15. januára 2021

Hlavou rodinného vinárstva Bovinel, ktoré sa nachádza na úpätí Malých Karpát, je Viktor Bobek. Otec troch detí sa do ušľachtilého moku zamiloval ešte počas vysokej školy a táto vášeň ho už neopustila. „Na začiatku mi chýbala jasná predstava, do čoho sa to vlastne púšťam,“ spomína dnes s úsmevom. 

Namiesto štúdia psychológie sa teda začal venovať dorábaniu vína, ktorému dnes popri zamestnaní a rodine venuje všetok voľný čas. Prečo používa tento pojem? „Na jednej prednáške o víne ktosi povedal, že ho vyrába. Niekto ďalší ho opravil, že víno nie je produkt, ktorý sa vyrába, ale dorába. Víno akoby už bolo, no jeho tvorbu treba usmerniť, teda ho treba dorobiť,“ spomína na myšlienku, ktorá mu utkvela v pamäti, a preto sa jej drží.

Fľaškovali po nociach s kamarátom

Pod výrobu prvých vín sa Viktor nepodpísal sám, pomáhal mu totiž jeho kamarát Daniel Rovenský. Do fliaš ho plnili po nociach, a následne s ním putovali po jarmokoch či vinobraniach. 

„Stál som pred otázkou, či budem dorábať víno pre svoje potešenie, alebo oficiálnou cestou,“ opisuje svoju dilemu. Keďže sa chcel o plody svojej práce podeliť s okolím, zvíťazila druhá možnosť. Vďaka tomu vzniklo oficiálne v roku 2013 vinárstvo Bovinel 

Pre Viktora bolo víno sprvu záľubou, ktorej sa venoval čoraz viac. Foto: archív značky Bovinel

Prečo práve tento názov? V začiatkoch Viktor navštevoval Slovenskú vinársku akadémiu v Pezinku. Po jej absolvovaní získajú študenti titul VinAk, ktorý označuje vinárskych akademikov. Práve ním sa nechal inšpirovať, preto vymyslel názov Vinel, pred ktorý neskôr pridal aj prvé dve písmená svojho priezviska. „Práve z písmena O vzniklo logo vinárstva,“ konštatuje. 

Reklama

Najväčšia radosť? Prvá nádoba na víno

Peniaze, ktoré Viktor zarobil počas štúdia na brigádach, hneď investoval do nákupu technológií. „Pamätám si moment, keď sme sa s Danielom pozerali na prvú 200-litrovú nerezovú nádobu na víno,“ spomína, a jedným dychom dodáva: „Bol to krásny okamih a žiadna ďalšia investícia ma vnútorne nenaplnila tak, ako táto.“

Majiteľ vinárstva Bovinel má aj ďalšie zamestnanie. Foto: archív značky Bovinel

S ďalšími finančnými prostriedkami, ktoré Viktor potreboval napríklad na kúpu prvých nádrží či prestavbu pivnice, mu pomohol aj jeho otec Dušan Bobek. Celkové investície odhaduje na približne 100-tisíc eur, naposledy putovali peniaze do prístavby výrobnej pivnice s terasou, ktorá má slúžiť na degustácie. Dostať sa do tohto bodu bolo pre Viktora podstatné, pretože vďaka tomu získal reprezentatívny priestor na ochutnávky vín. 

Otec troch detí sa momentálne venuje vinárstvu vo voľnom čase, ktorého nie je nazvyš. Okrem podnikania má totiž full-time zamestnanie, pracuje ako predajca priemyselných a protichemických náterových systémov.

Aj to je dôvod, prečo je Viktor s investíciami do biznisu opatrný a vždy sa najskôr poradí so svojou manželkou. „Vie usmerniť moje trúfalé ciele a vrátiť ma späť na zem. Vždy sa dohodneme na kompromise. Riadime sa heslom môjho otca: Zakrývaj sa perinou, na ktorú máš.“

Za dôležitý pilier v podnikaní považuje úprimnosť. Podľa neho by mali obchodné vzťahy fungovať v podobnom duchu, ako tie partnerské. „Manžel má byť úprimný k manželke, a predajca by mal byť úprimný ku klientovi,“ vysvetľuje svoju filozofiu. Každému zákazníkovi sa preto snaží predávať víno s príbehom.

