Užite si výhľad na Bratislavu v krásnom prostredí s jedlom, ktoré dokonale zapadne do atmosféry a nechá vaše chuťové bunky objavovať netradičné kombinácie, ktoré urobia váš deň jedinečným. Šéfkuchár Andrej Turček a jeho tím prinášajú v reštaurácii Bubbles jedinečný zážitok na hladine Dunaja.
Genius loci
Originálne miesto vám učaruje jedinečným výhľadom na Bratislavský hrad a ďalšie dominanty Starého Mesta. Bezprostredná blízkosť vody a bublinky prosecca, ktoré lákavo šumia už v názve reštaurácie plávajúcej na Dunaji, sú znamením, že vás čaká príjemne prežitý čas na letnej terase alebo v reštaurácii s moderným a jednoduchým dizajnom a s veľkými oknami, vďaka ktorým si vychutnáte bratislavskú panorámu berúcu dych. Práve netradičná lokalita a unikátny priestor boli jednými z dôvodov, pre ktoré Andrej Turček prijal ponuku stať sa šéfkuchárom reštaurácie Bubbles.
Kuchárom je už sedemnásť rokov, na poste šéfkuchára pôsobí dvanásť rokov a počas kariéry vyskúšal viacero reštaurácií a miest. „K vareniu som mal vždy blízko, obe moje babky boli kuchárky a tento odbor som aj vyštudoval. Po škole som bol pár mesiacov v Taliansku a následne som vystriedal niekoľko postov v reštauráciách na Slovensku. Skúsil som si, aké je to fungovať ako jediný kuchár, všetko som si musel manažovať sám. Pracoval som aj v sieti reštaurácií v tíme, v ktorom bolo na jednej zmene až jedenásť ľudí,“ hovorí Andrej.
Neskôr prijal ponuku stať sa šéfkuchárom v reštaurácii Albrecht, kde sa prvýkrát stretol s prípravou lepšej kuchyne v rámci fine dining: „Vždy ma lákalo niečo vytvárať a dávať do jedálneho lístka kúsok seba. Mal som voľnú ruku a zistil som, že práve tento spôsob práce mi vyhovuje. Nemenil by som. Pri jedle chcem byť kreatívny, mať nejaké linajky a variť to, s čím nie som stotožnený, nie je cesta pre mňa.“
Napriek tomu, že práve v Bubbles mal možnosť vytvoriť celý koncept reštaurácie, s prijatím ponuky chvíľu váhal: „Mám rád skôr menšie projekty a táto práca bola pre mňa v tomto smere výzva. Presvedčil ma však jedinečný priestor a tiež prístup majiteľa a manažéra.“ Ako šéfkuchár nakoniec stál pri zrode reštaurácie a svojim predstavám prispôsobil jej fungovanie, ako aj usporiadanie kuchyne.
Z akcií do reštaurácie, ktorá sa hrá s chuťami
Reštaurácia sa nachádza na prvom poschodí unikátneho eventového priestoru Ponton, ktorý sa plaví na hladine druhej najväčšej rieky Európy. Je to jedinečná stavba, ktorá vznikla na obrovských polystyrénových kvádroch zaliatych v betóne a ktorá je významnou technologickou inšpiráciou na európskej úrovni. Okrem siedmich moderne zariadených izieb s očarujúcim výhľadom ponúka aj jedinečný priestor na podujatia akéhokoľvek druhu.
Vďaka flexibilnému prístupu vedenia splní aj najnáročnejšie požiadavky a kritériá. Je kompletne vybavená audiovizuálnou technikou s nadrozmernou LED stenou, so špičkovým ozvučením, svetelným parkom a s pódiom vrátane profesionálnej obsluhy. Samozrejmosťou je tiež catering na vysokej úrovni, o ktorý sa rovnako ako o chod reštaurácie stará Andrej Turček s tímom. „Každé podujatie je špecifické a my sa v rámci cateringu snažíme klientovi vyjsť stopercentne v ústrety.
Často je to pre nás výzva, ale veľakrát práve vďaka tomu vzniknú kreatívne jedlá. Raz sme dostali požiadavku, aby bola celá večera bielej farby. Mali sme tiež akciu, na ktorej sme na viacerých staniciach predstavovali jednotlivé kontinenty a pripravovali sme jedlá pred očami divákov. Našou zásadou je, že klientom nikdy nehovoríme nie,“ vysvetľuje odborník na gastronómiu.
