23. septembra 2021

Táto malá firma vznikla len pred dvoma rokmi, ale nápad, ktorý ju naštartoval, je na svete už po generácie. Mladý pár – Alexandra Šeligová a Lukáš Závody – sa rozhodol siahnuť po tradičných rodinných receptoch na výrobu sirupov z ihličia. Výrobky ich manufaktúry Ihličkovo neobsahujú žiadne pridané látky, konzervanty ani farbivá a užívajú sa na podporu imunity.

Alexandra aj Lukáš vyštudovali vysoké školy a obaja majú 25 rokov. Alexandra pracuje v medzinárodnej audítorskej firme a Lukáš má na starosti IT v medzinárodnej právnickej korporácii.

Recept starý mnoho generácií

Aj keď obaja pracujú na plný úväzok, stále si nájdu čas na svoj malý projekt. „Ihličkovo je také naše dieťa. Venujeme mu všetok voľný čas a baví nás pracovať na niečom svojom, aj keď svoju prácu máme veľmi radi,“ vysvetľuje Alexandra pre Forbes.sk.

Alexandra a Lukáš založili Ihličkovo len pred dvoma rokmi. Receptúru na výrobu sirupov mali od Alexandriných starých rodičov Anky a Mariána. Foto: archív Ihličkovo

Receptúra, podľa ktorej vyrábajú svoje sirupy, pochádza z Banskej Bystrice, v Alexandrinej rodine sa odovzdáva už niekoľko generácií. „S výrobou sirupov z ihličia som sa stretávala ako malá, keď mi moji starí rodičia, Anka a Marián, dávali sirup z jedle, ktorú pestovali vo svojej záhrade. Sirup som používala, keď ma bolievalo hrdlo, alebo keď som mala kašeľ,“ hovorí.

Jedného dňa chcela dať tento sirup ochutnať aj Lukášovi, avšak starkí jej povedali, že v ten rok nestihli obrať mladé výhonky.

Reklama

„Tak sme si povedali, že keď je táto tradícia v našej rodine po mnohé generácie, prečo pomaly zaniká? Nie je to len náš nápad, pretože tieto sirupy vyrába mnoho rodín pre vlastnú potrebu, avšak my sme tento nápad chceli zachovať, priniesť aj niečo nové a zároveň ľuďom ukázať silu ihličnatých stromov,“ dodáva Alexandra.

Nezostali len pri sirupoch

Lukáš a Alexandra recept vylepšili. Namiesto obyčajného cukru používajú v Ihličkove trstinový cukor a medy zo Slovenska, okrem jedle spracovávajú aj ihličie borovice či smreka. Ako vysvetľujú, ihličie týchto stromov obsahuje mnoho vitamínov – napríklad ihličie borovice obsahuje vitamín C, karotén a minerálne látky.

Na sirupy používajú okrem ihličia aj slovenský med či trstinový cukor. Foto: archív Ihličkovo

Okrem sirupov z ihličia však ponúkajú aj tinktúru z borovicových šišiek, ktorá je vhodná pre reumatikov, ako aj smrekový olivový olej do šalátov a zázvorový nápoj pod názvom „Ďumbier shot“, ktorý obsahuje mix ihličia v kombinácii s pravým slovenským medom od včelára.

Výroba takýchto produktov nie je záležitosťou pár dní. Pri výrobe sa používa macerácia, ktorá trvá niekedy aj viac ako mesiac. Ešte predtým však musia starostlivo nazbierať mladé výhonky ihličnanov, výhradne z vlastných stromov v Banskej Bystrici alebo v Smoleniciach.

Z každej várky dostanú len obmedzený počet sirupov a ich zákazníci si niekedy musia na ich výrobky aj počkať, čo sa deje väčšinou vždy na začiatku sezóny.

Pri výbere surovín sa podľa vlastných slov snažia čo najviac podporovať lokálny trh. Myslia na to aj pri balení výrobkov, takže aj sklenené fľaše a baliaci materiál nakupujú od slovenských dodávateľov.

Ponuku postupne rozširujú aj o kozmetiku z ihličia. Foto: Ihličkovo

Pomáha celá rodina

Do výroby je zapojená celá rodina, najmä pri zbere ihličia. Alexandra má okrem toho na starosti aj prezentáciu smerom k verejnosti, recepty a inovácie, kým Lukáš rieši všetky systémové nastavenia, navrhol e-shop a stará sa o chod stránky. Výrobu sa však chystajú rozširovať a ako hovorí Alexandra, určite im časom pribudne nejaký zamestnanec.

Hybnou silou ich projektu je myšlienka zachovania tejto tradície. „Po tom, ako sme rozbehli celý projekt, nás však opustil môj starký Marián, vďaka ktorému mohlo Ihličkovo fungovať od začiatku. On nám dodal odvahu ísť s Ihličkovom na trh a vždy nám veril, vždy nás povzbudil a pomohol. Mrzí ma, že nemal možnosť vidieť, kam sme sa od minulého roka posunuli,“ hovorí Alexandra.

Ako dodáva, ich projekt však ani zďaleka nie je len o sirupoch. „Snažíme sa ľuďom ukázať lásku k starým rodičom, tradíciám a lásku k životu. To, ako nás starký náhle opustil, nám ukázalo, že nikdy neviete, kedy vaša cesta na tomto svete končí. Avšak ukázalo nám to, že tam, kde sa niečo končí, niečo nové sa začína,“ uzatvára Alexandra.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?