6. októbra 2017

Prvé pokusy v kuchyni robila ako jedenásťročná, spolu s bratom chceli byť ako Jamie Oliver. Vyštudovala matematicko-fyzikálnu fakultu, v televíznej šou získala titul MasterChef a dnes rozbieha vlastný biznis. A so svojimi zdravými sladkosťami sa Martina Grňová chystá vyraziť aj do sveta.

Jej značka Mandlove je postavená na paleo kuchyni, kladie dôraz na čerstvé potraviny, ktoré sa upravujú čo najprirodzenejšie. V ponuke prevládajú sladkosti, no pri ich príprave nahrádza sacharidy zdravými tukmi. Hľadať zdravé alternatívy stravovania prinútil Martinu zdravotný stav, keď mala 16 rokov, diagnostikovali jej vrodenú metabolickú poruchu, jej telo tak nespracúvalo tuky správnym spôsobom.

Martina Grňová chce preraziť aj vo Viedni či Brne. Foto: FoodLover.sk.

O svojich bezlepkových receptoch a zdravých verziách klasických jedál sa rozhodla aj písať a popri štúdiu na vysokej škole si založila blog FoodLover.sk. Vraví, že za tým nevidela biznis plán, len chcela pomôcť tým, ktorí majú podobné zdravotné problémy. Blog mal vysokú návštevnosť a pred dvoma rokmi, po ukončení štúdia, si s kamarátkou Kristínou Krištúfkovou povedali, že založia eseročku, kde budú vlastné recepty ponúkať aj v hotových produktoch. Začínali v malom, s pár tisíckami eur. Ich cesty sa však potom rozišli a dnes firmu vlastní sama.

Po zahrievacom roku, keď tržby dosiahli necelých 38-tisíc eur, už napevno vie, že v druhom roku významnejšie porastú. „Možno by mohli rásť aj razantnejšie, ale ja som opatrný typ,“ vykresľuje 25-ročná podnikateľka. „Nepožičiavala som si na rozbeh, ani teraz nechcem biznis rozširovať cez požičané peniaze.“

Ako sa mladý Slovák dostal od aplikovanej informatiky k burgerom

Titul MasterChef jej pred rokom priniesol odmenu 50-tisíc eur, na peniaze však nesiahla, hovorí, že zatiaľ ide o rezervu, finančný vankúš. „Ale som ochotná ich investovať, keď sa objaví príležitosť, ktorá mi bude dávať zmysel,“ dodáva. Tou môže byť napríklad rozširovanie značky Mandlove nielen po Slovensku, ale aj za jeho hranicami. Veľmi ju láka uspieť na trhoch v okolitých krajinách. Už zisťuje možnosti vo Viedni, v Brne či v Prahe. Napríklad do Viedne vidí vstupnú cestu cez niekoľkých Slovákov, ktorí tam prevádzkujú vlastné kaviarne.

Súťaž vo varení pomohla

„Ja verím, že sa moje výrobky dokážu presadiť svojou chuťou,“ hovorí. „Veľmi si dávam záležať na surovinách, všetky musia byť odskúšané, nie značkové, ale ozaj kvalitné od mnou overených dodávateľov.“

Usmeje sa, že nedávno ju povzbudil aj úspech v Brne. Vďaka víťazstvu v MasterChef spolupracuje s nemeckým výrobcom domácich spotrebičov Miele a na jeho akcii na Morave, kde varila, zbierala len pochvaly. Veľmi vysoké hodnotenia má aj na sociálnych sieťach.

Zdravé sladkosti Made in Mandlove. Foto: FoodLover.sk

„Víťazstvo v televíznej súťaži mi pomohlo, že sa o mne viac vedelo, ale z divákov sa automaticky nestávali zákazníci,“ spomína. „Individuálne objednávky prichádzali aj prichádzajú najmä od ľudí, ktorí majú radi môj blog. Páčili sa im recepty, varili si podľa nich.“

Martine Grňovej sa vždy pozdávala predstava vlastnej kaviarne, ale napokon od nej upustila. Zdalo sa jej lepšie aj menej nákladné sústrediť sa na B2B a otvoriť si len vlastnú výrobňu. „Chcela som širší záber, aby sa moje mandľové dezerty dali kúpiť a ochutnať na viacerých miestach a nie mať len jeden obchodík v centre, kde budú chodiť rovnakí ľudia,“ približuje, ako uvažovala. Dnes podľa jej slov zásobujú okolo 15 prevádzok v Bratislave a spolu s cateringovými službami to predstavuje gro tržieb. A pre firemné či spoločenské akcie nerobia len sladkosti, ale aj slanú zdravú kuchyňu. Úspech majú tiež jej „sladké krabičky“ na Vianoce, Valentína či Veľkú noc, menšie peniaze prinášajú aj kurzy varenia, na ktorých je lektorkou.

Biznis popri škole. Ako študentka filmovej produkcie rozbehla úspešnú pouličnú palacinkáreň

„Ja som skôr kreatívec v kuchyni ako obchodník,“ tvrdí o sebe Martina. „Preto mi s obchodom veľmi pomáha môj priateľ. On sa stará o rozširovanie biznisu, oslovuje prevádzky a hľadá nových odberateľov. Ak ich bude čoskoro aj tridsať, tak nemám strach, že by sme zvýšené objednávky nestíhali. Okrem brigádničiek už zamestnávam aj kolegyňu na plný úväzok a navyše, na našich receptoch je super, že sú veľmi rýchle na vytvorenie.“

Raz napíše kuchársku knihu

V najbližšom období sa Martina Grňová chce sústrediť len na rozvoj firmy, aby v nej jej slovami „nič neodflákla”. A keď porastie, napríklad do formy franšízy, tak sa zameria na to, čo ju baví úplne najviac.

„Chcela by som písať vlastné kuchárske knihy, robiť osvetu v stravovaní a byť známa tým, že viem ozaj dobre variť. Niečo na štýl Jamie Oliver,“ usmeje sa. „On je môj vzor, má charizmu, kreativitu, inšpirovalo ma, ako sa dokázal vypracovať, čo znamená jeho meno. Hoci v poslednom čase je to už v jeho podaní trochu zvláštne, na môj vkus priveľmi šoubiznisové, tak by som si to nepredstavovala.”