25. januára 2021

Startup Eatster zoskupuje reštaurácie do jedného kiosku a dáva možnosť kombinovať ich objednávky, pričom zákazník si ich vie naraz zaplatiť aj vyzdvihnúť na jednom mieste. Navyše má veľa plánov na digitalizáciu gastro prevádzok alebo objednávanie croissantu a kávy vo vlaku pomocou QR kódu. Do projektu v lete vložil štvrť milióna investičný fond Vision Ventures a v hre sú aj ďalšie financie.

Za nápadom digitalizovať gastronomický sektor na Slovensku stojí Vladimír Eliáš, ktorý mal už predtým skúsenosti s vývojom mobilných aplikácií. Spoluzakladal softvérové štúdio Lunadio a s druhým softvérovým štúdiom MasterApp expandoval do Sillicon Valley. Stojí aj za produktami ako sú napríklad Tasty nákupný radca alebo Moderný občan.

Veľký priestor na inovácie

„Do gastrobiznisu som sa rozhodol vstúpiť aj preto, že forma, akou si z podnikov objednávame, sa okrem donáškových služieb možno za posledných 100 rokov vôbec nezmenila a vidím tam veľký priestor na inovácie,“  hovorí Eliáš pre Forbes.sk.

Aplikácia bola prvýkrát spustená v marci minulého roka. Na rozdiel od donáškových služieb chce však pritiahnuť zákazníkov priamo do reštaurácií a podnikov, ktoré zoskupuje do jedného veľkého kiosku. V rámci neho si môžete kombinovať objednávky, napríklad si viete objednať polievku z jedného podniku, kávu z iného a dezert z ďalšieho. Za všetko však zaplatíte naraz a vyzdvihnete na jednom mieste.

Takéto fyzické kiosky už boli spustené v obchodnom centre Optima v Košiciach a startup usilovne pracuje na ďalších. Zákazníkov chce pritom obsluhovať aj na lanovkách v lyžiarskych strediskách, kde si prostredníctvom aplikácie objednáte jedlo, počas jeho prípravy zlyžujete svah a potom môžete jesť.

Reklama

Alebo si v stanovom mestečku na festivale vytvoríte objednávku, idete sa baviť a keď bude jedlo hotové, príde vám notifikácia. „Či to je počas presunu vonku, v obchodnom centre kým nakupujete alebo na masových podujatiach, všade vám ušetríme čas a peniaze,“ hovorí Vladimír.

Nápad z Kalifornie

O tomto podnikaní začal Vladimír uvažovať ešte počas štúdia, no nápad začal naberať reálne kontúry až neskôr, keď žil v Kalifornii. Zaujalo ho to, ako tam digitalizovali reštaurácie a modernizovali skoro každý predajný kanál pre zákazníkov.

„Po návrate domov som si všimol, že podobným smerom sa na Slovensku zatiaľ uberajú iba tie najväčšie reťazce rýchleho občerstvenia. Sme preto presvedčení, že zákazníci si postupne zvyknú na určitý digitálny komfort, ktorý im však stredné a menšie podniky nevedia zatiaľ dopriať,“ vysvetľuje.

Pomerne mladý startup už stihol zaujať aj investorov. V lete minulého roka získali investíciu 250-tisíc eur od fondu Vision Ventures, ktorej spoločníkmi sú podnikateľ roka 2010 Tomáš Bél – známy z Exisportu – a investičný špecialista Gabriel Horváth.

Fungovanie Eatsteru v prehľadnej infografike. Foto: archív Eatster

Momentálne aplikáciu Eatster používa vyše 150 podnikov v troch mestách – Bratislava, Košice a Prešov. Počas pandémie je ich najvyužívanejšou službou, ako inak, osobné vyzdvihnutie. Využívajú ho najmä ľudia, ktorí sa presúvajú, cestou si objednajú jedlo na presný čas, zaplatia a objednávku si sami vyzdvihnú. „Dokonca sú reštaurácie, kde podporujeme tzv. drive-in a teda zákazník nemusí ani vystupovať z auta, iba zaparkuje na naše miesto a stiahne okienko,“ hovorí Vladimír.

Objednávanie vo vlaku

Zaujímavosťou služby môže byť aj nastavenie vernostných programov, tzv. happy hours, teda časovo obmedzených akcií, prípadne dopredajov. Reštaurácie vedia podľa majiteľa firmy aj s ponúknutou akciou a ich províziou stále ušetriť viac, ako keby robili donášku za plné ceny. A zákazník ušetrí aj 3-4 eurá pri jednej objednávke.

Oproti klasickým donáškovým službám sa teda líšia najmä tým, že sa snažia zákazníkov dostať do reštaurácii, nie ich odtiaľ vyťahovať. V čase pandémie však nie je možné využívať všetky funkcionality, ktoré služba ponúka. „Naše QR kódy na stoly nemôžeme použiť, väčšina našich samoobslužných kioskov je v sklade a všetky hudobné festivaly či iné masové podujatia, kde sme sa mali ukázať, sa zrušili. Napriek tomu sme optimisti a keď sa opatrenia skončia, sme pripravení všetko ihneď naštartovať,“ hovorí.

Po skončení pandemických opatrení chce Eatster umožniť objednávať si trebárs kávu či croissant na svoje miesta vo vlakoch prostredníctvom nálepky s QR kódom. Spustia aj už predtým fungujúce objedávanie z rôznych reštaurácií pri jednom kiosku v obchodných centrách. Naraz si objednáte, zaplatíte a sledujete stav vašich objednávok v mobile, zatiaľ čo nakupujete.

Do budúcna však potrebujú zvýšiť počet reštaurácii, používateľov a celkovo sa na trhu viac etablovať. „Tiež chceme byt najlepší v predikcii toho, kedy bude vaše jedlo hotové. Na to ale potrebuje náš systém, ktorý používa strojové učenie, veľké množstvo dát z historických objednávok,“ uzatvára Vladimír.

Našli ste chybu? Napíšte nám na editori@forbes.sk.

Ľutujeme, vašu emailovú adresu sa nepodarilo prihlásiť k odberu.
Ďakujeme za vaše prihlásenie!

Potrebujete ráno získať rýchly prehľad?

Odoberajte Forbes Espresso

O aké témy máte záujem?