nielen na parfum, ale aj na jeho množstvo, ktoré si na seba nastriekajú. 

3. Mobil vypnite a odložte čo najďalej od stola.

Predtým, než sa usadíte v reštaurácii, si vypnite mobil. Je veľmi neslušné telefonovať alebo písať správy pri stole v spoločnosti iných ľudí.

Dáma si po usadení odloží kabelku za seba, nikdy nie na stôl. Mobilné telefóny, rúška, kabelky, rúže alebo maskary na stôl nepatria. Dáma sa pri stole nelíči, ale využije na to dámsku toaletu.  

4. Ako by ste mali použiť látkový obrúsok?

Látkové obrúsky sú položené buď naľavo od vidličky alebo na tanieri. Po usadení si obrúsok, ktorý je rozprestretý na polovicu, uložte do lona. Zdržte sa toho, aby ste ho otvorili pohybom akoby ste prášili prachovku. Nikdy si obrúsok nestrkajte za opasok alebo golier.  

Účelom obrúska nie je len ochrániť vás pred zašpinením, ale slúži aj na utretie úst, a to hlavne predtým, než sa napijete z pohára, pretože odtlačky pier na pohári nevyzerajú práve esteticky. Na utretie použite jeden z rohov vo vnútornej časti preloženého obrúska, čím dosiahnete, že vonkajšia časť zostane čistá. 

Ak sa potrebujete počas stolovania vzdialiť, obrúsok preložte a položte na stoličku, príbor je v pozícii pauza. Po dezerte alebo inom poslednom chode, použitý obrúsok poskladajte a položte na stôl na ľavú stranu taniera tak, aby prípadné nečistoty z obrúska nebolo vidieť. Príbor na tanieri je v pozícii dojedené. 

5. Čo máte robiť s papierovou servítkou?

Pokiaľ je v reštaurácii na stole papierová servítka, tá sa nerozprestiera do lona, ale počas jedla je naľavo od taniera. Je rozšírené, že po dojedení sa papierová servítka zloží a položí pod príbor. To nie je správne. Použitý papierový obrúsok nechajte po dojedení naľavo od taniera. 

Do servítky si nikdy nefúkajte nos. Môže sa však stať, že servítku použijete pri kýchnutí, v takom prípade ju zložte a poproste obsluhu o novú. To isté platí aj pre látkový obrúsok. 

6. Pri výbere sa neskrývajte za jedálny lístok.

Keď si vyberáte z menu, nedvíhajte jedálny lístok do výšky očí, ale položte ho tak, aby sa vždy dotýkal stola. Keď ho zatvoríte, je to pre obsluhu signál, že ste pripravení objednať si. Ako prvá si vyberá dáma alebo staršia osoba. 

7. Dojem robíte aj tým ako pri stole sedíte.

Za stolom seďte vzpriamene, nehrbte sa a nenakláňajte sa nad taniere. Dámy sedia do polovičky sedadla, páni na jeho celej ploche.

Ruky neschovávajte pod stolom, ale majte ich opreté o dosku stola v mieste za zápästím. Nezabúdajte, že lakte na stôl nepatria a držte ich po celý čas pri tele.

etiketa, stolovanie, v reštaurácii, sedenie za stolom, Forbes
Foto: Pexels/Furkanfdemir

8. Ktorým z príborov by ste mali začať?

Pravidlo znie: začnite príborom, ktorý je najďalej od taniera a odoberajte ho postupne podľa chodov z vonkajšej strany smerom do stredu. Vidličku držte ľavou rukou s hrotmi smerujúcimi k tanieru a nôž pravou rukou tak, že ukazovákom tlačíte na strednú časť rúčky, ktorej koniec je skrytý v dlani.  

Nezabúdajte, že príbor používate na jedenie, nie na gestikulovanie. Len čo začnete jesť, príbor by sa už viac nemal dotýkať stola, nemal by prísť do styku s obrusom – má už iba spočívať na tanieri. Pozíciou vidličky a noža na tanieri dávate obsluhe znamenie, či máte prestávku alebo ste už skončili. 

Pauzu naznačíte tak, že príbor prekrížite do pozície obráteného písmena V, pričom čepeľ noža smeruje k vám a vidlička hrotmi smeruje nadol k tanieru. U nás je aj pozícia vidličky s hrotmi smerujúcimi nahor pri pauze správna. Platí to aj v Rakúsku alebo Nemecku. 

etiketa, stolovanie, príbor, v reštaurácii, Forbes
Foto: Forbes

Ako dáte čašníkovi znamenie, že ste dojedli? Odložíte príbor paralelne na pravú stranu taniera do polohy 15:50 s tým, že čepeľ noža smeruje k vidličke, ktorá je od neho naľavo s hrotmi smerom nahor. 

Reklama

9. Vaše lakte na stôl nepatria.

Je neprípustné, ak máte pri konzumácii polievky ľavý lakeť na stole, ba dokonca sa oň aj opierate. Lakeť držte pri tele a opierajte sa rukou o dosku stola v mieste za zápästím. Polievku nefúkajte a nesŕkajte, naberajte ju pravou rukou na lyžicu smerom od seba, pričom sa nenakláňajte nad tanier. 

etiketa, stolovanie, jedenie polievky, správne jedenie, držanie príbora, v reštaurácii, sedenie za stolom, Forbes
Foto: Pexels/Cottonbro

10. Do pečiva nehryzte, ale radšej si ho odlamujte.

Pečivo majte na ľavej strane od vidličky na takzvanom tanieriku na pečivo. Pečivo sa nikdy neodhrýza. Odlomte si len kúsok, ktorý plánujete zjesť, naň si môžete natrieť maslo a potom ho vložiť do úst. Pečivom nikdy nevytierajte tanier. 

11. Pri pití myslite na držanie pohára aj odtlačky pier.

Pohár na víno alebo šampanské držte za stopku, a to nielen preto, aby ste neovplyvňovali teplotu vína teplom ruky, ale aj preto, aby na čaši nezostali odtlačky prstov. Než sa napijete z pohára, vždy si utrite ústa obrúskom.

Dámy s narúžovanými perami popíjajú stále z toho istého miesta, aby sa vyhli odtlačkom pier po celom obvode pohára. 

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?