10. augusta 2018

Hľadáte nápady na zaujímavé letné drinky? Niečo svieže, netradičné, štýlové? Na odporúčania sme sa opýtali Erika Lorincza, najlepšieho barmana sveta a bývalého hlavného barmana ikonického American Baru v londýnskom hoteli Savoy, ktorý sa taktiež od minulého roka pýši titulom najlepšieho hotelového baru sveta.

Na otázku, čo je najväčším barmanským trendom tohto leta, odpovedá svetová jednotka jednoznačne: „Plytvať čo najmenším množstvom ingrediencií.“

Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si ukážku z drinkov, ktoré odporúča toto leto vyskúšať slovenský barman, ktorý miešal drinky aj pre filmového Jamesa Bonda.

Island of Winds

Drink, ktorý Erik Lorincz vytvoril počas svojho pôsobenia na čele American Baru v hoteli Savoy. Foto: archív Erik Lorincz

Island of Winds
50 ml Metaxa 12*
15 ml marhuľového likéru
30 ml citrónovej šťavy
15 ml likéru z praženého cíceru s cukrom
15 ml aqua faba (vývar z cíceru alebo iných strukovín a zeleniny)
postriekať Mezcalom (agávový likér) zmiešaným so syrom kopanisti (mäkký syr z Mykonosu)

Green Park

Ďalší recept od Erika Lorincza. V polovici júla vám ho mohol namiešať v bratislavskom Antique American Bare, kam sa raz mesačne vracia z ciest po svete. Je jeho tretinovým vlastníkom. Foto: Juraj Roháč

Green Park
45 ml Tanqueray No. 10
štyri čerstvé listy bazalky
tri kvapky zelerovej šťavy
30 ml citrónovej šťavy
vaječný bielok
15 ml cukrového sirupu
servírovať v kokteilovom pohári Coupette

Na čele päťdesiatky najlepších barov na svete je rodák z Nitry

St. Lawrence Lime Tree

Drink (v strede) bol súčasťou minuloročného menu v ikonickom koktejlovom American Bare v londýnskom hoteli Savoy. Podával sa za cenu 20 libier. Zdroj: Fairmont Hotels (archív)

St. Lawrence Lime Tree
45 ml džinu
25 ml Cocchi Americano (aromatické víno)
čerstvý koriander
30 ml Verjuice (nápoj z nezrelého hrozna, podobný octu)
10 ml cukrového sirupu (v pomere 2:1)
sóda
Highball (druh miešaného drinku, ako napríklad Cuba Libre)
kocka ľadu
dozdobiť drobným koriandrom

Kentish Cob

Tento drink bol taktiež súčasťou minuloročného menu v American Bare, ktoré bolo inšpirované britskými ostrovmi a ich rozmanitosťou. Servírovanie má pripomínať lieskové stromy, ktoré sú typické pre britský Kent. Zdroj: Rob Lawson.

Kentish Cob
45 ml Zacapa Rum
25 ml Martini Rubino
tri kvapky Angostura Bitters
10 ml banánového sirupu
všetky ingrediencie sa premiešajú v pohári a prelejú na ľad, doplní sa to coffee tonicom

V nasledujúcom videu si pozrite spôsob prípravy tohto netradičného drinku ale i ďalších, ktoré boli súčasťou minuloročného menu v American Bare, ktoré zostavoval Erik Lorincz.

Celý rozhovor s Erikom Lorinczom si môžete prečítať v augustovom čísle magazínu Forbes. Najlepší barman sveta pôvodom z okolia Nitry obsadil titulnú stranu časopisu. 

Foto: Ondřej Pýcha (fotené v American Bare v londýnskom hoteli Savoy)