28. mája 2021

V horskom objatí neďaleko obce Mýto pod Ďumbierom sa nachádza Pohanské, oblasť, ktorá chytila za srdce Martina Jorčíka. Rozhodol sa v nej vybudovať netradičnú stodolu s horehronskou dušou, ktorá mala pôvodne slúžiť na svadby a iné udalosti, avšak pandémia mu plány prekazia. Otvoril zrovna vtedy, keď sa všetko začalo zatvárať, no nehodlal sa vzdať. Našiel riešenie, vďaka ktorému jeho sen prežil.

Martin nebol prvý z rodiny, kto videl potenciál v oblasti Pohanské. Pomyselným priekopníkom bol jeho otec. Na túto lokalitu nenašiel zlého slova a lásku k nej preniesol aj na synov. „A tak sme to s bratom nejakým spôsobom prebrali. Začali sme Pohanské osídľovať,“ vysvetľuje.  

Súrodenci tam spoločnými silami vybudovali najprv malú farmu a neskôr sa tam aj presťahovali. Čím si vlastne toto miesto dokázalo získať ich srdcia? „Tie výhľady, ktoré tu sú, nech už je to Ďumbier alebo pohľad cez dolinu až do Kremnice na Skalku, bol asi hlavným dôvodom, pre ktorý sme sa začali angažovať,“ dodáva.

Do projektu Stodola Pohanské sa však Martin pustil na vlastnú päsť. Pôvodne totiž zvažoval, že by v oblasti Pohanské postavil zrubovú stavbu v štýle tradičnej slovenskej koliby. Postupne sa však zrodila nová myšlienka.

Spojenie s prírodou

Prioritou bolo vytvoriť jeden veľký priestor, v ktorom by sa nenachádzali žiadne stĺpy a bolo by možné využiť ho multifunkčným spôsobom na usporadúvanie rôznych udalostí. „Preto sme postupne s konštruktérmi a architektmi dospeli k terajšiemu výzoru,“ upresňuje. 

Reklama

„Mali sme svoj stavebný dozor, ktorý nás kontroloval. Pridali sa k tomu priatelia a zamestnanci, s ktorými sme to spoločne stavali,“ hovorí Martin a dodáva, že na zrode stavby sa dokopy podieľalo asi osem ľudí.

Čo sa týka dizajnu, snažil sa použiť moderné prvky, ale predovšetkým zachovať neutrálnosť priestoru. V interiéri tak stavil na drevo, kameň a kovov. Foto: archív Stodoly Pohanské

Pre túto neutrálnosť sa Martin rozhodol z pragmatického dôvodu, aby sa všetky udalosti, ktoré sa v budúcnosti na tomto mieste odohrajú, mohli pripraviť podľa predstáv klientov. Pomyselnou korunou tejto stavby sa stala stena vyskladaná z veľkých okien. „Chceli sme, aby to spojenie s prírodou mohli ľudia vnímať aj zvnútra,“ vraví. 

Otváral v prvý deň pandémie

Dvere na stodole prvýkrát pre verejnosť otvoril vlani začiatkom marca, presne v deň, keď sa na Slovensku objavil prvý prípad nákazy koronavírusom. Aj napriek tomu Martin na prvé momenty fungovania spomína iba v dobrom.

V priestore sa vtedy odohrala slávnostná udalosť pre všetkých ľudí, ktorí priložili ruku k dielu. „Nech už to bol tím, ktorý pracoval, ale aj všetci dodávatelia materiálov a služieb. Bolo to poďakovanie za to, že nám pomohli, vyhoveli a boli skutočne promptní,“ dopĺňa. 

Sprvu sa so Stodolou Pohanské chcel sústrediť výhradne na svadby a podobné akcie. Foto: archív Stodoly Pohanské

Radosť z prvej udalosti, počas ktorej priestory ožili, rýchlo opadla so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. „Hlavnou výzvou sa stali financie, kvôli ktorým sa naše plány zmenili, ale prečkali sme to,“ hovorí.  

Náhradný plán ho zachránil

Keďže od prvého momentu je filozofiou Martina usporadúvať v horskom prostredí svadby a iné udalosti, tak chtiac-nechtiac musel prísť s náhradným plánom na neľahké obdobie. „Vymýšľali sme, čo by sa u nás dalo zrealizovať. Prioritne sme sa na začiatku nechceli až tak venovať turizmu a ľuďom, ktorí prídu na kávu,“ priznáva. V tom čase sa však rozhodol pre otvorenie výdajného okienka.

V zimnom období totiž v okolí Stodoly Pohanské budovali bežkárske trate, aby do oblasti prilákali viac ľudí. Neskôr sa zase rozhodol pre cateringovú donášku a tento rok v apríli otvoril aj terasu, na ktorej si ľudia môžu vychutnať jedlo a pitie s výhľadom na majestátne Nízke Tatry. „Chceli by sme, aby sa z toho stalo miesto, ktoré si ľudia zamilujú, a budú sa tešiť prísť nielen na svadbu, ale aj na kávu,“ hovorí.  

Spoločne s kaviarňou aktuálne pre záujemcov pripravil aj pikniky, ktoré by vylákali do prírody ďalších ľudí. „Máme množstvo plánov ako to tu zveľaďovať a poskytovať čo najviac možností vyžitia sa v našom okolí,“ dodáva. Na teraz sa Martin teší zo zlepšujúcej sa situácie v súvislosti s pandémiou a ďalej chce Stodolu viesť ako miesto, v ktorom vládne rodinná atmosféra.  

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?