Alchýmia výberovej kávy, dezertov a zaujímavých priestorov. Ak máte chuť posedieť si v naozaj dobrej kaviarni, možno vás inšpirujú odporúčania od Martiny Kern Grňovej, majiteľky značky zdravých sladkostí Mandlove.
Martina Kern Grňová vyštudovala matematicko-fyzikálnu fakultu v Bratislave a už počas vysokej školy si založila úspešný blog FoodLover.sk. V televíznej šou získala titul MasterChef a vybudovala značku Mandlove. Tá je postavená na paleo kuchyni, kladie dôraz na čerstvé potraviny, ktoré sa upravujú čo najprirodzenejšie.
V centre Bratislavy vlastní kaviareň Mandlove Srdco, svoje koláče dodáva aj do ďalších prevádzok na Slovensku, ale aj vo Viedni. Ponúka tiež cateringové služby, organizuje kurzy varenia a workshopy. V roku 2021 bola členkou rebríčka Forbes 30 pod 30.
Nech sa páči, vyskúšajte jej 7 tipov na kaviarne v Bratislave a okolí, ktoré všetky podporujú malé lokálne pražiarne.
Tajina
Maličký, ale útulný espresso bar, ktorý sa nachádza v historickej budove na Kollárovej ulici v Pezinku. Majiteľka je zároveň aj baristka a nájdete tu dokonalú kávu od slovenských pražiarov. Je to ten typ prevádzky, v ktorej viete, kto vám kávu pripravil aj od koho ju pijete. A vždy majú v ponuke pár druhov chutných koláčov.
Je to tiež obľúbené miesto na stretávanie sa miestnej komunity a pre mňa je zaujímavé, že sa venujú aktuálnym spoločenským témam a organizujú aj rôzne prednášky. Celý koncept tak má širší presah.
Tma v hrnku
Nájdete ju v Stupave hneď pri parku a vedie ju sympatický pár – Juraj Salva a Petra Vozárová. Je to naša obľúbená kaviareň, s manželom sem radi chodíme.
Vo svojej prevádzke majú tri mlynčeky, v každom je káva s iným chuťovým profilom, takže si u nich isto vyberiete takú, akú máte radi. Súčasťou konceptu je tiež predajňa s ponukou kávy z desiatok pražiarní zo Slovenska, Česka a ďalších krajín Európy. Zakúpiť si tam však môžete aj keramiku od lokálnych tvorcov.
Brew bar
Jedna z prvých špecializovaných kaviarní v Bratislave, kde som sa naučila, ako sa má piť káva. Pre mňa ide o zvlášť špeciálne miesto, lebo práve v Brew bare som sedávala, keď som si robila prípravy na vlastné podnikanie.
V tejto majstrovskej prevádzke v bratislavskom Fresh Markete, ktorá je na trhu už osem či deväť rokov, si kávu pražia sami. Ale nájdete tam tiež široký výber kávy od lokálnych pražiarov až po tie najznámejšie európske značky.
Sväg to go
Miniatúrny kávový bar na bratislavskej Kozej ulici, ktorý je už dlhší čas obľúbeným miestom Staromešťanov. Vnútri aj vonku pravidelne postáva milión ľudí a myslím si, že také niečo nezažijete v žiadnej inej kaviarni v hlavnom meste. Skrátka legenda.
Vládne tam skvelá atmosféra, a keď ešte zasvieti slnko, je to úplne čarovné. Navyše len pár krokov ďalej nájdete aj druhú prevádzku Sväg to go, ktorá je súčasťou kníhkupectva Artforum.
Mňa tiež zaujalo, ako dokážu zužitkovať kávový odpad. Vyrábajú z neho umelecké produkty, šálky či sošky. Za týmto kaviarenským konceptom stojí Jozef Čillo, ktorého vo vlaňajších komunálnych voľbách zvolili za poslanca v Starom Meste.
Mandla coffee
Na úvod upozorňujem, že ide o typ „posh“ kaviarne. Krásny, dizajnový priestor je však pastvou pre oči a vaše chuťové poháriky zase poteší široký výber kvalitnej kávy, čajov a vybraných sladkostí.
Tento podnik na Žižkovej ulici pod Bratislavským hradom je super miestom, ak sa potrebujete „zašiť“ a oddýchnuť si. Nachádza sa blízko centra a zároveň na vás nedolieha jeho ruch.
Cafepoint
Ideálne miesto, keď vám v nákupných centrách vyskočí chuť na kávu. Túto slovenskú sieť kaviarní nájdete v bratislavskom Auparku, Avione, na Nivách či v centre Eurovea a latku kvalitnej kávy držia na ozaj dobrej úrovni.
Majú nielen pestrý výber kávy, ale ponúkajú aj rôzne pochutiny od domácich výrobcov, ako sú Lyra chocolate, Slowlandia a aj naše sladkosti z Mandlove.
Bonus: Lot
Bonusový tip na podnik, ktorý by sa mal počas marca ešte iba otvoriť. Určite stojí za pozornosť, keďže autorom a majiteľom konceptu je výrazné meno kávovej scény – Lukáš Záhradník, ktorý v roku 2015 získal titul majstra sveta v príprave kávy na súťaži World Aeropress Championship v americkom Seattli.
Lukáš si však zmenil priezvisko na Lot a podľa toho pomenoval svoju už fungujúcu pražiareň kávy aj vznikajúcu kaviareň, ktorú nájdete na Špitálskej ulici v Bratislave v blízkosti Medickej záhrady. V minulosti tiež pracoval napríklad na vybudovaní známej bratislavskej kaviarne Fach. Je to excelentný profesionál a myslím, že perfektný bude aj tento jeho najnovší projekt.