31. marca 2021

Psychoterapeutka a odborníčka na zdravie mozgu odporúča 4 potraviny, ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička. Pomôžu vám s udržaním zdravia, lepšej nálady aj pozornosti.

Nepotrebujete byť raketovým vedcom, aby ste vedeli, že správna výživa v kombinácii s dobrým spánkom a dostatočným pohybom, sú palivom podporujúcim zdravie, náladu či produktivitu. Ak však pravidelne bojujete s rozhodnutiami týkajúcimi sa stravy, vedzte, že v tom nie ste v tom sami. Zdravý výber potravín nabitých výživou môže byť náročný.

Strava ovplyvňuje aj zdravie mysle a mozgu

Strava dokáže totiž ovplyvniť takmer všetky aspekty nášho života, a to nielen fyzické zdravie, ale aj zdravie našej mysle a mozgu. „Súvislosť medzi tým, čo jeme a našou náladou sa dostáva do čoraz väčšieho povedomia. Táto oblasť je stále lepšie a lepšie preskúmaná,“ hovorí psychoterapeutka a odborníčka na zdravie mozgu Dr. Teralyn Sell.

Nie je napríklad žiadnym tajomstvom, že tzv. zápalové potraviny ako napríklad cukor, hrajú kľúčovú úlohu pri našom fyzickom zdraví, no ako hovorí Sell, teraz sa podarilo dokázať aj ich prepojenie s psychikou. Dráhy neurotransmiterov (mozgové chemikálie ako dopamín a serotonín) sa totiž pri prenose spoliehajú na rôzne výživné látky. „Ste to, čo jete, je chytľavé príslovie a naozaj platí. Vaša nálada závisí od vášho jedla,“ dodáva odborníčka.

Sell odporúča 4 top jedlá, ktoré pomáhajú s udržiavaním dobrého zdravia, nálady a pozornosti:

Reklama

1. Bielkoviny:

Čo sa týka duševnej pohody, bielkoviny by mali mať najvyššiu prioritou. Nášmu mozgu totiž poskytujú aminokyseliny, ktoré sú potrebné na vytvorenie dráh neurotransmiterov. Druhá vec, ktorú bielkoviny dokážu, je stabilizácia cukru v krvi. Ak hladina cukru v krvi nie je stabilná, môžete pociťovať depresiu alebo úzkosť. Práve bielkoviny regulujú túto rovnováhu a zabraňujú náladovým výkyvom.

Zvyčajne najväčší prínos pre duševné zdravie majú živočíšne bielkoviny ako napríklad mäso, hydina, mliečne výrobky, syry a vajcia. No do jedálnička môžete pridať aj rastlinné bielkoviny, ktoré nájdete vo fazuli, hrášku, obilí či orechoch. Na to, aby ste získali kompletný proteín (taký rastlinný proteín, ktorý obsahuje všetky aminokyseliny), je však potrebné venovať zvýšenú pozornosť párovaniu potravín.

2. Omega-3 mastné kyseliny:

Vedci skúmajúci vplyv omega-3 mastných kyselín na náladu zistili, že dve z nich – kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA) môžu mať veľký prínos pre ľudí, ktorí trpia poruchami nálady, ako sú depresia a úzkosť. Omega-3 mastné kyseliny sa vo všeobecnosti považujú za protizápalové látky, ktoré môžu pomáhať pri depresiách. Nájdete ich v rybách a ďalších morských plodoch prevažne žijúcich v studených vodách (napríklad losos, makrela, tuniak, sleď, sardinky), aj v orechoch a semenách, ako sú ľanové semienka, chia semienka či vlašské orechy.

3. B vitamíny:

B vitamíny sú základné výživové doplnky, ktoré ovplyvňujú činnosť mozgu a imunitu. Sú rozpustné vo vode, čo znamená, že sa nemôžu ukladať v tele a vy by ste ich mali prijímať prostredníctvom potravín (alebo výživových doplnkov), ktoré konzumujete každý deň. Medzi najlepšie zdroje vitamínu B patrí mäso, hydina, ryby, avokádo, citrusové plody, strukoviny, vajcia a celozrnné výrobky.

4. Vitamín D:

Vitamín D je často prehliadanou, no nevyhnutnou živinou, ktorá prispieva k našej nálade. Dobrou správou je to, že vitamín D býva súčasťou potravín, ktoré bežne konzumujeme. Získame ho tiež pôsobením slnka (predovšetkým cez pokožku a oči), správnym dopĺňaním rybích tukov (tuniak, makrela a losos) a potravinami obohatenými o vitamín D, ako sú niektoré mliečne výrobky, pomarančový džús, hovädzia pečeň, syr či vaječný žĺtok.

Lepšie sústredenie aj zníženie stresu

„Potraviny sú dôležitým faktorom našej duševnej a emočnej pohody,“ hovorí doktorka Sells a dodáva, že mnoho potravín môže zvýšiť naše sústredenie a pomôcť pri relaxácii či dokonca znižovaní stresu.

Akadémia výživy a dietetiky dodáva, že Národný mesiac výživy, ktorý zaviedli v USA, môže byť akýmsi predĺžením novoročných predsavzatí. „Tento mesiac nám dáva príležitosť zamyslieť sa a urobiť hmatateľné zmeny v rámci našej stravy či tréningu. Môže to byť také jednoduché ako pridanie zeleniny či ovocia do každého jedla, ktoré konzumujeme. “

Článok vyšiel v americkom vydaní Forbesu a jeho autorom je prispievateľ Bryan Robinson, ktorý píše najmä o témach súvisiacich s kariérou.

Našli ste chybu? Napíšte na editori@forbes.sk

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?