30. januára 2018

Existuje vôbec firma alebo odvetvie, ktoré si môže ešte dnes dovoliť nebyť inovatívne? V našom novom čísle sme stavili na varietu. Inovácie sa totiž netýkajú len sveta IT a techniky. Či už ide o kuchyňu 21. storočia alebo umenie, inovátori sú aj tam.

Prečítajte si rozhovor so šéfkuchárom roka 2017 a slovenským najpravdepodobnejším kandidátom na michelinskú hviezdu, o zmenách v Martinuse aj príbeh firmy Aliter, ktorá dodáva technológie pre armádu. Inovácie sme hľadali všade.

Hádaj, kam pôjdeme na večeru?

Pochádza z Drahoviec pri Piešťanoch a do sveta sa vybral v sedemnástich. Varil v michelinských reštauráciách v Londýne a Štokholme a po kolečku po svete si doma urobil meno v bratislavskej prevádzke Fach. Čerstvý tridsiatnik Lukáš Hesko práve spúšťa gastro projekt s rodinnou firmou spolumajiteľa Esetu Miroslava Trnku. Nezostane len pri jednej reštaurácii.

Na bojisku

Keď sa Peter Dostál vrátil po rokoch z Kanady, rozhodol sa založiť firmu zameranú na dodávky technológií pre armádu. Známi sa naňho pozerali s údivom. Dnes dodáva pre armády NATO.

Veľký tresk na webe: Martinus 4.0

Web Martinusu má za sebou masívny “makeover”. Novú stránku, ktorú prerábali pri plnej prevádzke starého webu, spustilo online kníhkupectvo pred Vianocami.

Včelár

40-tisíc včiel pracovalo počas jedného týždňa so slovenským umelcom Tomášom Gabzdilom Libertínym na výrobe vázy zo včelieho vosku, ktorá sa vo svete stala ikonickou. Po Albínovi Brunovskom je Libertíny druhý Slovák, ktorého dielo si do stálej zbierky kúpilo Múzeum moderného umenia v New Yorku.