20. apríla 2021

Na začiatku bola pracovná cesta a osudové stretnutie, ktoré rodine Jagošovcov úplne zmenilo ich profesijné smerovanie. Napriek tomu, že bol Peter Jagoš mestské dieťa, vidiecky spôsob života ho vždy priťahoval. Ako dnes hovorí, práca s pôdou má pre neho obrovské fyzické a psychické benefity. Aj preto sa rozhodol využiť dieru na trhu a Slovákom priniesť superovocie – aróniu čiernoplodú. 

S myšlienkou založiť ekofarmu na pestovanie arónie čiernoplodej sa začal Peter pohrávať po dlhých rozhovoroch s pestovateľmi čučoriedok, s ktorými strávil niekoľko dní na služobnej ceste vo svojom zamestnaní. Rozhodol sa preto študovať drobné ovocie, jeho výhody a podmienky pestovania, až narazil na u nás pomerne neznámu plodinu.

Najviac antioxidantov v našich končinách

Arónia čiernoplodá je  nenáročná na pestovanie a na vymenovanie jej benefitov by nestačil hárok papiera. Za všetko sa dá spomenúť obsah antioxidantov, ktorých má najviac spomedzi u nás dopestovateľných plodín, pripisujú sa jej detoxikačné a protizápalové účinky.

Avšak ako zdôrazňuje Peter, aj keď sa považuje za superpotravinu, určite nemá nahádzať liečbu určenú lekármi. S rozhodnutím pustiť sa do pestovania takto vitamínmi nabitého ovocia prišlo aj rozhodnutie, aby malo nálepku bio.

Svoj sen manželia pretavili do skutočnosti a v roku 2016 založili v dedinke Pitelová pri Žiari nad Hronom Ekofarmu Aronia.

Reklama
Drobné ovocie ukrýva veľa prospešných látok. Foto: archív Ekofarma Aronia

Od osvedčeného dodávateľa kúpili kríky a začali s výsadbou. Ekologické pestovanie pre nich bolo jasnou voľbou, no netušili, koľko byrokracie to znamená.

Po registrácii na príslušnom ústave, inšpekciách a certifikáciách sa im podarilo získať pre svoju rodinnú produkciu nálepku „bio“. Manželia majú aktuálne nasadené odrody Nero, Viking a Mičurin – posledná sa vyznačuje veľkou odolnosťou voči nízkym teplotám až do -47 stupňov Celzia a bola pomenovaná po svojom šľachtiteľovi Ivanovi Vladimirovičovi Mičurinovi.

Surové ovocie aj „liečivé“ víno

Časť úrody predajú zákazníkom, zvyšok spracujú. Foto: archív Ekofarma Aronia

„Pestovať plodinu, ktorá je málo známa, bolo na začiatku výzvou. Snažili sme sa ju ľuďom priblížiť a naučiť ich ju konzumovať, jednak ako čerstvé ovocie a aj vo forme výrobkov z nej,“ hovorí Peter Jagoš.

Aj keď je ich biznis model postavený na princípoch lokálnosti a prevažná časť, približne 80 %, končí u zákazníkov z ich okresu, záujemcov majú na celom Slovensku. Dnes spolupracujú s viacerými malými predajňami, farmárskymi potravinami a svoje výrobky predávajú aj prostredníctvom e-shopu. 

O tom, kam by sa dalo posunúť ich farmárčenie začali uvažovať už v druhom roku fungovania. Premýšľali o forme ďalšieho spracovania, a tak prišlo na výrobu lekvárov podľa vlastnej receptúry, ale napríklad aj vína, o ktorom hovoria skôr ako o „liečiku“.

Neostali však len pri arónii

V ďalšom roku sme začali s odšťavovaním a tak vznikol náš hlavný produkt, teda 100-percentná šťava z arónie čiernoplodej, ktorá je taktiež bez prídavkov cukru či konzervantov,“ dopĺňa farmár.

V začiatkoch vyrábali produkty doma, no v súčasnosti spolupracujú s partnermi a výroba prebieha na certifikovaných linkách. 

Výrobky sa predávajú vo farmárskych potravinách. Foto: archív Ekofarma Aronia

Aby pôda neupadala, ale naopak prosperovala, rozšírili manželia aj svoje farmárčenie. „ Pestujeme aj staré odrody ovocných stromov – vysokokmene – a výsadbu plánujeme rozširovať aj o ďalšie ovocné druhy a aj poľné plodiny. Na jeseň sme vysadili skúšobné pole cesnaku paličiaku,“ hovorí Peter.  

V budúcnosti plánuje ekologický rozmer svojej poľnohospodárskej činnosti dotiahnuť do dokonalosti. Na ochranu plodín pred škodcami totiž plánuje nasadiť dravé vtáky. „Tieto plány sme zatiaľ odložili pre náročnosť chovu. Chceme sa na to dostatočne pripraviť,“ dopĺňa Peter Jagoš na záver svoje predstavy o tom, ako chce zhruba 3700 kríkov pestovaných na jednom hektári ochrániť. 

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?