Ponúka aj bezhistamínovú alternatívu

Hoci sprvu mal Viktor v prenájme vinohrady vo Svätom Jure a Vištuku, pre nedostatok času aktuálne nakupuje hrozno od lokálnych pestovateľov predovšetkým zo Šenkvíc a okolia. Portfólio svojho vinárstva sa snaží naplniť tak, aby si vybral každý zákazník. Z bielych vín ponúka odrody Veltínske zelené, Rizling vlašský či Tramín červený, z ružových vín strieda odrody Cabernetu sauvignonu, Frankovky modrej a Zweigeltrebe alebo André.  

„Červené spektrum tvorí vždy jedno víno zrejúce v nerezovom tanku, momentálne z odrody Cabernet sauvignon, a jedno zrejúce v dubovom sude. To voláme Bovée Cuvinel, čo je slovná prešmyčka Cuvée Bovinel, teda víno z viacerých odrôd hrozna,“ upresňuje Viktor s úsmevom. Ponuku vinárstva Bovinel dotvárajú aj likérové víno Portis, ktoré zreje v dubovom sude minimálne tri roky, či jemne perlivé slamové Frizzante. 

Vo vinárstve Bovinel vznikla degustačná terasa, ktorá slúži ako reprezentatívny priestor. Foto: archív značky Bovinel

Viktor s vínom rád experimentuje a neustále sa púšťa do niečoho nového. A má aj jednu zásadu, ktorej sa drží stoj čo stoj: „Nesnažím sa každoročne docieliť vo víne rovnakú chuť ako v predchádzajúcom ročníku. Práve naopak. Tak, ako bol odlišný rok, v ktorom hrozno dozrievalo, je aj víno mierne odlišné.“

Do portfólia zaradil aj nealkoholické mušty či bezhistamínové víno, pri ktorého dorábaní sa využíva takzvaná reduktívna technológia. „Ide o nastavenie nízkej teploty počas fermentácie a zamedzenie prístupu kyslíka pri úkonoch s vínom,“ ozrejmuje Viktor. S pomocou rodiny a kamarátov ročne dorobí okolo päťtisíc litrov moku.  

Pre pandémiu sa sústredil na archívne vína

Priznáva, že vlaňajší rok nebol jednoduchý. Zrušené vinobrania, jarmoky či trhy ho pripravili o značnú časť tržieb. „Snažili sme sa obrátiť pozornosť na predaj cez internet, no nenahradilo to ani tretinu obratu,“ hovorí. Vzhľadom na to, že netuší, aký bude tento rok, sústredil sa na dorábanie vína vhodného na archiváciu. 

Poslednú sezónu Viktor hodnotí priaznivo, pomaly ale isto sa pripravuje na presun moku do fliaš. „Mnohé vinárstva už plnili mladé víno, no ja nechávam vína uležať a plním ich väčšinou až v tomto období,“ vysvetľuje svoj postup. Chce mu dopriať viac času, aby malo možnosť spojiť sa a väčšmi otvoriť svoj aromatický profil.  

Takto vyzerá okolie degustačnej terasy vinárstva Bovinel. Foto: archív značky Bovinel

Cieľov do budúcnosti má Viktor veľa. Vlani sa jeho rodina rozrástla, preto sa väčšinu pozornosti snaží venovať práve svojim ratolestiam. „Verím, že keď podrastú, karta sa obráti a nové ciele budeme dosahovať spoločne,“ dopĺňa s úsmevom.

Rád by sa však v najbližšej dobe pustil do tvorby perlivej a nealkoholickej šťavy z hrozna. Dôležitá je pre neho aj osveta slovenského vinohradníctva. „Zaslúži si veľkú pozornosť, najmä v časoch pandémie,“ uzatvára. 

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk.

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?