Menu, aké inde nenájdete
Andrej kreativitu plynúcu z netradičných požiadaviek klientov často prenáša aj do vlastného menu v reštaurácii Bubbles. Inak ho tvorí sám niekoľko týždňov: „Inšpiráciu často čerpám v modernej fine dining kuchyni. Dávam si však záležať, aby žiadne z jedál, ktoré pripravím, nebolo skopírované. Vždy začínam skladaním jednotlivých surovín v hlave a následným skúšaním kombinácií. Keď je jedlo na tanieri, hľadám, čo by sa k nemu hodilo, či už vizuálne, alebo chuťou.“
Výroba lístku trvá aj dva mesiace a v Bubbles kladú dôraz na testovanie menu buď kolegami, alebo majiteľmi a ich priateľmi. Spätná väzba je pre Andreja základom. Tým, že sa koncept reštaurácie stále utvára, veľkú úlohu zohrávajú pocity zákazníkov. Základom sú však jedlá z rýb pre bezprostrednú blízkosť vody.
„Máme nádhernú letnú terasu a chceme, aby si ju ľudia naplno vychutnali najmä v dobrom počasí. Prispôsobujeme tomu aj jedlá, mali by byť svieže, ľahko stráviteľné a vizuálne lákavé. Naši zákazníci si u nás užijú pohodu a pocit, že sú na dovolenke. Veríme, že práve vďaka tomuto pocitu a dobrému jedlu sa k nám vrátia,“ pokračuje šéfkuchár.
Lákadlom sú jedlá, ktoré inde nenájdete, ako napríklad rak, hovädzí jazyk alebo signifikantná Bubbles polievka. „Menu píšem tak, že zákazníci v ňom nájdu iba základné suroviny. Nevedia, čo budú jesť, a to je pre reštaurácie veľmi netradičné. Ľuďom sa takýto koncept páči, radi sa nechávajú prekvapiť.
Obed alebo večera je pre nich zážitkom pre všetky zmysly,“ vysvetľuje Andrej. Vážne pristupuje aj k tvorbe dezertov. Tie sú podľa jeho slov najkomplikovanejšie, pretože majú byť sladkou bodkou za dobrou večerou, aj pri nich však dbá na sviežosť a ľahkosť: „Zákazníci obľubujú makovú guľu z bieleho maku a lokálnych čučoriedok. Ponúkame tiež svieži veterník s mascarpone, jahodami a rebarborou.“
Čerstvé suroviny sú základ
Základom každého menu sú kvalitné čerstvé suroviny, na ktorých si v reštaurácii Bubbles dávajú záležať. Mnohé z nich, predovšetkým sezónne potraviny, pochádzajú zo slovenských fariem, ako napríklad hovädzie rebrá zo stredného Slovenska alebo jesetery z farmy v Budmericiach. „Jedálne lístky obmieňame a vždy máme sezónnu ponuku z toho, čo práve rastie v prírode alebo čo sme si fermentáciou či sterilizáciou pripravili.
Máme vlastného zberača lesných plodov a môžeme sa spoľahnúť, že budeme mať kvalitné huby a lesné ovocie, ako sú čučoriedky alebo maliny,“ vymenúva Andrej Turček. Inšpiráciu hľadá tiež v exotických kuchyniach a niektoré suroviny v jedálnom lístku majú pôvod v ďalekej Ázii, aj pri nich však dbá na čerstvosť. Napríklad zázvor je z lokálnych zdrojov.
Nezabudnuteľná návšteva pre každého
Hoci reštauráciu čaká iba druhá sezóna, mnohí zákazníci si ju obľúbili a radi sa do nej vracajú na firemné večierky, rodinné oslavy alebo na príjemné posedenie pri dobrom jedle. Počas podujatí a súkromných akcií je reštaurácia zatvorená, inokedy si do nej môže prísť oddýchnuť každý, kto má chuť na niečo netradičné, a to nielen autom, pešo, ale dokonca aj loďou, keďže k dispozícii je i mólo pre jednoduché a bezpečné pristavenie až štyroch lodí.
Reštaurácia Bubbles ponúka klientom aj špeciálne večery, počas ktorých si môžu vychutnať niečo navyše. Či už je to obľúbená valentínska akcia, keď si zákazníci pochutnajú na degustačnom menu, alebo živá hudba, ktorá spríjemňuje nielen letné večery na terase reštaurácie. „Snažíme sa posúvať hranice stále vyššie a s každým menu priniesť novú úroveň gastronómie. Chceme, aby boli naši zákazníci spokojní, to je pre nás alfa a omega a verím, že sa nám to bude dariť aj naďalej,“ uzatvára Andrej Turček.