Tento článok je PRestige. Čo to znamená?
3. júna 2021

Na čele slovenskej dcéry českého národného pivovaru stojí manažér z vinárskej oblasti. Ivan Schwarz však zvykne tvrdiť, že viac než segment alebo komodita ho priťahuje práca so silnou globálnou značkou, za ktorou stojí zaujímavý príbeh. Po šiestich rokoch v British American Tobacco nastúpil do Budvaru ako country director a od začiatku tohto roka má ako Regional director EMEA pod palcom viac ako dvadsať krajín v regiónoch juhovýchodnej Európy, Blízkeho východu a Afriky. Tam Budějovický Budvar exportuje štvrtinu svojej celkovej produkcie. 

Na čele slovenskej dcéry českého národného pivovaru stojí Ivan Schwarz. Zdroj foto: Budvar

V akých exotických krajinách si môžeme dať ležiak Budweiser Budvar?
Napríklad na Novom Zélande alebo v Kanade, ale aj v Kórei, Japonsku či v africkom Kamerune, populárny je v irackom Kurdistane. Najďalej v regióne EMEA predávame na africký ostrov Réunion. 

Je rozdiel medzi pivármi v Afrike, Ázii a na Slovensku?
Slovenskí pivári sú spolu s českými veľmi špecifická skupina. Najradšej si doprajú perfektne načapované pivo a to ide ruka v ruke so spoločnosťou kamarátov, takže takáto konzumácia piva má aj spoločenský rozmer. Tento trend má u nás už historickú tradíciu, podobne ako varenie piva. Jedno s druhým robí zo Slovákov a Čechov naozaj náročných pivárov na vysokej úrovni, ktorí ocenia kvalitu a neboja sa reklamovať nesprávne načapované pivo, slabú penu alebo nesprávnu teplotu. 

Český národný pivovar Budějovický Budvar spolu s pivom šíri aj českú pivnú kultúru. Čo si máme pod tým predstaviť?
Ako ambasádor českej pivnej kultúry dbáme na zachovanie tradícií a naším poslaním je rozvoj českej pivnej kultúry doma aj vo svete. Ukazujeme správny prístup, ako ku kvalite piva, tak aj k jeho podávaniu. Český národný pivovar zároveň podporuje rozvoj remeselnej a minipivovarníckej scény v celej Českej republike delením sa o svoje znalosti a skúsenosti.

Súčasťou tradície Budějovického Budvaru je aj pohár ICONIC, inšpirovaný kresbami Josefa Lady. Zdroj foto: Budvar

Pandémia zasiahla HoReCa segment asi najviac. Viete už povedať, o koľko podnikov ste na Slovensku prišli?
Našim zákazníkom sme kompenzovali sudy a tanky, ktoré im počas lockdownu zostali na sklade. Straty odhadujeme na desiatky až stovky, ale sme optimistickí a predpokladáme, že väčšina podnikov, ktoré zanikli, časom otvorí či už s pôvodným, alebo novým majiteľom. Počas pandémie sa všeobecne zminimalizoval predaj sudového a tankového piva a vzrástol dopyt po prémiových pivách v maloobchode. Globálne nám zatvorenie HoReCa segmentu vykompenzoval nárast predaja v retaili, takže vo výsledku sme ako pivovar v minulom roku rástli a produkciu sme navýšili na 1,73 milióna hektolitrov.

Gastroprevádzky sú už otvorené. Pocítili ste to na tržbách?
V máji sa síce otvorili terasy gastroprevádzok, ale príliš im neprialo počasie. Vyhodnocovať budeme až po letnej sezóne.

Budvar ako taký je na Slovensku známy už roky, no na rozdiel od konkurencie sme o ňom veľa nepočuli. Vy ste predvlani začali s reaktiváciou značky na Slovensku, do toho prišla pandémia. Utlmovali ste kvôli tomu transformačné procesy?
V minulosti bola komunikácia značky ponechaná na lokálne trhy, globálna stratégia bola nejednotná. Preto sme vypracovali jednotnú globálnu kampaň Pozdravy z Republiky piva s jasne stanovenou stratégiou a pozicioningom pre všetky naše exportné regióny. Jej súčasťou bola aj modernizácia etikiet. Pred slovenskou reaktiváciou, samozrejme, nikto netušil, akému problému bude svet musieť čeliť. Investovali sme do marketingu, rozšírili sme tím, presťahovali firmu zo skladu v Senci do biznis centra v Bratislave a začali s investíciami do gastroprevádzok. Napriek nepriaznivým okolnostiam sme sa rozhodli pokračovať v reaktivácii značky začatým tempom. Sociálne siete si robíme in-house, ale pre styk s médiami sme si na základe tendra vybrali agentúru 10/10 Communications.

K zvýšenému záujmu o Budvar asi prispeli aj dve tohtoročné novinky. Začiatkom roka ste uviedli exkluzívny ležiak Budvar Reserve, ktorý leží v tankoch až 200 dní, čerstvo je na trhu horký ležiak Budvar 33.
Celkom určite vzbudili záujem. Pivo, ktoré zreje 200 dní, je svetový unikát, pretože v dnešnej dobe žiaden pivovar nenecháva ležiaky zrieť tak dlho. Budějovický Budvar však patrí svojou kapacitou ležiackych tankov k európskej špičke, preto sme si to mohli dovoliť. Horký ležiak Budvar 33 je zas stelesnením guráže našich sládkov – skombinovať jednu z najhorkejších odrôd chmeľu, odrodu Agnus, so sladom Crystal Light, ktorý sa obvykle používa u vrchne kvasených pív. Typický český ležiak tým získal chuťovo vyváženú horkú sviežosť a zaujímavú farbu.

Budvar 33 sa bude dovážať iba na Slovensko. Zdroj foto: Budvar

Ako na novinky zareagovali spotrebitelia?
Záujem o Budvar Reserve nás prekvapil, dopyt bol oveľa vyšší, než sme očakávali. Rovnako pozitívne reagujú spotrebitelia na náš horký ležiak. Už teraz môžeme povedať, že plechovkový, fľaškový aj čapovaný Budvar 33 nadviaže na Slovensku na svoj domáci úspech. Slovensko je okrem Česka jediný trh, kam Budvar 33 vyvážame. Globálne je stále s obrovským náskokom najúspešnejší ležiak Budweiser Budvar Original. 

Môžeme teda očakávať, že Budvar bude dobiehať mainstreamové korporátne pivovary?
Distribučnú sieť postupne rozširujeme, ale našou snahou nie je atakovanie pozície korporátnych pivovarov. Ideme si vlastnou cestou a veríme, že nároční pivári to ocenia. Naše ležiaky sa už vyše sto rokov varia výlučne z celých hlávok prvotriedneho žateckého chmeľu, jačmenného sladu z Hanej na Morave, z našej vlastnej vody z artézskej studne pod pivovarom a v tankoch ležia až 90 dní do úplného rozvinutia správnej chute. Toto sú nezameniteľné faktory, ktorými je kapacita našej výroby limitovaná. Vlastnú, vysoko nastavenú latku kvality však podliezať nechceme. Aktuálne je na Slovensku dopyt po našom pive taký veľký, že nestíhame uspokojiť všetky objednávky. Môžem povedať, že sme tam, kde sme chceli byť.