18. júla 2018

Kto by už len nepoznal kultové Horalky, arašidové oblátky s okrajmi máčanými v čokoláde, tradičnú kávu a čaje s označením „Popradské“ alebo žilinskú tresku, ktorá sa dnes predáva ako Ryba? Tieto značky sú súčasťou slovenského gastrobiznisu už niekoľko desaťročí. Viete však, kedy sa začala ich výroba a ako vyzerala počas socializmu? 

Pokiaľ hovoríme o gastrobiznise, tak napríklad údenie a konzervovanie rýb v žilinskom závode sa datuje ešte do konca 19. storočia. Pôvodne sa ryby do Žiliny dovážali až zo Švédska cez poľský prístav Štetín. V roku 1924 vznikol závod na rybie konzervy Elemíra Langfeldera, po vstupe ďalšieho spoločníka Samuela Bergera sa závod premenoval na Eletko.

V špeciáli Made in Slovakia sa mieša história so súčasnosťou

Prvýkrát sa začal propagovať rybací šalát v majonéze v roku 1930, takzvanú Tresku v remuláde začal predávať v roku 1954.

Preskočme o viac ako polstoročie vopred: žilinskú fabriku dnes vlastní skupina Preto veľkopodnikateľa Jozefa Antošíka, ktorý zbohatol na privatizácii a neskoršom predaji papierní Metsä Tissue. Antošík je členom rebríčka najbohatších Slovákov podľa magazínu Forbes, jeho majetok odhadujeme na 90 miliónov eur.

Pozrite si, ako vyzerala výroba Tresky, ale aj ďalších potravinárskych klasík Slovenska v uplynulých desaťročiach.

Foto: Archív značiek